Dağın Ardı

Ferhat Çetin
2021
Gurur Matbaa

2026 15. kitabı
Merhaba kitapsever dostlarım Bugün sizlere efsane bir eser önerisiyle geldim. Kahraman Mehmetçiğimizi ve çocuk yaşlarda kandırılmış, hain pkk saflarına çekilmiş teröristleri anlatan bir eser. Eser sizi kendisine öyle bir bağlıyor ki bir çırpıda bitiriyorsunuz. Öncelikle cennet vatan topraklarımızı canıyla kanıyla koruyan kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyor, Gazilerimize sağlık sıhhat afiyet diliyorum. Terör örgütü Pkk’nın yaptığı kansızlıkları sözde kürt hakkı savunuculuğu yapan ama kürt vatandaşlarımıza yapmadığı zulüm kalmayan teröristler, küçücük çocuklara hayal satıp beyinlerini yıkayıp dağ kadrolarına çekiyor. Mehmet ve Salih’te bu çocuklar içerisinde yer alıyor. İlk günden verdikleri kararın pişmanlığını yaşayan kandırılmış terörist çocuklar bu yoldan geri dönüşün olmadığını da fark ediyorlar. Mehmet’e Agit, Salih’e ise Mazlum kod adlarını veriyorlar. Dağ koşullarında birçok akranlarıyla birlikte tehditle ve dayakla eğitimlerini tamamlayıp Sipan denilen sözde eyalet sorumlusunun emrine veriliyorlar. Eylemlere katılıyorlar, köyleri basıyorlar ama bu iki çocuk teröristliğe alışamıyor ve evlerine, sevdiklerine özlemleri gitgide büyüyor. Türk askerinin zalim olduğu, katliamlar yaptığı ve kurtuluşlarının olmadığı gibi yalanlarla bu çocukların beyinlerini günlerce yıkıyorlar. Alçak terörist Argej’i unutmamak lazım Agit’e günlerce tecavüz ediyor ve teröristlere kan kusturuyor ama günü gelince Agit Argej’e gereken dersi çok güzel veriyor. Agit , Sipana sadıklığını gösterince yakın koruması oluyor. Mazlum ise kadın grubundan Sema’ya aşık oluyor ve bu yasak aşklarından hamilelik ortaya çıkıyor. Mazlum sevdiği Semayla kaçma planı kurarken yakalanıyorlar. Argej’in gazıyla Sipan Agit’e çocukluk arkadaşını ve Sema’nın ölüm cezasını gerçekleştirmesini istiyor. Peki
Kitap yorumum
2026 11. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 00:07
DAĞIN ARDI Dağın ağrıdığı kitabının yorumuyla sizlerleyim. Kitaptaki hikayenin yaşanmış olaylara dayanması, okurken karakterlerle kurulan bağı çok daha derin ve sarsıcı kılıyor. Yazar, karmaşık duyguları ve zorlu hayat şartlarını süsten uzak, doğrudan ve vurucu bir dille aktarıyor. Dağın Ardı kitabından bahsedecek olursam; Agit isimli karakter dağdan kaçıp Türk askerine sığınıyor. Agit, yani Mehmet 19 yaşında dört yıl boyunca dağda sözde devlet kuran hainlerle birlikte yaşamış Türk askerine ve köylüye kurşun sıkmış biriydi. Mehmet ve arkadaşı Salih henüz lise yıllarında iken tanıştıkları bir şahıs tarafından kandırılıp ve beyinleri yıkanıp dağa çıkarılıyor. Daha sonra Kuzey Irak’ta kamplarda eğitim aldığından bahsediyor. Katıldığı eylemler ve kamp yaşantısını anlatıyor. Mehmet son olarak kamptan nasıl kaçtığını ve oradaki kişi sayısını en ince ayrıntısına kadar Türk askerini anlatıyor. Görüyoruz ki gençlerimizin beyinlerinin nasıl yıkanıp dağ çıkarıldığı ve kendi öz kardeşleri olan Türk askerine hainlik ettiği anlatılıyor. Herkesin kesinlikle okuması gereken bir kitap ve ders niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Kitapla kalın dostlar @ferhatcetinyzb Arzu Koşar #neokudum #okudumbitti #kitapyorumu #bookstagram #keşfet #öneçıkar #erdeminkitapligi #dağınardı #ferhatçetin #sayfa166
