Şubat 2020
Orijinal Adı:
O caderno. Textos escritos para o Blog; O último caderno

2025 10. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2025 14:45
incelemeye başlamadan önce kitabı rahatlıkla tavsiye edebileceğimi beyan etmek isterim. Bir ülke sefalete,üstesinden gelinemez talihsizliğe sürüklenirken; diğer ülkelerin sessiz kaldığı, müslüman ülkelerin karşı durduğu(?),kınamakla sınırlı kaldıkları ve ötesine gidemedikleri, Dünya'nın gündeminde olmasına rağmen kimsenin ses çıkartamadığı, sözün özü: 1948'den beri,Mesih inancına dayalı, İsrail Fikriyle zehirlenmiş olarak en radikal siyonizmin yayılmacı düşlerini gerçekleştiriyorlar. Peki neden sessiz kalıyorlar? Müslüman olarak Allah'tan tek korkumuz vardı ya nerede kaldı o korku...Bu kitap tam olarak bunu savunuyor. Okurken her bir sayfasından muhasebeye kaçtığım, aklımın alamadığı ama okurken de karışmadığı, inancıma ters düşen cümleleri dâhi okurken bile haklı bulduğum, ve pür dikkatle okuduğum o kitap:"Defterler",Filistin'e yapılan saldırıların, vahşetin çağrısı olarak algıladım. Ama keşke Dünya bu çağrıya kulak olabilseee... İsveçli yazar Jose Saramago, bunları görebilseydi veya bizler görebilseydik.. #gazzedekatliamvar
Josê Saramago( Defterler) Kitaptan yorumum
2021 60. kitabı
Eğer benden merhamet, adalet ve iyiliği öncelik sırasına koymam istenseydi ilk iyiliği koyardım, ikinciye adaleti ve üçüncüye merhameti. Çünkü İyilik, kendi başına, adalet ve merhameti dağıtır, adil adalet içinde merhamet barındırır. İyilik ve adalet olmayınca geriye kalan merhamettir.
Puan vermedi·340 syf.·
2024 711. kitabı
Nobel ödüllü, Portekizli roman ve öykü yazarı olan Saramago, José SaramagoJosé Saramago çok uluslu şirketler ve küreselleşme karşıtlığının yanı sıra ateist görüşleriyle de tanınmaktadır.. Pilar del Río (eşi) söylemi ise,, Saramago’nun DefterlerDefterler ’i hüzünlü bir kitap değil [öfkeli bir kitap değil, sadece, bir veda.” Unutmadan Jose Saramago hangi kitapla Nobel aldı? Körlük: 1998 Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Kıtabımız DefterlerDefterler nasıl sesleniyor okura : . "Hiçbir şey hatırlamıyorum. Pilar oradaydı, yengem María da oradaydı, ikisi de, devinimsiz, tüm güçlerin terk ettiği ve ruhu çekilip gitmiş gibi görünen, yaşıyor olmaktan çok çare bulunamaz bir kadavraya dönmüş bir bedenin önünde. O saatlerin nasıl olduğunu bugün bana anlatanlar onlar. Ana, torunum, sonraki günün akşamı geldi. Baba ve büyükbaba, hâlâ kendi solumasının rüzgârıyla tükenmekle tehdit eden bir mumun alevi gibi solgundu. Sonra bedenimin kitaplarla, şöyle söyleyelim, başka çiçeklerle çevrili halde kütüphaneye konulacağını anladım. Kaçtım. Yavaş, çok yavaş bir kendine geliş yılı, doktorların söyledikleri gibi, bana sağlığımı, enerjimi, düşünce çevikliğini geri verdi, bana aynı zamanda evrensel bir çare olan işi de geri verdi. Ölüme değil, yaşama doğru kendi ‘Fil Yolculuğumu’ yaptım, ve buradayım. Emrinize amade.”" José SaramagoJosé Saramago Buyurun efendim
Anı Mektup Günlük Edebiyat Roman
2020 60. kitabı
Saramago diline geleni kendine özgü kelime oyunlarıyla, cümle yapılarıyla söyleyen bir yazar. Bir mesaj verme derdinde değil. Ya da bir derdini anlatma amacında değil. Defterler kitabının arka kapağını okuduğumda kitaptaki yazıların Saramago'nun blog yazılarından oluştuğunu görünce belki bu kez böyle bir yola başvurmuştur diye düşündüm. Ancak okuduğumda gördüm ki yazar yine aynı üslupla sadece fikirlerini dile getirmiş. Yazarın genelde romanlarını okumaya alışkın olduğum için bazen sıkıldığımda araya başka kitaplar girse de bir okumada hızla ilerleyen yazılardan oluşuyor kitap.
