Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Barış ve Savaş

Cogito - Sayı 3

Cogito Dergisi

Cogito - Sayı 3 Sözleri ve Alıntıları

Cogito - Sayı 3 sözleri ve alıntılarını, Cogito - Sayı 3 kitap alıntılarını, Cogito - Sayı 3 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Öylesine derin bir yazar okudum ki yüzeyde ne olduğunu görebilmem için saatlerce uğraşmam gerekti.
Sayfa 131 - yapı kredi yayınlarıKitabı okudu
Bin dostun olsa birinden geçemezsin Bir düşmanın da olsa her yerde karşına çıkar.
Sayfa 69 - yapı kredi yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Şimdi sessiz duruyoruz kıyısında bir düşüncenin unutmamak için çünkü unutuşun kolay ülkesindeyiz...
Savaş’la ya da Barış İle ilgili hiçbir espriye yer ayıracak halimiz kalmadı son yıllarda. Bir türlü bitmeyen XX. yüz yıl, baştan uca kan kokusuyla dolu.
Sayfa 5
Savaş, bir insan grubu tarafından bir başka insan grubuna, suç, başka yöntemlerle cezalandırılamadığında, yöneltilen bir cezadır.
Reklam
Fransız Devrimi'ne kadar, insanlann bizimkinden çok farklı bir zaman kavramları vardı. Başka birçok kişi gibi Mircea Eliade'nin de bize anlattığına göre, bu, insanlann zihninde büyük ölçüde tarımsal olan üretim modelleri ve bunların altında yatan mevsim döngüleri ile biçimlenmiş, tekrarlanan ve döngüsel bir zamandı. Mevsimler birbirini izler, ekinler aynı şekilde doğar, yetişir ve hasat edilirdi. Hayat mütemadiyen tekrarlanırdı. Aynı nehire iki kere giremeyeceğinizi söyleyen Herakleitos gibi birkaç sıradışı filozofa rağmen, genelde, tarihin tekerrürden ibaret olduğuna sıkı sıkıya inanılırdı. İbn Haldun ve Viko gibi tarih filozofları da, daha yüksek bir sofistikasyon düzeyinde bu bilgeliği geliştirmişti.
Kadına Şiddet Konusu
Şayet bir evde erkek karısını dövüyorsa, ona karşı fiziksel şiddet uyguluyordur ve bu ilişkide barıştan söz edilemez elbette. Erkeğin kadını dövmediği, yani ona karşı fiziksel şiddet uygulamadığı bir ortamı hemen kolayca barış olarak tanımlamak yine de mümkün olmayabilir. İşte burada şiddeti daha geniş bir perspektif içinde ele almak gerekir. Şayet erkek kadını dövmüyor ama kendini eğitme, geliştirme olanaklarından yoksun bırakıyorsa, gizilgücünü kullanmasına ve kendisini ifade etmesine engel oluyorsa, sosyal ilişkilerini kısıtlıyorsa ve benzerini çok ailede gördüğümüz öteki sömürü ve baskı biçimlerini kullanıyorsa, bu ilişkide de bir başka biçim ve düzlemde (yapısal) şiddetin var olduğu, dolayısıyla barıştan söz edilemeyeceği açıktır
Öylesine revaçtayım ki beni kötüleyenin benden daha revaçta olacağı ortada."
Biz de kuşlar gibi "yuvada ne duyduysak havada onu söyleriz".
Reklam
Romalılar "Barış istersen sava­şa hazır ol" anlamında "Sivis pacem para bellum" derlerdi. Ziya Paşa bu düsturu Türkçe­ ye "Hazır ol cenge eger ister isen sulh ü salah" diye çevirmişti.
Herhangi bir şeyin başa gelmemiş olması, onun mümkün ol­madığı anlamına gelmez.
Söyleyenin kim olduğu bilinmedikçe akla yakın düşünceler değersizdir. "
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.