Puan

8.610 üzerinden
95 kişi
2025 10. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2025 14:45
incelemeye başlamadan önce kitabı rahatlıkla tavsiye edebileceğimi beyan etmek isterim. Bir ülke sefalete,üstesinden gelinemez talihsizliğe sürüklenirken; diğer ülkelerin sessiz kaldığı, müslüman ülkelerin karşı durduğu(?),kınamakla sınırlı kaldıkları ve ötesine gidemedikleri, Dünya'nın gündeminde olmasına rağmen kimsenin ses çıkartamadığı, sözün özü: 1948'den beri,Mesih inancına dayalı, İsrail Fikriyle zehirlenmiş olarak en radikal siyonizmin yayılmacı düşlerini gerçekleştiriyorlar. Peki neden sessiz kalıyorlar? Müslüman olarak Allah'tan tek korkumuz vardı ya nerede kaldı o korku...Bu kitap tam olarak bunu savunuyor. Okurken her bir sayfasından muhasebeye kaçtığım, aklımın alamadığı ama okurken de karışmadığı, inancıma ters düşen cümleleri dâhi okurken bile haklı bulduğum, ve pür dikkatle okuduğum o kitap:"Defterler",Filistin'e yapılan saldırıların, vahşetin çağrısı olarak algıladım. Ama keşke Dünya bu çağrıya kulak olabilseee... İsveçli yazar Jose Saramago, bunları görebilseydi veya bizler görebilseydik.. #gazzedekatliamvar
Josê Saramago( Defterler) Kitaptan yorumum
2021 60. kitabı
Eğer benden merhamet, adalet ve iyiliği öncelik sırasına koymam istenseydi ilk iyiliği koyardım, ikinciye adaleti ve üçüncüye merhameti. Çünkü İyilik, kendi başına, adalet ve merhameti dağıtır, adil adalet içinde merhamet barındırır. İyilik ve adalet olmayınca geriye kalan merhamettir.
Puan vermedi·340 syf.·
2024 711. kitabı
Nobel ödüllü, Portekizli roman ve öykü yazarı olan Saramago, José Saramago çok uluslu şirketler ve küreselleşme karşıtlığının yanı sıra ateist görüşleriyle de tanınmaktadır.. Pilar del Río (eşi) söylemi ise,, Saramago’nun Defterler ’i hüzünlü bir kitap değil [öfkeli bir kitap değil, sadece, bir veda.” Unutmadan Jose Saramago hangi kitapla Nobel aldı? Körlük: 1998 Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Kıtabımız Defterler nasıl sesleniyor okura : . "Hiçbir şey hatırlamıyorum. Pilar oradaydı, yengem María da oradaydı, ikisi de, devinimsiz, tüm güçlerin terk ettiği ve ruhu çekilip gitmiş gibi görünen, yaşıyor olmaktan çok çare bulunamaz bir kadavraya dönmüş bir bedenin önünde. O saatlerin nasıl olduğunu bugün bana anlatanlar onlar. Ana, torunum, sonraki günün akşamı geldi. Baba ve büyükbaba, hâlâ kendi solumasının rüzgârıyla tükenmekle tehdit eden bir mumun alevi gibi solgundu. Sonra bedenimin kitaplarla, şöyle söyleyelim, başka çiçeklerle çevrili halde kütüphaneye konulacağını anladım. Kaçtım. Yavaş, çok yavaş bir kendine geliş yılı, doktorların söyledikleri gibi, bana sağlığımı, enerjimi, düşünce çevikliğini geri verdi, bana aynı zamanda evrensel bir çare olan işi de geri verdi. Ölüme değil, yaşama doğru kendi ‘Fil Yolculuğumu’ yaptım, ve buradayım. Emrinize amade.”" José Saramago Buyurun efendim
Anı Mektup Günlük Edebiyat Roman
2020 60. kitabı
Saramago diline geleni kendine özgü kelime oyunlarıyla, cümle yapılarıyla söyleyen bir yazar. Bir mesaj verme derdinde değil. Ya da bir derdini anlatma amacında değil. Defterler kitabının arka kapağını okuduğumda kitaptaki yazıların Saramago'nun blog yazılarından oluştuğunu görünce belki bu kez böyle bir yola başvurmuştur diye düşündüm. Ancak okuduğumda gördüm ki yazar yine aynı üslupla sadece fikirlerini dile getirmiş. Yazarın genelde romanlarını okumaya alışkın olduğum için bazen sıkıldığımda araya başka kitaplar girse de bir okumada hızla ilerleyen yazılardan oluşuyor kitap.
2021 28. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2021 18:58
Bu kitap, bir roman değil, öfkeli bir kitapda değil, bir veda kitabı. Jose Saramago'nun gündeme ve dünya üzerindeki korkunç olaylara karşı ölmeden bir kaç yıl öncesinde bir blokta yazmış olduğu samimi yazıları. Biraz iç döküş belki de. Neler yok ki bu yazılarda; okuyucuyu Kafka'nın dünyasına ya da Şarlo'nun onulmaz hüznüne yaklaştırıyor. Bu son defterinde Afrika'da ölümün kara ama öldüren silahların beyaz olduğunu söylüyor. Militan ateistliğinden, büyük tektanrıcı dinlere bir üçüncü Tanrı icat etmelerini öneriyor. Guatemela'dan, İspanya iç savaşından faşist lider Franco'dan kulağımıza cümleler fısıldıyor. Berlusconi'yi yerden yere vururken, Obama'ya umut besliyor. Maria Magdalena'nın İsa'ya hitap ettiği mektupta en güzel aşk sözlerini yazıyor. Filistine ezilen halkı anlatırken, silah fabrikalarında çalışan işçilerden de bahsediyor. Bir çok konudaki eleştiri ve yazılarıyla Saramago'yu sevenlere hitap edecek bir kitap.