2021 28. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2021 18:58
Bu kitap, bir roman değil, öfkeli bir kitapda değil, bir veda kitabı. Jose Saramago'nun gündeme ve dünya üzerindeki korkunç olaylara karşı ölmeden bir kaç yıl öncesinde bir blokta yazmış olduğu samimi yazıları. Biraz iç döküş belki de. Neler yok ki bu yazılarda; okuyucuyu Kafka'nın dünyasına ya da Şarlo'nun onulmaz hüznüne yaklaştırıyor. Bu son defterinde Afrika'da ölümün kara ama öldüren silahların beyaz olduğunu söylüyor. Militan ateistliğinden, büyük tektanrıcı dinlere bir üçüncü Tanrı icat etmelerini öneriyor. Guatemela'dan, İspanya iç savaşından faşist lider Franco'dan kulağımıza cümleler fısıldıyor. Berlusconi'yi yerden yere vururken, Obama'ya umut besliyor. Maria Magdalena'nın İsa'ya hitap ettiği mektupta en güzel aşk sözlerini yazıyor. Filistine ezilen halkı anlatırken, silah fabrikalarında çalışan işçilerden de bahsediyor. Bir çok konudaki eleştiri ve yazılarıyla Saramago'yu sevenlere hitap edecek bir kitap.
·340 syf.·
2021 58. kitabı
Yazarın 2008den 2010'na kadar yani ölümüne kadar, çevresindeki insanların baskısıyla internette bir blogda düşüncelerini yazmasını istemeleri ile oluşan bir kitap. Aslında sonradan kitaplaştırılmasına karar verilen esere, yazarın eşinin de dediği gibi yazarın bu son kitabı aslında okurlarına bir veda niteliğinde. Güncel siyasi konularda ve en çok değer verip aklını kurcaladığı konularda fikirlerini paylaşan yazar, daha çok internetteki dünyaya bir pencere açmış gibi görünüyor. Kısa kısa yazılardan oluşan eser, bütün vicdanlı insanların sesi niteliğinde. Pek de şaşırmamak gerek. Hangi konularda neler söylemiş onu söylemek istemem ama yazarın fikirleri keskin ve 86 yaşında olan birine göre de hala capcanlı. Saramagoyla haşir neşir olan bir okur onun üslubunu bu eserde hemen yakalayacaktır. Derin, yavaş, alaycı ve ironik anlatımı bu günlük yazılarında da mevcut. Eser için sadece söyleyebileceğim, Saramagoyu her kelimenin altında görebilirsiniz. Hele yargıları ve eleştirileri yine bildik renkte ve bildik tonda. Esere Umberto Econun gülümseten önsözü ise eseri okumaya gelen okura bir hediye niteliğinde.
