Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doğum Öncesinden Ergenlik Sonuna...

Çocuk Psikolojisi

Haluk Yavuzer

Çocuk Psikolojisi Sözleri ve Alıntıları

Çocuk Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Çocuk Psikolojisi kitap alıntılarını, Çocuk Psikolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sosyal davranış biçimlerinin zayıf olduğu ailelerde, çocuklar, ev dışında çok iyi motive edilseler bile, iyi bir sosyal uyum gösteremezler.
Sayfa 47
Reklam
Bence en büyük problemimiz, öğrenme şevkimizin, isteğimizin oldukça yetersiz olması.
Sayfa 324Kitabı okudu
Çocuk gelişimi
“Çoğu kez birbirine karıştırılan “Büyüme” (Growth) ile “Gelişme” (Development) sözcükleri, gerçekte birbirinden farklı kavramlardır; biri diğerinin yerini alamaz.”
Sayfa 24 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Aynı konuda tekrar konuşabilmek için aradan çok zaman geçmesi gerekecektir ya da bir daha tekrarlanmayacaktır böyle bir konuşma. Şimdi aynı konuda başka bir ailenin konuşmasına bakalım. Kız: ''Bu dergide bir artistin çocuğu olduğu yazılı. Ama evli değilmiş ... " Anne: "Günümüzde bu tür olaylara sık rastlanıyor kızım. Sen de
Doğumda ortalama ağırlık 3.2 kg'dır. Doğumda rastlanabilen en düşük ağırlık 2.5 kg., en yüksek ağırlıksa 5 kg'dır. Yenidoğanın do- ğumun ilk günü ya da onu izleyen iki günde ağırlığının % IO'u oranında kilo kaybetmesi beklenir. Buna, fizyolojik tarh kaybı adı veri- lir. Örneğin, 3 kg. doğmuş olan yenidoğan, birinci günde 300 gr. verir. Bebeğin bu kiloyu onuncu gün dolaylarında yeniden kazandığı görülür. Bundan sonra sağlıklı çocukta tarh devamlı artar. Ağırlık gelişiminin çocuktan çocuğa farklılaştığı dikkati çeker.
Reklam
Çocuk ana baba elinde bir emanettir. Kalbi kıymetli bir cevher gibi temizdir. Mum gibi her şekli alabilir. Bütün yazı ve şekillerden uzaktır. Temiz bir toprak gibi olup, hangi tohum atılırsa büyür. İyilik tohumu ekilirse, din ve dünya saadetine kavuşur. GAZALİ
Sayfa 16 - Remzi Kitabevi
Her ne kadar çağdaş psikolojiye göre, kişilik gelişiminin insanın yaşamı boyunca süregeldiğini kabul etsek de, kişilik oluşumu ve yapılanmasında, temelin çocukluk döneminde atıldığı gerçeği geçerliligini korumaktadır. Bu temelin en önemli yapıtaşları ise, sevgi, ilgi ve güvendir. Bunların gerekli ölçüde var olduğu bir ortamda yetişen bir çocuğun, başarılı ve uyumlu bir yetişkin birey olarak topluma katılması olasılığı çok yüksektir.
Sayfa 9 - remzi kitabeviKitabı yarım bıraktı
Çocuklar için en erken telaffuz edilebilen sessiz harfler, t, p, b, m, n'dir. Kolay sesli harflerse i, a, e, u'dur. Telaffuzu zor sessiz harflerin başında z, v, d, s, g sayılabilir.
"Daha ilk günlerde çocuğun terbiyesine önem verilmelidir," diyerek terbiyede ilk yaşların önemine dikkati çeken Gazzali, eğitimi "taş üzerine nakışlar yazma"ya benzetir. Bu konuda Gazzali şöyle der: "Çocuk ana baba elinde bir emanettir. Kalbi kıymetli bir cevher gibi temizdir. Mum gibi her şekli alabilir. Bütün yazı ve şekillerden uzaktır. Temiz bir toprak gibi olup, hangi tohum atılırsa büyür. İyilik tohumu ekilirse, din ve dünya saadetine kavuşur." Gazzali, çocuk yetiştirmede ana babanın sorumluluğuyla öğretmenin sorumluluğunu aynı düzeyde görmektedir.
Reklam
Büyüme dönemlerinde şu ortak özellikler görülür: • Uyum Zorlukları: Hızlı büyüme dönemlerinin sürekli değişkenliğine uyum sağlayabilmek, duygusal yönden rahatsız edicidir. Yavaş büyüme dönemlerindeyse, uyum sağlamak çok daha kolaydır. • Enerji Düzeyi: Hızlı büyüme, enerji tüketici olduğundan, bu dönemlerde çocuklar çabuk yorulurlar. Bu da onları huysuz ve tedirgin yapabilir. Yavaş büyüme dönemlerindeyse, çocuğa oyun ve diğer faaliyetler için daha çok enerji kalır ve çocuk daha neşeli, birlikte yaşanması daha kolay bir davranış içine girer. • Beslenme Gereksinmeleri: Yaşamın ilk iki ya da üç ayında ve ergenlik döneminde hızlı büyüme nedeniyle beslenme gereksinimleri en üst düzeye ulaşır. Büyüme gereksinimlerine göre yeterli miktarda ve gerekli türde gıdalarla beslenemeyen çocuklar, yorgun ve huysuz olurlar. Oyuna ve okul ödevlerine az ilgi duyan bu çocukların sosyal uyumları da genellikle bozuktur. • Isı Dengesinin Sürdürülmesi: Yavaş büyüme dönemlerinde beden genellikle ısı dengesini korur. Hızlı büyüme dönemlerindeyse bu denge bozulduğundan, çocuk iştahsızlık, genel olarak bitkinlik, huysuzluk ve anti-sosyal davranış gösterebilir. • Beceriksizlik: Hızlı büyüme dönemlerinde çocuk beceriksizce davranır. Daha önce hareketleri düzgün ve iyi olan çocuk, bu dönemde hantallaşabilir ve sık sık tökezler. Büyüme yavaşladığındaysa, bu beceriksizlik iyi bir motor davranışla yer değiştirir.
Doğum Sonrası Dönemdeki Gelişim
"Erikson'a göre, çocuğun öğrenmesi, büyük ölçüde anne - babası tarafından ilgi, sevgi ve fizyolojik gereksinimlerinin karşılanmasına bağlıdır."
Sayfa 33 - Gelişimin İncelenmesi, Gelişimin EvreleriKitabı yarım bıraktı
"Çocuk ana baba elinde bir emanettir. Kalbi kıymetli bir cevher gibi temizdir. Mum gibi her şekli alabilir. Bütün yazı ve şekillerden uzaktır. Temiz bir toprak gibi olup, hangi tohum atılırsa büyür. İyilik tohumu ekilirse, din ve dünya saadetine kavuşur." -Gazzali
Sayfa 16 - remzi kitabeviKitabı yarım bıraktı
Bu bağlamda öğretmen, öğrenmeyi öğrenmeli ve öğrencilerine öğrenmeyi öğretmelidir.
Sayfa 162Kitabı okudu
231 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.