2026 3. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2026 20:05
FERHAT ÇETİN DAĞIN ARDI Merhaba #kitapsever dostlarım Bugün sizlere @ferhatcetinyzb kaleminden özenle yazılmış #dağınardı eseri ile geldim. Kitabımız akıcı ve sürükleyici bir kitap üstelik gerçek hayatta kurgulanmış olması daha samimi oluyor okurken daha duygulu hissediyorsunuz . Kitabımız liseye gitmesi gereken gençlerimizi kandırıp dağa çıkarıyorlar üstelik genç kizlara yapılan tecavüz olayları felan insan sinir oluyor böyle kişilere yaşamamali bence diyorsun Dağın arkasındaki korku ,baskı bütün kötülükler var ve geri dönüşü olmayan bir yol oysa onları dağa çıkarırken vaatler neler nelerdi. Agıt şanslı olanlardandi çünkü tekrar ailesi kavuştu diğerleri bir hiç uğruna öldüler. Kitabın konusu gelecek olursak karakoldan nöbet tutan askerimiz kendilerine yaklaşan bir terörist görmesi ve komutanı haber verir Gelen terörist kod adı olan Agıt asıl adı Mehmet terörden kaçıp askerimize sığınmıştır. Mehmet en yakın arkadaşı Salih ile lise okurken kandırlıp dağa çıkarılır. Gittiği an dağın aslında anlatılan gibi olmadığı anlar ama iş işten geçmiştir geri dönüşü yok dönmek isteyini gözleri önlerinde vurulup öldürüyorlar ve aileler askerimiz öldürdü diye kandırıyorlar. Agıt son yaptığı en yakin arkadaşın infaz etmek durumunda kaldığı ve dayamayip başları öldürür köylüden topladıkları parayı alır kaçar askere sığınır ve itirafçı olur. " İşte şu teslim olan çocuk da bizim en büyük mücadelemizin en büyük zaferimizdir." #kitapsevgisi
2026 32. kitabı
#fundaokuyupyorumluyor En zor olan da anlatılan olayların gerçek hikayelere dayanması... Yaşanılan olayların kişi ve yer isimleri değiştirilmiştir. Mehmet ve Salih… Daha lise çağında, hayallerinin peşinde koşmaları gerekirken yalan vaatlerle dağa çıkarılan iki genç. Mehmet’e “Agit”, Salih’e “Mazlum” kod adları veriliyor. Başta anlatılanlarla gördükleri gerçekler arasındaki uçurum, onların içindeki sorgulamayı büyütüyor. Korku, baskı ve geri dönüşü olmayan bir yol… Özellikle Agit’in, en yakın arkadaşının infaz emrini aldığı sahneleri okurken insanın yüreği sıkışıyor. Kitap sadece çatışmayı değil; pişmanlığı, vicdan muhasebesini ve doğru yolu bulma cesaretini de anlatıyor. Agit’in teslim olma süreci aslında en büyük yüzleşme olarak gösteriliyor. Çünkü bazen en büyük zaferler silahla değil; doğruyu seçebilmekle kazanılır. Dağın Ardı romanı aslında kandırılmış gençleri, yarım bırakılmış hayatları ve vicdanla verilen en zor kararları anlatmakta. Yazar, terörün karanlık yüzünü anlatırken aynı zamanda kandırılmış gençlerin iç dünyasıyla yüzleştiriyor. Kitabı okurken okurda öfke, hüzün ve umut iç içe geçiyor. Özellikle aile hasreti ve geri dönme arzusu çok yoğun bir şekilde hissettiriliyor. Duygusal yönü ağır basan, akıcı ve düşündüren bir eserdi. Terörle mücadelenin bilinmeyen yönlerini ve bir gencin vicdanla verdiği savaşı okumak isteyenlere, ilgilenenlere ve meraklılarına tavsiye ederim. Kitapla ve sağlıkla kalın
