Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Görünmez Takım Çantası

Çocuğunuza Kitap Okumanın Gücü

Kim Jocelyn Dickson

Çocuğunuza Kitap Okumanın Gücü Gönderileri

Çocuğunuza Kitap Okumanın Gücü kitaplarını, Çocuğunuza Kitap Okumanın Gücü sözleri ve alıntılarını, Çocuğunuza Kitap Okumanın Gücü yazarlarını, Çocuğunuza Kitap Okumanın Gücü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Teknoloji ve dikkat dağınıklığı
En kayda değer belirtilerinden biri dikkat dağınıklıklarının fazla olması. Ekranların karşısında fazla zaman geçiren çocukların derse dikkatini vermesi ve yapması gerekenlere odaklanması bir hayli zor oluyor. ... lyice dikkat gerektiren görevler için lazım olan sabırları da olmayabiliyor. Teknoloji kaynaklı dikkat dağınıklığı çok fazla olmayan çocuklar okula, öğrenmenin gerektirdiği sürdürülebilir dikkat ve derin konsantrasyonla birlikte daha hazır bir halde geliyorlar.
Çocukların teknoloji kuralları
çoğu kişi, kendi çocukları için aşağıdaki yönergeleri kullanıyor: • Okul günlerinde ekranlı cihazlara izin yok. Çocuk büyüdükçe ve okul için bilgisayar ihtiyacı arttıkça bu kural gevsiyor. Ancak yerine kesin bir cihazı kapatma vakti koyuluyor. • Hafta sonları kısıtlı süreyle ekran kullanılıyor. •Sosyal medya yasak. (Bu, özellikle liseliler için zor bir kural. Kullanmasına izin verirseniz kendinizi bu konuda eğitin ve onları takip edin.) •Yatak odalarında ekran kullanmak yasak. Ortak alanlarda kullanmak zorundalar. •Yemek saatlerinde telefon ya da başka bir cihaz kullanılamaz.
Reklam
Teknoloji devlerinin çocukları
Cihazların ne kadar bağımlılık yaratabileceğini bilen teknoloji devleri bile kendi çocuklarına katı kurallar getiriyor. Microsoft'un kurucusu Bill Gates, çocuklarının telefon için yalvarmalarını görmezlikten geldi ve on dört yaşlarına kadar onlara telefon almadı. Steve Jobs'ın biyografisini yazan Walter Isaacson şöyle diyor: "Steve, ailesiyle her akşam mutfaklarındaki büyük, uzun masada yemek yer, o sırada kitaplardan, tarihten ve bir sürü başka şeyden bahsederlerdi."
Sosyal etkileşimi güçlü çocuklar
Hikayeleri anlamak için kullanılan beyin ağları, diğer kişilerle olan sosyal etkileşimleri anlamak için kullanılan ağlarla aynıdır. "Anlatılar, karakterlerin özlemleri ve hayal kırıklıklarıyla özdeşleştiğimiz, gizli amaçlarını tahmin ettiğimiz ve arkadaşları, düşmanları, komşuları ve sevgilileriyle karşılaşmalarını takip ettiğimiz için bu kapasiteyi kullanmak açısından eșsiz bir firsat sunar." Psikologlar, diğerlerinin hislerini ve eylemlerini anlamak için kullandığımız kapasiteye "zihin teorisi" adını verir.
Kendisine kitap okunmuş çocuk
Okuldan önce kendisine kitap okunmuş çocuk, hem kitap okunmamış yașıtlarına göre çok daha büyük bir bilgi birikimiyle gelir hem de daha iyi bir deneyim temeliyle, genişlemiş bir hayal gücü kapasitesiyle ve en değerlisi de entelektül merakla ya da hakikaten daha fazlasını bilme arzusuyla doludur.
Aynı nörolojik bölge
Hayatımızın Geri Kalanını Nasıl Şekillendiriyor?)'in yazarı Annie Murphy Paul'a göre, "Beyin (...) bir deneyim hakkında okumakla onu gerçek hayatta yaşamış olmak arasında pek ayrım yapmaz; iki durumda da aynı nörolojik bölgeler uyarılır.
Reklam
Hikaye okuma
Sinirbilimi yakın zamanda okumanın nörolojik etkileri konusunda yeni bir şey bulmuş, hikâyelerin beyni daha önce anlaşılmamış bir şekilde uyardığını ve hayattaki davranış şeklimizin bile değişmesini sağladığını keşfetmiştir. Okumanın, beyindeki dili işleyen bölgeleri uyardığını uzun zaman önce anlamıştık ancak şimdiki beyin taramaları birçok diğer korteksin de uyarıldığını gösteriyor.
Yapılması ve Yapılmaması Gereken Önemli Şeyler
Çocuklar, okumaları gereken kitaplara ilgi duyarlar. Gölge Topraklarda filminde senarist William Nicholson, C. S. Lewis karakteri için şu kelimeleri yazmıştır: “Yalnız olmadığımızı bilmek için okuruz.” Bunun yetişkinler kadar çocuklar için de doğru olduğuna inanıyorum. Bağ kurma istekleri, kitap seçimlerinde dahi belli olur.
Yapılması ve Yapılmaması Gereken Önemli Şeyler
Çocuğa erkenden düzenli olarak kitap okumaya başlamanın önemli olmasının bir nedeni de içgüdü oluşması ve alışkanlık yaratmasıdır. Böylece büyüdükçe ve basketbol oynamak, legolarla bir şeyler inşa etmek ya da basitçe ödevini bitirmek gibi yeni meşaleler önemli oldukça okumayı günlük rutinlerine dahil etmek için bir yol bulacaklardır.
Yapılması ve Yapılmaması Gereken Önemli Şeyler
Kitap okumanın daha çok değer verdikleri bir aktivitenin yerini alacağını hisseden çocuklar için püf noktası, gün içinde diğer aktivitelerle çakışmayan o boşluğu bulmaktır. O zaman dilimi çoğunlukla yatmadan öncedir.
105 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.