Puan

7.510 üzerinden
127 kişi
Çukur’dan çıkan kehanet
2025 9. kitabı
Platonov’un `çukur` ya da orijinal adıyla “kotlovan” eseri en değer verdiğim kitaplardan. kitap ismi olarak `çukur`, yazarın anlatmak istediği vurguyu zayıflatır aslında. `kotlovan`, üzerine bir şeyler inşa edilmek için açılan bir “temel çukuru” demek. ingilizce çevirileri `the foundation pit` (temel çukuru) olarak daha bir yerli yerine oturuyor. rusça kitapların kapakları da bu vurgudan dolayı açılan temel çukurunun üzerine inşa edilecek yeni kolektif binalara göndermeler yapar. bu kitap özelinde platonov'u değerli kılan, bir aydın olarak stalin döneminin birinci beş yıllık kalkınma planı döneminde, ideolojik temelli basın-yayınla dolu bir ortamda, sorgulayıcı olabilmesi, bir kahin gibi gelecekte insanları nelerin beklediğini yazabilmesi. metaforlar, alegoriler ve ironik anlatım bir tarafa, kitapta kendine ya da başkalarına belirli kelimelerle mesaj veriyor, düşüncelerini şifreleyerek anlatıyor hissine de kapılırsınız. hümanizm içermeyen, hayatın değersizleştirilip, ölümün sıradanlaştırıldığı bir düşünce ile temeli atılan yeni ideolojik yapıya kayıtsız şartsız teslim olanlardan olmamış. platonov'un haklılığı, geçilmeye çalışılan kolektif yaşam çalışmalarında (kolhoz/sovhoz) hedefte ilk olarak “kan emici”, “parazit”, “burjuva” , “ağa takımı” olarak tabir edilen eski varlıklı `kulak` kesimi ve uşakları varken; zaman içerisinde temelleri atılan yeni ideolojiye uyum sağlayamayan, ya da potansiyel tehdit görülen herkesin hedef tahtasına yerleşmesiyle ortaya çıkmış. hümanizm içermeyen yeni düşünce içerisinde, ellerinden yaşam kaynakları alınan, kolektif hayatta yer bulamayan ya da bilerek yer verilmeyen milyonlarca insan suni üretilen açlıkla hayatını kaybetti. ukrayna (`holodomor`) ve orta asya'da etkili olan açlıkta 10 milyonun üzerinde insanın öldüğü tahmin
·160 syf.·
2021 134. kitabı
Herkese merhaba,Andrey Platonov’un Çukur isimli eserinden bahsetmek istiyorum. Çukur Stalin Rusyası'nda, emekçilerin gelecekteki güzel günlerde bir arada yaşaması için yapılması planlanan devasa bir binanın inşasını, gelecek nesillere daha iyi bir yaşam bırakma düşüncesini,Sovyetler'in devrim sonrasında yaratmaya çalıştıkları yeni toplumsal hayatı anlatmaktadır. Çukur, Rusya’nın Ekim devrimi sonrasında emekçi-işçi sınıfı ve kulak tabir edilen zengin Rus köylüleri arasında geçen, gelecek nesiller için ev yapma niyetiyle bir çukur kazma olayı etrafında şekillenen bir roman. Komünizm anlayışını, ya da halkın anlayabildiği versiyonunu, çukur-ev-çocuk metaforları ile okuyoruz. Stalin dönemini anlatan iyi eserlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Alegorik bir dille yazılmış, zamanının çok ötesinde bir yazar ve üslup var karşımızda. Edebiyattan zevk alıyorum diyen herkes için kaçırılmayacak bir şölen. Tabii şu soruyu da sormadan edemiyoruz; Neden biz de böyle bir yazar yok? Tek kelimeyle muhteşem.Tavsiye ederim
ÇukurAndrey Platonov · Turkuvaz Kitap · 2008459 okunma
Tatil planı hazırsa sıra okuma listenizde!
Bu yaz yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz kitapları sizin için bir araya getirdik. 💬 Siz olsanız bu listeden hangisiyle başlardınız?
2018 11. kitabı
Güzel bir kitap okumanızı tavsiye ederim "bi bakmışsın tüm umutlar yıkılmış seninde üzerine" yere düşersen kalkarsın çukur görde düşeme" güzel bir kitap okumanızı tavsiye ederim
·160 syf.·
2020 98. kitabı
Kitabın konusu kasvetli, yazarın anlatımı yorucu ve karakterler mutsuz, umutsuz olunca insanın ruhu sıkılıyor okurken. Yazar okuru sovyet rusya döneminin atmosferine sürüklemeyi iyi başarmış diyebilirim. Eylem ve söylem arasındaki çelişki ve vaad edilenle gerçekleşen arasındaki uçurum da güzel aktarılmış. Bunun yanında bir daha benzer bir kitabı okur musun deseler, cevabım hayır olurdu. Ruha eziyet etmeye ne gerek var? :)
ÇukurAndrey Platonov · Turkuvaz Kitap · 2008459 okunma
İÇİNDE Mİ OLMAK İSTERSİN DIŞINDA MI?
2021 95. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2021 23:27
Sorarım size,neresinde olmak isterdiniz çukurun,içinde mi? yoksa dışında mı? Ya da kenarında, sessiz sakin olanları izlemek mi? Tercihiniz hangisinden yana olurdu acaba... Tarafı olmalı bir insanın.Kendine ait düşünceleri olmalı, düşüncelerinden ödün vermeyen karakter ve kişilik sahibi olmalı insan... Öyle böyle değil,ya öyle ya da böyle olmalı... Dansöz gibi kıvırmamalı mesela,kişiye göre,iktidara göre düşünceleri değişmemeli mesela ,tek düşüncesi olmalı ve düşüncesinin arkasında durmalı... Emekçinin,işçinin hakkını savunanlar çukurun içinde,zenginliği ve burjuva kesimini savununlar çukurun dışında... Ezilen, hor görülen,yoksulluğa itilen,köleleştirilen kesim sosyalizmi savunurken;burjuva kesimi ise paralarına para ekleme peşinde olan,emekçiyi ezme,sırtından geçinme düşüncesini savunanlar da emperyalizm...diye bağıran toplulukların savaşları ile bütünleşiyoruz.... ve bu savaştan galip çıkan olur mu bilinmez... Yüzyıllardır süre gelen bu savaşı okuyoruz satırlar boyunca... Sovyet Rusya zamanında çekilen çileler,açlık,yoksulluk,ötekileşmiş,hor görülmüş sosyalistlerin,her şeye rağmen düşüncelerinden vazgeçmemelerini,birbirlerine kenetlenmelerini hayranlıkla okuyoruz. Sizin gibi yolundan şaşmayan,sürüye uymayan,,kandırılmayan, fikirlerinin ve düşüncelerinin arkasında duran insanlara bu ülkenin ihtiyacı var diyoruz. Ama sadece diyoruz.... Her kesim tarafından özellikle gençler tarafından okunmalı...
ÇukurAndrey Platonov · Metis Yayıncılık · 2017459 okunma