Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çin Tarihi Gönderileri

Çin Tarihi kitaplarını, Çin Tarihi sözleri ve alıntılarını, Çin Tarihi yazarlarını, Çin Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kâşgarlı Mahmud tarafından "Türklerden bir bölük" olarak kaydedilen Tabgaçlar Xianbeilerin bir koluydu. Tabgaçların Tunguz, Moğol veya Tunguz dilli olduklarına dair görüşler olsa da onlar 386 yılında kurdukları Kuzey Wei Hanedanlığı'nda Çinlileşmeden önce esasen Türk veya en azından hâkim tabakada Türk idi. Kimi görüşlere göre bütün Tabgaç, Xianbei ve Murong toplulukları Türk idi ve Türkçe konuşuyorlardı.
Sayfa 122 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Çin'de Kuzey ve Güney Hanedanlıkları Dönemi (420-589)
Han Hanedanlığı'nın 220 yılında yıkılışından sonra yüz yıllar boyunca Çin'de bir devlet birliği sağlanamadı. Üstelik Türk, Moğol, Tibetli gibi halkların Çin'in içlerine girip yerleşmeleri ve devletler kurmaları siyasi olduğu kadar kültürel bir dönüşüm de meydana getirdi. Çin düşüncesinde eski anlayışın aksine Türkler artık medeniyet kuran ve dinleri, eğitim, kültür, sanat, imar gibi faaliyetleri himaye ve teşvik eden bir kimlikle anılıyordu. Üstelik yüz yıllar boyunca birkaç Çinli hanedan dışında Çinlileri idare eden hanedanların tamamı dışarıdan gelmeydi.
Sayfa 115 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
İmparator Wu döneminde Han Hanedanlığı aktif ve etkili bir dış siyaset yürüttü. Belki de saldırgan olarak nitelendirilebilecek bu dış siyasetin birkaç ayağı vardı: Türkistan, Hunlar, Kore, Güney Çin, Hindistan. İmparator Wu için Hunlarla mücadele en önemli konuydu. Esasında bütün dış siyaset Hunları bitirmek üzerine kuruluydu. Çin için Hunlar sadece kuzeyden gelen düşmanlar değildi. Onlar batıda Gansu'ya, Türkistan'ın büyük bir kısmına hâkim olmuş, doğuda Kore sınırlarına ve güneyde Afganistan topraklarına kadar alanı ele geçirmişlerdi.
Sayfa 72 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Baideng Kuşatması
Han İmparatoru Gaozu kendi komutasındaki bir orduyla Hunlara hücum etti. Modu, yenilmiş gibi davranarak çekildi, Çin ordusunu üzerine çekmek istiyordu. Çinliler Hun ordusunu kovalamaya başlayınca, Modu az sayıda ve zayıf askerlerini öne sürüp Çinlileri iyice içeri çekti. Piyade esaslı 320.000 kişilik Çin ordusu kuzeye doğru ilerleyip Hunların peşine düştü. İmparator Gaozu önden bugünki Datong şehri olan Pingcheng'a ulaştı. Askerlerinin bir kısmı ise yoldaydı. Modu iyice içeri çektiği imparatoru, 300 küsur binlik atlı ordusuyla Datong yakınındaki Baideng Dağı'nda kuşattı. Kuşatma yedi gün sürdü. Sonunda Modu kuşatmanı bir ucunu açarak Çin ordusunun tahliye olmasına izin verdi. Bu olayın ardından Modu ile "saraydan Çinli eş vererek barış" antlaşması yapıldı.
Sayfa 70 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Zhou Hanedanlığı ( MÖ 1046-256)
Zhou'lar hanedanlıklarını kurmadan önce de Shaanxi'nin batı ve orta kısımlarında, Wei Irmağı kıyılarında siyasi bir hâkimiyet meydana getirmişlerdi. Zhou'lar proto-Türk ve proto-Tibet kökenliydi. Wei Irmağı'nın batı kısımlarında kuzeydeki bozkırlarda Türkler ve güneydeki dağlık Tibetliler yaşardı.Bu iki halkın buluşma yeri Wei vadileriydi.
Sayfa 46 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Türkistan'daki Moğol ulusları, Yuan'a tam bir Çin hanedanı gözüyle bakıyorlardı.
Sayfa 203 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
Uygurlar Moğol devletinde önemli roller üstlendiler, Uygur yazısına dayalı bir Moğol yazısı geliştirdiler ve Moğollar bunu resmi yazışmalarda kullanmaya başladı. Yine Moğol, Tibet ve Çin dillerinin telaffuzu için 1269'da geliştirilen 'Phags-pa yazısı hanedanlık sona erene kadar sarayda kullanıldı. Çinlilerin silah taşımaları yasaktı. Yuan'a direnen ve yıllarca savaşlara sebep olan Güney Çinlilerin hiçbir hakları yoktu.
Sayfa 199 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Çin'i tamamen ele geçiren, devlet teşkilatını da bir düzene sokan Kubilay, gözünü Japonya'ya dikti. 1274 ve 1281 yıllarında yapılan iki deniz seferi, çıkan tayfun sebebiyle başarısız oldu. Moğol orduları güneyde ise Burma, Kuzey Vietnam gibi yerleri tahrip etti ve birkaç yıl içinde Hindistan'ın doğusu ve Çin'in güneyinde kalan yarımada bölgesi bazı yerler hariç Yuan'ın eline geçti. Burası ticaret açısından oldukça önemli bir yerdi, Çin'i idare eden bir güç için ele geçirilmesi elzemdi.
Sayfa 197 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
10-12. yüzyıl Çin'indeki en önemli gelişmelerden birisi barutun, pusulanın, hareketli harfli kitap baskısı tekniğinin keşfiydi. Bunlar Çin toplumunu hem kültürel hem de askeri bakımdan ilerletti.
Sayfa 173 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
334 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Gerçekten çok bilgilendirici bir kitap. Kürşat Hoca'nın kalemine sağlık. Kitap Çin'de medeniyetin kuruluş tarihinden bugünlere kadarki olan bilgileri ders kitabı niteliğinde anlatmaktadır. Kitapta dikkatimi çeken Çin kralları Çin Şi Huang, Wu Zetian, Wang Mang, Chongzhen ve Qianglong oldu. Özellikle Wang Mang ve Chongzhen'in başlarına gelenler ilginç bilgilerdi. Bir deprem yüzünden iç savaşın çıkması ve Chongzhen'in isyancılar tarafından linç edileceğini anlayıp intihar etmesi güzel bilgiydi. Bunun sonrasında (1644) Ming Hanedanlığı'na son verildi ve ta o tarihten 1914'e yani Çin Cumhuriyeti kurulanana kadar Çin'i Han soyundan olmayan Mançular yönetti. Kitapta İngilizlerle olan Afyon Savaşları'yla ilgili de doyurucu bilgiler mevcut.
Çin Tarihi
Çin TarihiKürşat Yıldırım · Ötüken Neşriyat · 202114 okunma
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.