Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çığırından Çıkmış Bir Dünya

Fikret Başkaya

Çığırından Çıkmış Bir Dünya Sözleri ve Alıntıları

Çığırından Çıkmış Bir Dünya sözleri ve alıntılarını, Çığırından Çıkmış Bir Dünya kitap alıntılarını, Çığırından Çıkmış Bir Dünya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
enteresan
“…Batılı düşünce adamlarının dünyanın geri kalanına nasıl baktığına dair bir örnekte ( sayısız örnekten biri) ; gümümüz dünyasından saygın ve revaçta bir teorisyen islama ilişkin görüşlerini kısaca hatırlatmak olabilir …John A.Hall (Özgürlükler ve İktidardar) ; İslam toplumu göçebe , iz bırakmaz uçsuz-bucaksız oradan oraya savrulan , zaman zaman yerleşik bölgelere akınlar düzenleyip yağma ve talan eden ya da zorla insanları kendi acayip , fanatik çöl dinini kabul etmeye zorlayan , göçebe aşiretler toplamıdır…”
Sayfa 65 - özgür üniversiteKitabı okudu
Batı, dünyayı kazandıysa, bu, kültürünün, dininin ya da değerlerinin üstünlüğünden değil, örgütlü şiddeti kullanmadaki üstünlüğündendir. Batılıların ekseri unuttuğu, diğerlerinin de asla akıl etmediği gerçek budur.
Reklam
Malum ittifak
Üçüncü dünyadaki “yönetenler sınıfı” ait oldukları, temsil ettiklerini iddia ettikleri toplumların, halkların değil, emperyalizmin hizmetindedirler. Emperyalist çıkarların bekçiliğini yaparken sömürü ve yağmadan pay alıyorlar. Dar sınıfsal çıkarlarını da toplumun çıkarları (ulusal çıkarlar safsatası) olarak sununmayı ne yazık ki şimdilik başarıyorlar.
Sömürüyü artırmanın yolu, çalışma sürelerini uzatmaktan, çalışma temposunu hızlandırmaktan yeni teknolojileri, daha gelişmiş makina-teçhizatı devreye sokmaktan, her seferinde işçiyi makinayla ikame etmekten, daha az işçiyi (canlı emek) yerine daha çok makina (ölü emek) kullanmaktan, veya bunların çeşitli kombinezonlarını devreye sokmaktan geçer.
Sayfa 194
Bir insanın sahip olduğu şeylerin kendi emeğinin ürünü mü olduğu, yoksa başkalarının emeğinin sömürüşünün sonucu mu olduğu büyük önem taşır. Ve zenginleşmenin yolu başkasının emeğini sömürmekten geçer.
Sayfa 168
Artık alınıp satılmayan hiçbir şey yok. Para, silah, uyuşturucu, çocuk, kadın, su, hava, insan organları, sanat eserleri.
Reklam
Suyu kirleterek para kazanıyorlar. Su içilmez hale gelince “temiz su ticareti” başlıyor. Suyun parayla satılmasının insanlar nasıl içine sindiriyor.Su parayla satılırsa parası olmayan ne yapacak?
... işçinin yarattığı değer, kendisine ücret olarak ödenenden fazladır. Üretim sürecinde ortaya çıkan bu eşitsizlik, emek alım-satım aşamasında gizlenmektedir. Bir günlük çalışmanın sonunda 20 Euro ücret alan bir işçi, harcadığı tüm emeğin karşılığını aldığını sanır. Oysa, belki de aldığı ücret kadar bir miktar artı-değer olarak kapitaliste kalmaktadır.
Sayfa 100
Nitekim, İnsanın kendini gerçekleştirmek üzere ürettigi şeyler ona yabancılaşabiliyor, ondan özerkleşebiliyor, daha da öte de ona tahakküm eden şeylere dönüşebiliyor. Öyleyse, toplumsal gerçeklik ancak bir praksis olarak anlaşılabiliyor.
Sayfa 78
246 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.