Bu kitap, daha önce çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış yazılardan oluşuyor. Bu yazılar, sanat, tarih, toplum ve kültür olaylarıyla ilgili olup, konulan yönünden farklıdırlar. Ama bütün bu farklılığa karşın, onların ortak bir yanı vardır: Tüm kültür alanlarında doğruyu aramak. Bunun için onlar, düşünsel-felsefî bir araştırma niteliği taşırlar. Değindikleri konuda doğru düşünmeyi, doğruyu bulup çıkarmayı isterler. Çıkış noktası güncel olaylar bile olsa, onları düşünsel-felsefî bir temele oturtarak güncelliğinden kurtarmak tüm yazıların ortak amacını oluşturuyor. Ama bütün bu düşünsel temellendirmelere bir duygu eşlik eder: Düşünceye, felsefeye, güzelliğe, iyiliğe ve doğruluğa karşı duyulan derin bir sevgi. Bu anlamda, düşünmede yetkinliğe ulaşmak, vaktiyle Platon?un söylediği gibi ancak sevgi (EROS) ile olanak kazanabilir. Çünkü yalnız yetkinliğe duyduğumuz sevgiyle biz, güncel düşüncenin ötesine geçebilir, asil gerçeği kavrayabiliriz.
Bu yazıları neden bir kitap içinde topluyorum? Bunu şöyle ifade edebilirim: Bu yazılar yayınlandıklarında pek çok mektup ve telefon aldım. Bunlar arasında yurtdışından gelen bile vardı. Fakülteye kadar gelen okuyucular bile olmuştu. Onların ortak önerisi, bu yazıların gazete ve dergi sayfaları arasında unutulup gitmemesi için, onların bir kitapta toplanması yönünde olmuştur. İşte ancak bugün bir kitap oluşturacak niceliğe ulaşan bu yazıları "Denemeler" adı altında yayınlıyorum. Kitaba bu adı vermemin nedeni, yazıların, olaylara felsefî açıdan bir yaklaşma denemesi olmalarıdır. Alışılmışın dışında bir eğilimle sorunların çözümünü arayan "Denemeler"i okuyucunun da aynı anlayışla değerlendireceğini ummak isterim.