2026 31. kitabı
Merhaba kitap sever Dostlarım nasıl anlatsam bilemiyorum çok etkileyici bir kitap okudum kısaca özetleyecek olsam sessizliğin içinde yankılanan gerçekler derdim. Örgütten kaçarak Türk askerine teslim olan 19 yaşındaki Agit'in (Mehmet) sorgusunda kritik bilgileri öğrendikten sonra Kemal Binbaşı'nın en başından anlat bakalım örgüte ne zaman, nasıl katıldın, seni kim dağa götürdü sorusu ile derinleşmeye başlıyor kitap. Agit herşeyi en başından anlatmaya başlıyor... Ve orda bulunduğu 4 yıl boyunca yaşadıklarını dinliyoruz. Örgüt hem ülkenin başına dert hem de o bölgede yaşayan köylülerin başına dert. Agit okul arkadaşı ile yüksek kazanç vaatleri ile dağa gitmeye kabul ederler, giderler ama gittikleri gibi pişman olurlar ama geri dönüş yoktur. Kimisi kendi isteğiyle ayak uydurur kimisi ise mecburiyetten orada kalmak zorunda kalır. Kaçmaya çalışan infaz edilir... Kitaba başladığınızda bitene kadar elinizden zor bırakıyorsunuz. Gerçeklerle yüzleşmek zor, acı verici ama yaşanıyor. Yazarın kalemi başarılı, kitap akıyor. Yazar abartıya kaçmadan, gerçekçi bir atmosfer kurmayı başarmış. Okurken zaman zaman kendinizi o dağların ortasında, soğuk rüzgârın içinde, her an bir şey olacakmış hissiyle buluyorsunuz. Kitap hayatın içinden, belki de çoğumuzun gözünü kapattığı yaşanmışlıkları merkeze alıyor. Bence herkese hitap edecek bir kitap O yüzden okumanızı tavsiye ederim. Bazen en etkileyici kurgu, bizzat hayatın kendisidir. Yeni kitaplarla buluşmak dileğiyle Sevgiler.
2026 8. kitabı
/ DAĞIN ARDI / Selamlar Bugün size önermek istediğim kitap çok güzeldi. Gerçek olaylara dayalı bi hikaye olması beni apayrı etkiledi. Asker deyince yüreği sızlayan diline dua yerleşen herkesin okurken hem hüzünlenip hem gurur duyacağı bir kitap bu. Daha 16 sında kandırılıp daha çıkarılan Mehmet ve Salih'in hikayesi... Ve daha nicesinin aslında. Mehmet ve Salih kaldırılıp daha çıkarılıyor. Eğitimden geçiyor ve isimleri değişip kod adı veriliyor ikisinede. Mehmet Agit oluyor, Salih ise Mazlum. Çocukluk arkadaşı olan iki genç, dağda birbirlerini koruyup kolluyor ve ayrılmıyorlar. Sözde lider olan vasıfsızlar tarafından yaşatılan olaylar, eziyetler akla gelmicek işkenceler... Agit sağ kolu oluyor Sipan'ın. En son canını alanda Agit oluyor. Arkadaşı Mazlum ve sevdiği kız Sema infaz edilince Agit'in de gözü dönüyor. Sipan'ı öldürüp kaçıyor. Türk askerlerine sığınıyor ve verdiği bilgiler yardımcı oluyor. Sonlarını okurken öyle gururlandım ki. Tabi kitabı Agit'in ağzından okuyoruz. Teslim olduktan sonra sorgu esnasında Kemal Binbaşına anlatıyor herşeyi. Yaşadıkları ne kadar kötü olsada sonu güzel bitiyor Mehmet için...
