Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Demokratik Sosyalizm - Sosyal Demokrasi

Thomas Meyer

Demokratik Sosyalizm - Sosyal Demokrasi Sözleri ve Alıntıları

Demokratik Sosyalizm - Sosyal Demokrasi sözleri ve alıntılarını, Demokratik Sosyalizm - Sosyal Demokrasi kitap alıntılarını, Demokratik Sosyalizm - Sosyal Demokrasi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her insanın insan olmaktan kaynaklanan onurunu korumaya hakkı vardır. Bu da sömürünün ve baskının olmadığı, yani sosyalist bir toplumda mümkündü.
“Ekonomik eşitsizlik varoldukça, siyasal özgürlükte kimse için eşitlik söz konusu olamaz...”
Reklam
Geçerli paylaşım ilkesi şöyle: Herkes yetenekleri ölçüsünde çalışır, herkes başarısı ölçüsünde kazanır.
Kapitalizmde devlet işçilerin çıkarları lehine kullanılamaz. O sadece kapitalistlerin bit aracıdır.
Rusya’da 1918’e kadar geçerli olan seçim sisteminde daha çok doğrudan vergi ödeyen kişi, daha çok oy hakkına sahipti. Bazı seçim bölgelerinde tek bir fabrika sahibinin sayıları binlere gösterilen işçilerden daha çok oy ağırlığı bulunuyordu.
Tarihsel çekirdeği
Demokratik sosyalizm, tüm insanlar için yaşamın her alanında dayanışma ve toplumsal örgütlenme aracı ile eşit özgürlüğün gerçekleştirildiği bir devlet ve toplum düzeni ilkesidir.
Reklam
Demokratik Sosyalizm
Sosyalizmin özgün amacı, insanların özgürlük ve dayanışma içinde eşit olarak yaşadıkları ve çalıştıkları bir toplum yaratmaktır.
Sosyalizm sadece demokrasi aracılığı ile gerçekleşir, demokrasi de sosyalizmle anlam kazanır.
Ekonomik eşitsizlik var oldukça. Siyasal özgürlük'te kimse için eşitlik söz konusu olamaz.
Sosyalizmin Tarihsel İlkeleri
İnsanlararası mücadele birbirine karşı yöneldiğinde, güçlüler baskın çıkacağından özgürlük herkes için söz konusu olamaz. Eşit özgürlük ancak insanlararası dayanışma ile mümkün olur.
Reklam
Kapitalist ekonomik düzen insanları tekrardan sınıflara böldü. Topraksız büyük çoğunluk yeniden bağımlı olma, özgür ve eşit olmama ve yabancılaşma durumlarıyla karşı karşıyaydı.
“İşti sınıfı kendi özgürlüğü için mücadele ederken, kapitalist tekele karşı tüm toplumun çıkarlarını temsil eder.”
Toplumsal olarak zayıf olanlar eşit özgürlüğe ancak dayanışma içinde hareket ederler ve örgütlenirlerse sahip olabilirler.