Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Emval-i Metrukenin Tasfiyesi - 2

Cumhuriyet'te Ermeni ve Rum Mallarının Türkleştirilmesi (1920-1930)

Nevzat Onaran

Cumhuriyet'te Ermeni ve Rum Mallarının Türkleştirilmesi (1920-1930) Hakkında

Cumhuriyet'te Ermeni ve Rum Mallarının Türkleştirilmesi (1920-1930) konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
1/10
1 Kişi
Okunma
Beğeni
337
Görüntülenme

Hakkında

Türk burjuvazi yağmasının asırlık hikâyesi... Evrensel Basım Yayım, iki cilt olarak yayımladığı yeni kitabıyla Türk milliyetçiliğinin ekonomi politiğine mercek tuttu... Kitapta, İttihat ve Terakki hükümetinin, Birinci Paylaşım Savaşı'nda 'öteki'nin mülkinin tasfiyesi temelinde inşa ettiği ekonomi politiğinin 1915'ten bugüne geçmişi inceleniyor. Araştırmada, 1920'lerde Cumhuriyet'in 'ulus devlet' inşasının, İttihat ve Terakki'nin temellendirdiği ekonomi politika üzerine bina edildiğine ve bu anlamda bir organik devamlılığa dikkat çekildi. Bu iki kitap, aynı zamanda Osmanlı'nın son ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Müslüman-Türk sermaye birikiminin devlet eliyle nasıl 'beslendiğinin' de analizidir. Onaran'ın çalışması, bir yönüyle de bu topraklarda Müslüman veya Türk değilsen ne yaşadığının ve Türk milliyetçiliğinin 'kanlı' ekonomi politiğinin araştırmasıdır. Kitabı için Başbakanlık Osmanlı ve Cumhuriyet arşivleriyle, Cumhuriyet ile Agos gazeteleri arşivinde çalışan Onaran, ekonomi politiğin birinci elden resmi kaynağı kanun ve yönetmelikle, bunlarla ilgili Meclis'te yapılan görüşmeleri de inceledi. (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 20 sa. 24 dk.Sayfa Sayısı: 720Basım Tarihi: Kasım 2013Yayınevi: Evrensel Basım Yayın
ISBN: 6054834426Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Nevzat Onaran
Nevzat OnaranYazar · 5 kitap
Malatya, Hasançelebi’de doğdum, büyüdüm. Evliya Çelebi’nin Malatya civarında konakladığı, yerlerden biridir Hasançelebi. Türkmen-Alevi yerleşim yeridir. Önce Hasançelebi’deki yaşlılarla sözlü tarih çalışması yapmaya başladım. O çalışmada Hasançelebi’de eskiden ‘Ohannesler’ diye bilinen Ermeni bir aile yaşadığını öğrendim. Kitabın birinci cildinde de onlardan söz ettim. O ailenin varlığını öğrendikten araştırmalarımı derinleştirdim. Araştırırken Hrant Dink ile yazışmaya başladık. Agos’ta konuyla ilgili bazı yazılar yazmaya başladım. Marmara Üniversitesi’nden bir tarihçiden 1920-28 arasındaki TBMM zabıtlarını almıştım. Bunu karıştırırken bir kanun dikkatimi çekti. Kanun, Ermenilerden kalan malların, yurtdışında öldürülen İttihaçılara, yurtiçinde idam edilenlere ve diğer bürokratlara verilmesini düzenleyen bir kanundu. Bu yazı Agos’ta çıktıktan sonra kamuoyunda da çok etkili oldu. Konuyu araştırmaya devam ettim. Sonunda ‘Emvali Metruke Olayı’ adlı kitabım 2010’da Belge Yayınları’ndan çıktı. Bu son çıkan kitabım ise dört yıllık bir çalışmanın ürünü. Sonuç olarak 2003’ten beri bu konuyu çalışıyorum.