Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çiçeklerin Kültürü

Jack Goody

Çiçeklerin Kültürü Sözleri ve Alıntıları

Çiçeklerin Kültürü sözleri ve alıntılarını, Çiçeklerin Kültürü kitap alıntılarını, Çiçeklerin Kültürü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
kestaneyi çizdirmek söylemi jargon değil anlaşılan !
Güller Meryem'in sevgisini, zambak onun saflığını, güçlü bakireliğini ve haşmetini, karanfil onun hoş kokusunu ve kurtarılmışlığını çağrıştırır. Portakal çiçeği, Kilise Babalarının Ezgilerin Ezgisi'nden esinlendiğini söyledikleri gibi, Meryem'in mistik bağlılığını sembolize eder. (İlk günaha karşı yemişini dikenleriyle koruyan) kestane de yine saflık, aynı zamanda da iffet anlamına gelir (kestane [chestnut) ve iffet [chastity] aynı etimolojik kökten, yani casta'dan gelirler). Fındık gibi incir de selametin, yeniden dirilişin ve yardımseverliğin bir sembolüdür. Antikçağ'da lüksün sembolü olan incir, Meryem'in yeni arife olarak bilinen meyvesi olmuştur. Oğlunun kurban edilmesiyle Meryem manevi kurtuluşa erişmiştir.
Sayfa 254 - Ayrıntı Yayınları, Ağır Kitaplar, Cağaloğlu, İstanbul.Kitabı okudu
Çiçeklerin dinsel olduğu kadar seküler kullanımları da vardı. Yeni Krallık döneminde eğlenceler için toplanırlardı. Değerli vücut yağlarının sürülme töreni biter bitmez hizmetkârlar ziyafet süresince elde tutulmak üzere lotuslar getirirlerdi. Daha sonra konuklara, başta lotus olmak üzere çiçekler içeren gerdanlıklar sunulurdu.Başa bir çelenk konduğu da olurdu ve ona tam alnın üzerinden sarkacak şekilde tek bir lotus iliştirilirdi; zira lotus tomurcuğu kadın başlıklarının kabul görmüş bir parçasıydı.
Sayfa 75 - Ayrıntı Yayınları, Ağır Kitaplar, Cağaloğlu, İstanbul.Kitabı okudu
Reklam
Lavanta gerçek âşıklar içindir... Biberiye hatırlama demektir... Adaçayı yaşama gücü demektir... Rezene dalkavuklar içindir... Menekşe sadakat demektir... Kekik beni denemek içindir... Gül bana hâkim olmak içindir... Zambak çiçekleri nezaket demektir... Karanfil zarafet demektir... Kadifeçiçeği evlilik demektir... Penniriall aşkınızın izidir... Çuhaçiçeği nasihat istemektir...
“Yiyecek ile dekorun, “işlevsel“ ile “estetik“ olanın birbirinden bu şekilde ayrılmasının en uç örneği, kiraz gibi bir çok meyvenin meyve olarak değilde çiçek amaçlı yetiştirildiği Doğu Asya’da görülür.”
Doğu Afrika’nın İslami olmayan bazı halkları bile aynı etkiye maruz kalmış olabilirler; çünkü yine Middleton’un de bildirdiğine göre, evlenmemiş Lugbara kızları dans etmeye gittikleri zaman saçlarına egzotik çiçekler, yasemin ıtırı ya da canlı al renkli çiçekler koyuyorlar; yoksa 1950’lerde, cinsel organlarını örten yapraklar, kolyeler ve yaraları örtülen kabuklar dışında tamamen çıplaktılar.
Reklam
Afrika’da hiç çiçek yok mu?
Afrika’da çiçek olmadığı gözlemini, parfüme ve genel olarak kokulara yönelik ilginin göreli eksikliği ve renkler için kullanan sözcüklerin muhtemelen sınırlı olması gibi olgular da destekler. Gerek ritüellerde ve efsanelerde, gerekse kişisel süslenmede, oraya özgü hoş koku kullanımına rastlamadım. Elbette günümüzde Afrika ülkeleri, başta Hindistan‘da imal edilen güçlü çeşitler olmak üzere parfüm ithal etmektedir. Ve bunlar, İslami eski altındaki bölgelerde yaygın olarak kullanılır.
Afrika’da hiç çiçek yok mu ?
“Cinsellik çiçeğin varoluşunun merkezi unsuruydu ve çiçek insan yaşamına taşındığı zaman da önemli bir rol oynamaya devam etti.”
