Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Temel İlkeler ve Teknikler

Çocuklar ve Ergenler İçin Bilişsel Davranışçı Terapi

Kolektif

Çocuklar ve Ergenler İçin Bilişsel Davranışçı Terapi Gönderileri

Çocuklar ve Ergenler İçin Bilişsel Davranışçı Terapi kitaplarını, Çocuklar ve Ergenler İçin Bilişsel Davranışçı Terapi sözleri ve alıntılarını, Çocuklar ve Ergenler İçin Bilişsel Davranışçı Terapi yazarlarını, Çocuklar ve Ergenler İçin Bilişsel Davranışçı Terapi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çocuğa duygulara eşlik eden bedensel belirtiler anlatırken duyguların işlevi olduğu ve bedensel değişimlerin bu işlevleri yerine getirmeye yardımcı olduğu da anlatılabilir.
Psikoöğretim bilişsel davranışçı terapinin önemli bir bileşeni olduğu gibi tek başına bir psikolojik müdahale yöntemi olarak da kullanılmaktadır.
Reklam
Bilişsel davranışçı terapi yapılandırılmış bir terapi yöntemidir. Bunun anlamı, her ne kadar terapide esneklik olsa da ilerleyen seanslarda hangi tekniklerin kullanılacağına ilişkin olduğu gibi, bir seans içinde yapılacaklara ilişkin de önceden bir planının veya terapide bir yapının olmasıdır...
Bütün bilişsel davranışçı terapistler değerlendirmenin ardından müdahaleyi planlamaya geçmeden önce vakayı förmüle etmeye çalışırlar.
Çocuk/ergen ve anne babasıyla iş birliği içinde çalışma BDT'nin vazgeçilmez unsurlarından biridir.
Hemen herkes bilişsel teknikleri etkili bir biçimde kullanabilmek için kronolojik yaşın veya bilişsel gelişim düzeyinin önemli olduğu konusunda görüş birliği içindedir. Bununla birlikte, bilişel tekniklerin hangi yaştan itibaren kullanılabileceği konusunda hem farklı görüşler vardır hem de konuyla ilgili araştırmaların bulguları birbirleriyle çelişkilidir.
Reklam
Bilişsel terapinin amaçlarından biri; kişinin farklı durum ve olaylara, hssettiği duygulara ya da bedeninde olup biten değişikliklere nasıl bir anlam yüklediğini bulmaktadır.
Bir çocuğun davranışsal olarak sosyal becerilere sahip olması, insanlarla ilişki kurarken ona bir avantaj sağlasa da başarılı ve doyumlu bir sosyal yaşam sürmesi için yeterli değildir.
Bir çocuğun davranışsal olarak sosyal becerilere sahip olması, insanlarla ilişki kurarken ona bir avantaj sağlasa da başarılı ve doyumlu bir sosyal yaşam sürmesi için yeterli değildir.
BDT kısa sürekli olmayı amaçlar. Yine de sorunun önemine bağlı olarak terapinin süresi de değişir. El kitabı olan BDT'lerin çoğunda 8 ilw 20 arasında değiştiği görülür.
Reklam
BDT seanslarının yapısı, ulaşılmak istenen hedeflere yönelik olarak önceden az çok belirlenmiştir. Her seansın yapısı gibi terapisinin ne kadar süreceği de önceden belidir.
Bilişsel eksiklikler, bilgiyi fazla dikkat etmeden işlemenin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Çocukluk ve ergenlik sorunlarını bilişsel davranışçı yaklaşımla ele alamak kavramsallaştırmak ve tedavi sırasında sistemik bir bakış açısını kulanmayı gerektirir.
Bilişsel davranışçı model, tedavide bilişleri değiştirmeye büyük önem verir. Kurama göre duygular ile yaşanan olayların algılanma ve yorumlama biçimi arasında yakın bir ilişki vardır ve olumsuz duyguları değiştirmenin en kolay yolu bilişleri değiştirmetedir.
Bilişsel davranışçı terapi, duygu, düşünce ve davranışların birbirleriyle ilişkili içinde olduğunu, düşünce ve davranışlardaki değişiklikliğin duyguları da etkileyebileceği ileri süren bir psikolojik tedavi moldelidir.
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.