Ocak 2017
9786059452052

Cezanne- İzlenimciler
2022 14. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2022 23:15
Cezanne'yi okurken kafamda birçok düşünce doğdu. Öncelikle belirtmek isterim ki Cezanne okuduğum ressamlar arasında en azimli ve en kararlı olanı. Hemen hemen katılmak istediği tüm sergilerden ret cevabı almış, dönemin çoğu sanat eleştirmeni tarafından eserleri gülünç, basit ve başarısız bulunmuş ancak o asla kendini en iyi ifade ettiği sanatını icra etmekten vazgeçmemiş. Dışarıdan bakan bir göz olarak ben bile yapılan eleştirilerden sonra ciddi bir bunalım yaşardım diye düşünüyorum. Peki onu vazgeçirmeyen ya da cesaretlendiren şey nedir? Fransa'nın belki de dünya sanat tarihinin en ünlü galerisi olan "Salon Sergide"ki jüriden ret cevabı alan ve buna bir tepki olarak "Reddedilenler Sergisi"ni açan İzlenimcilerin bir araya gelerek bağımsızlıklarını ilan etmeleri ve birbirlerine destek olmaları bana göre. Bu sanatçılar o kadar destek almışlar ki dönemin en ünlü galerisi (Salon Sergi) artık ziyaretçi alamaz olmuş. Çok kısıtlı imkanlarla kiraladıkları salonda açtıkları Reddedilenler Sergisi İlkbahar ve Sonbahar olarak iki farklı zamanda ziyaretçilerini ağırlamış. Bu salonun bana göre sanat tarihinde çok mühim bir yeri var. Çünkü klasik üslubu terk edip kendi yolunda ilerlemeye çalışan birçok ressam Dadaizm, Empresyonizm, Post-Empresyonizm ve hatta Kübizm gibi akımları bu galeride sanatseverlere tanıtmıştır. Olaya iki açıdan bakıp düşüncelerimi toparlamak istiyorum ilk olarak dünyanın her yerinde olduğu gibi var olan çizgilerin dışına çıkan insanlar eleştiriye maruz kalarak başarısız, niteliksiz ve kabiliyetsiz olarak elestirilmis ve engellenmiş. Bu her ne kadar üzücü olsa da sanataçısından düşünülenin aksine güzel bir sonuç doğurmuş. Çünkü tüm eleştirilere cevap olarak kendilerini ifade etmek için açtıkları sergide dünya sanat tarihine yön verecek işler yapmışlar. Modern
CezanneFirdevs Candil Erdoğan · Hayalperest Yayınevi · 201758 okunma
2021 216. kitabı
Cezanne Sanatın Büyük Ustaları-8 Ressamın hayatı ve eserleri ilgimi çekmedi. Sadece '' Dante'nin Kayığı'' eseri dikkat çekici ama onu da bir ustasına duyduğu saygı nedeniyle onun eserini kopyalayarak çizmiş. Yazar Emila Zola ile yakın arkadaşlarmış ancak onunla alakalı bir çalışması yok. Zola ise kitaplarında ondan bahsetmiş.
CezanneFirdevs Candil Erdoğan · Hayalperest Yayınevi · 201758 okunma