Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeni Bir Bakışla

Deleuze

Damian Sutton

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eğer hafızada yaşıyorsak, şimdiki durum için doğru hafızaların seçi­mini nasıl yaparız? Dahası, eğer hafıza sanal bir birlikte varoluşsa, za­manda geriye gitme izlenimini nereden alırız? Bir geriye dönüşü geriye dönüş olarak gösteren nedir?
Süre, geleceği kemiren ve ilerledikçe kabaran geçmişin daimi ilerleyişidir. Ve geçmiş durmaksızın büyüdükçe muhafazası için hiçbir sınır yoktur. Ha­fıza ... hatıraları bir çekmeceye koyup kaldırma ya da onların kaydını tutma yetisi değildir,... [G]erçekte geçmiş kendisi tarafından, kendiliğinden mu­hafaza edilir.
Reklam
Aslında sanatçıya düşen rol, toplamak ya da bir şeyleri bir araya getirmektir: “Kompozisyon. Sanatın yegane tanımı kompozis­yondur. Kompozisyon estetiktir ve kompozisyonu olmayan şey sanat eseri değildir.”
Ne var ki sömürgecilik tarihi, hakim Avrupa kültürlerinin yeni top­raklara ve yeni halklara uyum sağlamak için tüm yaptıklarına karşın, nihayetinde kendi kültürlerini Yeni Dünya’ya dayattıkları, eşitsiz bir yeniden yer yurt edinme tarihidir. Savaşların, kıyımın, soykırımın, köleliliğin, toplama kamplarının, vergilerin, topraksızlaştırmanın, hastalıkların ve bunlara benzer sayısız istismarın “yeniden yer yurt edinme”den başka bir şey olmadığını söylemek bu gerçeklerin üstü­nü örtmek olur. Hakim sömürgeci gücün köksapı başka bir köksapla ilişkiye girdiğinde değişir, ama o değişirken, öteki, zayıf köksap da ge­nellikle onun tarafından yutulur veya onun kültürü tarafından, zorla yeniden yer yurt edindirilir.
insanlar bedenlerden ve zihinlerden müteşekkil değildir, arzulayan makinelerdir
Deleuze ve Guattari bilinçdışını arzunun gömüldüğü karanlık ve yasak bir mekan olarak görmek yerine arzunun bir gerilla savaşçısı gibi dolaştığı ve hiç bekle­ mediğimiz bir anda fırlayarak ortaya çıktığı, yeraltı pasajlarından veya köksap tünellerinden müteşekkil bir yer olarak düşünürler.
Reklam
Köksapı düşünmek için daha ilginç başka bir örneğiyse yeraltı tünelleri sunar. Mesala, 1960’lı ve 1970’li yıllarda, ABD’nin çok daha üstün teknolojisine karşı bir yıpratma savaşı yürüten Vietnamlı Viet- kong gerillaları, bu mücadelenin bir parçası olarak oldukça gelişmiş bir tünel sistemi kullanmışlardır. Bu tünel sistemi onlara ABD’nin hava ve kara güçlerinden kaçma, silah ve yiyecek depolama ve taşıma, pusu kurmak için yığınak yapma ve kendilerinden daha üstün bir güçle kar­şılaşınca hızla gözden kaybolma olanağı vermiştir. Yani bir köksap ola­rak tünel, hem kelime hem de bizim örneğimizde, mecazi anlamıyla, bir yeraltı siyasal hareketini tarif etmenin de bir yoludur. Mecazi bir örnek daha vermek gerekirse, günümüzde de “yeraltındaki” birçok muhalif hareket, coğrafi olarak farklı yerlerdeki üyelerinin güçlerini ve destek­ lerini seferber etmek için internetin köksap ağlarını kullanmaktadırlar.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.