Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çocuğum Üstün Zekalı Mı?

Marilena Z. Leana Taşçılar

Çocuğum Üstün Zekalı Mı? Sözleri ve Alıntıları

Çocuğum Üstün Zekalı Mı? sözleri ve alıntılarını, Çocuğum Üstün Zekalı Mı? kitap alıntılarını, Çocuğum Üstün Zekalı Mı? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Istakoz içinde büyürken sert kabuk büyümez. Istakoz bir müddet sonra daralan, küçük gelen kabuk içerisinde sıkışır, kımıldayamaz. Sıkıştıkça ıstakoz gerilir, stres altında hisseder ve kabuğundan kurtulmak ister. Kendini güvende hissettiği, konfor alanında olduğu bir yere çekilir ve kabuğundan belki de acı çekerek kurtulur. Istakoz bu duruma çözüm bulamadığı için kendi başının çaresine bakar. Kendini güvende hissettiği kaya dibinde yeni kabuğunu üretir, büyür ve gelişir. Bu döngü ıstakoz yaşadıkça devam eder
Anne babaların üstün zekâlı çocuklarından yüksek beklentilere sahip olmaları onların özsaygılarını ve kimlik gelişimlerini de olumsuz etkiler. Sürekli "Yine mi yüksek not alamadın?", "Sen nasıl üstün zekâlısın?", "Ben de senin üstün zekålı oldu ğunu sanırdım!" gibi ifadelerin kullanılması çocukların kendilerine olan inançlarını yitirmelerine ve tam tersi çabalasalar da başaramayacaklarına inanmalarına neden olur. Kendisine güvenmeyen kişinin daha sonra yakın ilişkilerinde de sorunlar yaşayacağı ve sağlıklı ilişkiler yürütemeyeceği de aşikârdır.
Sayfa 105Kitabı okudu
Reklam
Üstün Zekâlı ve Asperger Sendromlu Çocuklarda Görülebilecek Özellikler:
BENZER ÖZELLİKLER Sözel akıcılık Erken okuma, genellikle kendi başına sökme Mükemmel hafıza Harflere ve sayılara aşırı ilgi Belirli konulara karşı aşırı ilgi Birçok bilgiyi hafizada saklayabilme İlgi alanlarıyla ilgili arkadaşlarını sıkacak kadar uzun ve ayrıntılı konuşma Garip sorular sorma Cevaplarını dallandırıp budaklandırma Bir alanda çok yetenekliyken diğer alanlarda ortalamada olma YALNIZCA ASPERGER SENDROMU Sürekli ancak bağlamla uygun olmayan konuşma. Gerçeklerle kişisel ayrıntıları ayırt edememe Değişikliklere karşı toleransın olmaması Yersiz çığlıklar, okuldaki rutinleri görmezden gelme Esprileri anlamada güçlük İçgörüye sahip olamama, duygusal durumları anlayamama %50-90 arasında sakarlık sergileme Yazı yazmada zorlanma Basmakalıp ya da yineleyen anlamsız hareket ya da sesler çıkarma Belirli şeyleri yemede ya da giymede sorun çıkarma
Üstün zekâlı çocukları konuşurken üzerinde durmamız gereken bir diğer önemli kavram da "geç çiçek açan" (late bloo mers) yani geç olgunlaşan üstün zekâlı çocuklardır. Geç olgunlaşanlar entelektüel, gelişimsel veya sosyal/duygusal dönüm noktalarında beklenenden daha sonraki noktalarda ustalaşan üstün zekâlı çocukları tanımlamak için kullanılan bir ifadedir.
Unutmayın büyük dehalar bile çoğu zaman hor görüldü ama çığır açacak fikirleri hayatımızı değiştirdi
Yeteneğin gelişimini dikkate alacak olursak her ne kadar birey yetenekli olarak dünyaya gelse de o yeteneğini geliştirebilmesi için azme, çabaya ve tabii ki de zamana ihtiyacı vardır. Biz her ne kadar karşımıza çıkan ürünü görüyor olsak da bu ürünün çıkabilmesi için defalarca denenmiş, pratik yapılmış bir sürecin olduğunu bilmemiz gerekir.
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
Her durum bir fırsattır. Her problem düşünmeyi sağlayan ve keyifli bir zorlayıcılığı olan bir bilmecedir.
Sayfa 108Kitabı okudu
"Bu dünyanın daha fazla başarılı insana ihtiyacı yok. Aksine bu dünyanın acilen ve her türden barışçı, iyileştirici, onarıcı, öykücü ve sevgi dolu insanlara ihtiyacı var." - Dalai Lama
Sayfa 161Kitabı okudu
Çocuğumuzun zekâ düzeyine kadar yüksek olursa olsun bununla özellikle de onun önünde böbürlenmek, çocuğa büyük bir sorumluluk yüklemek anlamına gelmektedir. Bu da uzun va dede zorlandığı noktalar ortaya çıktığında psikolojik olarak yıpranmasına neden olur.
Hayallerin büyüdükçe, problemlerin küçülür.
Sayfa 216 - Destek Yayınları
Reklam
Zekayı ya da yeteneği fark etmek yeterli değil, onlara kapıları açmak ya da doğru yolu göstermek, yollarına ışık tutmak da en az fark etmek kadar önemli.
Belki de tek yapmanız gereken yollarından çekilmeniz ve onlara kendileri olabilmeleri için fırsat tanımanızdır George Betts
Çocuklarınızın sorduğu soruları küçümsemeyin. Sorular merakın ve zekanın belirtileridir
İstediğiniz kadar yüksek zekaya sahip olun, yaşınz kaç olursa olsun, kendinizi gerçekleştirme gayesi ile çıktığınız yolda her zaman yolunuza ışık tutacak bir deniz fenerine, sizi anlayacak ve olduğunuz gibi kabul edecek güvenli limanlara ihtiyaç duyuyorsunuz… İster aydınlık bir günde olsun, ister fırtınalı karanlık bir gecede fark etmiyor…
Sternberg (2005) iki tip motivasyondan bahseder: başarı motivasyonu ve yeterlik motivasyonu. Başarı için motive olanlar kendilerini zorlamayı sever ve risk alırlar. Ayrıca bir görevin kendileri için ne kadar zor olabileceği ile ilgili de bir kestirimde bulunurlar. Aynı zamanda, görevi iyi ya da kötü yapmanın kendileri için ne kadar önemli olabileceğine, bundan ne kadar zevk aldıklarına ve gelecekteki hedeflerinde ne gibi bir rol oynaya bileceğine göre değerlendirirler. "Yapabilir miyim?" ve "Yapmak istiyor muyum?" sorularının her ikisine de yanıt "evet" ise, yanıtlayanın göreve katılmak için motive olması muhtemeldir. Yeterlik motivasyonu ise kişinin bir problemi çözüp çözemeyeceğine olan inancı ile ilişkilidir. Kişinin kendine olan inancı ise hem içsel hem de dışsal motivasyon kaynaklarından etkilenebilmektedir. Sternberg'e göre (2005), motivasyon üst bilişsel becerileri harekete geçirir, onlar da öğrenme ve düşünme becerilerini tetikler ve üst bilişsel becerilere tekrardan bir geribildirim sağlamış olurlar. Bu arada öğrenme ve düşünme aracılığıyla elde edilen bilgi de gelecekte tekrar kullanılmak üzere gelişerek çoğalır. Bu döngü, kişinin belirli bir alanda yeteneklerini geliştirerek o alanda zamanla uzmanlaşmasını sağlar.
172 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.