Çi­çeklerden çelenk ve taçlar yaparken ya da onları demet demet dererken zevk almayan hiçbir insan topluluğu yoktur.
Romalıların en eski rehberi De agri cultura' ya bir benzetmeyle. De flori cultura olabilirdi. Türetilmiş anlamıyla sözcük, adabın, davranış biçimlerinin, özellikle de ihtimam gösterilen inceliklerin “yetiştirilmesi”yle ilişkilidir. Gayet sıklıkla, “kültürlü bir kişi” deyiminde olduğu gibi, herhangi bir niteleme içermeksizin “yüksek” kültüre göndermede bulunur. Kültür kavramı, bu anlamda. “uygarlık” kavramının, yani kent kültürünün, Çince’ye wen hua(yazılı sözcüklerin getirdiği dönüşüm) olarak tercüme edilen sözcüğün bazı yananlamlarını bile içerir. Elbette toplumbilimciler, sanatsal bir terim olan “kültür” sözcüğünü bu şekilde kullanmazlar. Ama gündelik konuşmada çekirdek anlam bu olmaya devam etmektedir. Aynı şekilde, birçok insanın zihninde de bitki büyütmekle ilgilenmek anlayışına karşılık gelir; bu ise asla tamamen otomatik, maddi ve teknolojik bir çaba değildir; daima insanın bilgisi ve niyetiyle yönlendirilir, karmaşık bir toplumsal ve kültürel üretim örgütlenmesi gerektirir. Çiçek yetiştirme üzerinde açıkça sadece faydacı hesapların etkisi yoktur; onu aynı zamanda estetik talepler, onlara atfedilen anlamlar, bahçe tarımının ve genel olarak da “uygarlığın” düzeyi belirler.
Reklam
Derelerin, çiçeklerin, kuşların ve çardakların şarkısını söylüyorum, Nisan, mayıs, haziran ve temmuz çiçeklerinin. Mayıs direğinin , harman sepetlerinin, içki alemlerinin, Sabahlamaların şarkısını, Damatların, gelinlerin ve onların düğün pastalarının. Gençliği ve aşkı yazıyorum, Ve bunlara sahip olup vurdumduymazca şarkı söylüyorum. Şebnemlerin, yağmurların şarkılarını söylüyorum tek tek,  Oğulotunun,bitki yağının, baharatın ve Kehribar Yunanistan’ının. Yer değiştiren zamanın şarkısını söylüyorum; Ve güllerin nasıl kırmızı, zambaklarınsa beyaz olduğunu yazıyorum. Koruları, şafakları yazıyorum, Ve Med Kraliçesi’nin ve peri kralının sarayının şarkısını söylüyorum. Cehennemi yazıyorum; cennetin şarkısını söylüyorum (Ve hep söyleyeceğim.) Ve en sonunda oraya gitmeyi umut ediyorum. ( R. Herrick, Hesperides, 1-14. satırlar)
İslam’ın elbette, en azından Asya, Akdeniz ve bir ölçüde Doğu Afrika’da kendine ait bir çiçek kültürü vardır. John Middleton’un gözlemine göre, Doğu Afrika’nın kıyı şeridindeki Lamu’lu Swahililer, kırmızı güller ve yasemin yetiştirmektedirler. Öte yandan, onların kültürü İslam, Hindistan ve Endonezya’nın çok fazla etkisi altında kalmıştır.
shakespeare tarafından literatüre eklenmiş:)
Belki de çiçeğin tenasülle olan bu ilişkisi nedeniyle kadınların adet görmeyle İlgili aktivitesine “çiçekler“ [Flowers] adı verilmiştir; Ama bir bakirenin bekaretini kaybetmesi [deflowering], yani cinsel ilişki yoluyla kızlık zarının yırtılması kavramı, daha ziyade bir çiçeğin koparılmasıyla, “öz “ünün alınmasıyla ve bir kadın olarak “olgunlaşmasıyla/çiçek açması“yla [blossom] ilişkilidir.
Sen çürümüş bir ağacı buduyorsun... O ağacın tek bir çiçek bile açabilecek hali yok. //Shakespeare
Lavanta gerçek âşıklar içindir... Biberiye hatırlama demektir... Adaçayı yaşama gücü demektir... Rezene dalkavuklar içindir... Menekşe sadakat demektir... Kekik beni denemek içindir... Gül bana hâkim olmak içindir... Zambak çiçekleri nezaket demektir... Karanfil zarafet demektir... Kadifeçiçeği evlilik demektir... Penniriall aşkınızın izidir... Çuhaçiçeği nasihat istemektir...
117 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.