2024 48. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2024 13:36
Jose Saramago'nun ömrünün son yıllarında yazdığı blog yazılarını içeren kitabı. Yazar blog yazılarında, güncel politik, çevre, savaşlar, afetler vb konulara kendi özgün düşünceleri ile değiniyor. Örneğin ; Filistin sorununa sıkça değiniyor ve İsrail'in politikalarını yermekden hiç geri kalmıyor. Bir taraftan Berlusconi'ye ve politikalarına korkusuzca yüklenirken, bir taraftan Obama' nın başkanlığının yarattığı umudu canlı tutmaya özen gösteriyor, bir taraftan da ünlü İspanyol yargıç Baltasar Garzon'u faşist diktatörlüklerin kalıntılarına karşı verdiği mücadele dolayısıyla yüceltiyor. Portekiz'in tarihini ve kültürünü her fırsatta biz okuyucularına tanıtarak, Avrupa'nın bu en uçtaki küçük ülkesine sempati duymamızı sağlıyor. Nihayetinde okurken Portekiz'in bizim ülkemize ne çok benzediğini düşünmeden de edemiyoruz...
Düşünce
DefterlerJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020290 okunma
Kitap, ülkesindeki ve dünyadaki haberlere Saramagonun bakışından ve kısa eleştirilerinden oluşuyor. Zaten blog yazılarının toplamı. Benim için haberler döneme özel güncellik içerdiğinden önemsiz ve sıkıcıydı.
2021 114. kitabı
Defterler 20.04.2021 Yazarın hayatının son dönemlerinde yazdığı blog yazılarından derlenen bir eser. Politika ve edebiyat başta olmak üzere birçok konuda inceleme ile günlük karışımı yazıları oldukça akıcı. ( Bu akıcılık yazarın meşhur yazım şekline bağlı kalınmadığından da olabilir. )
2024 9. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2024 16:05
'Vedaların hep kısa olanı iyidir. Simdi elveda demek için söylenen sonu gelmez bir opera aryası değil. O yüzden hosça kalın'. Jose saramago' nun okuyucularına vedasıdır #defterler . Günün politikasından, ekonomik krize kadar bir çok konuyu samimi bir sekilde yazar.Onu aynı zamanda Israil 'e ve onu açıkça destekleyen ABD ye kars sert sözleri ile görürüz. Her türlü adaletsizliğe karşı özellikle erkek siddeti, hayvanlara yapilan zulümlere kendine has uslubuyla değinir. Saramago yu en yalın ve net hali ile taniriz. Mavi Marmara olayında Filistin'e destek vermek için gitmek ister fakat sağlığı el vermediğinden gidemez. o dönemde israil'e karşı Filistin'e destek veren yazarlara tek bir cümle ile tarafını belli eder: 'tesekkürler' ki bir kas gün sonra da hayata gözlerini yumar .

José SaramagoYazar · 34 kitap
Lizbon kentinin kuzeyindeki küçük bir köy olan Azinhaga'da (Ribatejo) doğdu. Yoksul bir köylü ailenin oğlu olarak büyüdü. Ailesiyle birlikte taşındığı Lizbon'da öğrenim gördü. Öğrenimi sırasında kırsal kesimde çalıştı. Ekonomik sorunları nedeniyle okulu bıraktı. Makinistlik eğitimi aldı. Teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlüğe ve çevirmenliğe kadar birçok işte çalıştı. Bir yayınevinde, yayın hazırlığı ve üretim departmanında görev yaptı. Diario ve Lisboa gazetelerinde kültür editörü olarak çalıştı. Siyasi yorumlar yazdı. Portekiz Yazarlar Birliği'nin yönetim kurulunda görev üstlendi. 1976'dan sonra kendini tümüyle kitaplarına verdi. 1993'te Kanarya Adaları'nda Lanzarote'ye yerleşti. Pilar del Rio ile evlendi. İlk romanı Günah ülkesi (Terra do Pecado) 1947'de yayınlandı. Yazarın romanları ve denemelerinin yanı sıra iki şiir kitabı ve oyun kitapları da vardır. Saramago, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Yazarın biçemi gayet dikkate değerdir. Düz yazılarında, noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmaz. Anlatım dili de oldukça muzipçedir; bu da, okuyucuyu yazara bağlayan bir diğer etkendir. Ünlü yazar 87 yaşında hayatını kaybetmiştir.