2026 18. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2026 13:06
II kitap yorumu Dağın Ardı - Ferhat Çetin Merhaba kitap dostlarım, bugün sizlere daha önce okuduğunuz bütün askeri kurguları unutturacak bir kitapla geldim. Okuduğunuzda sizleri derinden etkileyecek, gerçek bir yaşam öyküsü… Mehmet ve Salih, gözlerinin boyanıp, nasıl kandırılıp dağa çıkan iki arkadaşın hikayesi. Onlara anlatılanlarla, karşılaştıkları manzara çok başka. Eğitim için Kuzey Irak’a gönderiyorlar ve gördükleri gerçekler ile büyük bir hata yaptıklarını anlıyorlar. Geri dönmek isteselerde çıkış yolları yoktur. Bir gece sınırdaki bir karakolda nöbet tutan bir askerin, kendilerine yaklaşan bir teröristi fark edip komutanına haber vermesiyle başlıyor. Terör örgütlerinin çocukları ve gençleri nasıl kandırıp dağa göründüklerini bütün gerçekleriyle anlatılıyor. Gençlere ve genç kızlara uyguladıkları şiddet, baskı, istismar o kadar acı ki… Dağın Ardı 166 sayfalık, oldukça akıcı ve acaba bir sonraki sayfada ne olcak diyerek merakla sayfaları çeviriyorsunuz. Kitabım adı gibi bizlere dağın ardındaki gerçekleri anlatan bir hikayeydi. Bir mehmetçiğimiz şehit olurken bile bir teröristin çocuk olduğu görünce evine geri dönmesini söylüyor. Tüm bu karanlığın içinde askerlerimizin merhameti, vicdanı ve insanlığı bir kez daha göğsümüzü kabartıyor. Rabbim bütün askerlerimizi korusun. Canları pahasına vatanımızı korudukları için bütün askerlerimize minnettarım. Şehit olan tüm askerlerimize Allah rahmet eylesin. Okumanızı mutlaka tavsiye ediyorum. “Şimdi bu gidecek birkaç yıl cezaevinde kalacak belki kalmayacak. Pişmanlık yasası falan faydalanıp çıkacak. Ailesine, anasına, babasına dönecek. Ya bizim şehit olan onca askerimiz, kardeşimiz, arkadaşımız, onların anası, babası, evladı onlara ne olacak peki? Bir daha evlatlarına, babalarına sarılabilecekler mi?” “Biz bu toprakları
Dağın Ardı
2026 1. kitabı
Helloriii :) Bugün kütüphaneme çok özel bir kitap eklendi: Dağın Ardı. Bazı hikayeler vardır, kurgu olsa bile etkilenirsiniz ama gerçek olduğunu bildiğinizde kalbinizde bıraktığı iz çok daha derin oluyor. Askeri kurguları ne kadar çok sevdiğimi, önerilerimi yakından takip edenler bilir ama bu kitap benim için çok başka bir yere oturdu. Bugün elimde tam da böyle, yaşanmışlığın sarsıcı gücünü taşıyan bir kitapla geldiiimmm. Olaylar bizim uzaktan baktığımız o dağların çok ötesinde geçiyor. Teslim olan bir itirafçının gözünden, o zirvelerin ardında saklanan, insanın kanını donduran gerçeklere şahitlik ediyorsunuz. Kitap; oyun çağında kandırılıp ait olmadıkları o karanlığa sürüklenen çocukları, maruz kaldıkları tarif edilemez acıları ve korkuyla sindirilmiş hayatları anlatıyor. Okurken en çok içimi sızlatan; gözyaşı döktüğünde bile susturulan, masumiyetleri ellerinden alınan o ruhların yaşadıklarıydı... Düşünün ki korkunç muameleler gördüğü o yerden kurtulup Türk askerine sığındığında bile korkudan titreyen bir çocuk var. Ama tam o noktada, bizim her zaman göğsümüzü kabartan o meşhur Türk askeri merhameti devreye giriyor. En sert çatışmanın ortasında bile bir çocuğun kalbine dokunmayı, ona yeniden güven vermeyi bilen kahramanların hikayesi bu... Kitabın kurgusu o kadar başarılı ki; dağlardaki amansız mücadele ile sorgu odasındaki o derin psikolojik süreç eş zamanlı akıyor. Arka kapağındaki şu cümle aslında her şeyi özetliyor: “Bizim mücadelemiz sadece çatışmalarda birilerini etkisiz hale getirmk değildir Binbaşım. Bizim asıl mücadelemiz bu on dört on beş yaşındaki çocukları dağlara götüren, onların eline silah veren, onların arkasına saklananlarladır.” Anlatımı o kadar duru ve samimi ki; yazar hiçbir süslü kelimeye sığınmdan gerçeği kalbinize mühürlüyor. PR süreciyle
2026 6. kitabı
#kitapyorumu Kitap adı: Dağın Ardı Yazar: @ferhatcetinyzb Kitap türü :Roman Kitap sayfası: 164 Askeri kurgu sevenler toplanın Karakterlerin arasındaki o sarsılmaz bağ,operasyonların heyecanıyla birleşince 3 günde bitirmem hiç de zor olmadı.. Terör örgütünün çocuklara ve gençlerimize etkisini çok acı bir şekilde anlatmasıdır.Asker eşi olarak bunları bilmem,bunları duymak inanın çok zordu.Kitabı okurken duygularıma ve sinirlerime hakim olamadım.Evet maalesef anlatılanların hepsi gerçek hikayelere dayanıyordu. Kitabın ana karakteri Agit,gerçek ismi Mehmet arkadaşı Salih ile kandırılıp dağa çıkıyorlar.Aslında size itirafçının ağzından neler yaşadığını bir bir anlatıyor. Çok pişman olsa da yaşadığı zorluk kalmasa da geri dönemiyor.Ancak kendisine verilen son görev artık canına tak etti.Aslında en başta yapması gereken şeyi yapıyor.TÜRK ASKERİNE teslim oluyor. Hem aksiyon hemde duygusal derinliği yüksek..Mutlaka listenize eklemeyi unutmayın.. Vatanımızı korudukları için tüm mehmetçiklerimize minnattarım Şehit olan tüm askerlerimize de ALLAH rahmet eylesin Emeğinize sağlık @ferhatcetinyzb Arzu Koşar
kesinlikle herkes okumalı
2026 5. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 00:05
Terör örgütlerinin özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki etkisini, dağa götürülen hayatların geride bıraktığı yıkımı ve örgüt içindeki acımasız gerçekleri anlatıyor. İdeallerle kandırılan insanların nasıl bir çıkmazın içine sürüklendiğini, dağın “özgürlük” değil çoğu zaman korku, pişmanlık ve geri dönüşü olmayan bir yol olduğunu vurguluyor. Kitabımızın başkahramı Agit, terörden kaçıp askerimize sığınmış bir terörist. Anlatılan her şey Agit'in birebir yaşadığı olaylar. Asıl adı Mehmet en yakın arkadaşı Salih ile birlikte lise okurkan kandırılıp dağa götürülüyor. Salih'in ismi de Mazlum olarak degistiriliyor. Bu gençler burada aklınızın alamayacağı işkencelere maruz kalıyorlar ve çok pişman oluyorlar ama artık geri dönüşü yok gözlerinin önünde geri dönmek isteyen bir genci öldürüyorlar. Burada kendi öldürdükleri gençleri de bizim askerimizin öldürdüğünü söyleyip ailerine teslim ediyorlar asla kendilerinin öldürdüğü söylenmiyor. Birçok genç kız da var aralarında kandırılan veya kaçırılan. Agit'e çok zor görevler veriliyor ve son görevinden sonra artık canına tak ediyor ve yapması gerekeni yapıp kaçmayı başarıyor. Burada yapılan işkenceleri benim anlatmaya dilim varmıyor. Kitap hakındaki düşüncelerim: 166 sayfadan oluşan çok sürükleyici bir kitaptı diyebilirim. Çok ağır bir konuyu anlatıyor ve gerçek bir hikayeden alınmış olması insanı daha da çok etkiliyor. Keşke bu kitap herkese ulaşabilse. Kesinlikle herkes okumalı. Ben bazı şeyleri az çok tahmin ediyordum ama tahmin bile edemeyecegimiz olaylar yaşanıyormuş dağın arkasında.