Ekim 2012
Remzi Kitabevi Yayınları

2025 734. kitabı
Platon’dan, Aristoteles’ten günümüze kadar hemen her dönemde kendine tartışma alanı bulmuş ve gündelik hayata ve sanata yansımış/yansıtılmış kavram olarak ESTETİK felsefe tarihinin de en önemli ilgi alanlarındandır. Felsefede hakikat arayışı, ahlâk arayışı, iyi ve doğru arayışı, uyum arayışı, yücelik kavramı gibi kavramlar eleştiriye tabi tutulduğunda mutlaka estetikten de bahsedilir. Genel geçer bir tanıma sahip olmamakla birlikte uyum-harmoni-güzel gibi kavramlarla anlatılagelen estetik,genelleme ile söylendiğinde, duygularımızda sebepsiz/sebepli hoşluk bırakan, zihnen bize ideal gibi ölçülü gelen, uyumlu olan, niteliğinde üstünlük sağlamış olan her bir fenomene denir. İşte bu kitapta estetiğin Greklerle başlayan 2500 yıllık macerasını/uğraklarını/yorumlarını/görünüşlerini/tariflerini buluyoruz. Sabırla ve sindirerek, bazen geviş getirerek okunacak, soyut düşünmeye dayalı, imgelerle örülü, ufuk açıcı bir kitap. Kitabı 21 yıl önce alıp okuma imkanı bulmuştum. Bu okuyuşta ise bambaşka zihni farkındalıklar oluşturduğunu hissetme imkanı buldum. Tavsiye ederim.
Estetikİsmail Tunalı · Remzi Kitabevi Yayınları · 201282 okunma

İsmail TunalıYazar · 12 kitap
Prof. Dr. İsmail Tunalı, 1923'te Silistre'de (Romanya) doğdu. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Viyana Üniversitesi'nde felsefe, psikoloji, sanat tarihi doktorası yaptı ve felsefe profesörü oldu. Erzurum Ata-türk Üniversitesi'nin kuruluşunda (1959-1962) öğretim üyesi olarak görev aldı. Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Üyeliği (1963-1974) yaptı. 1966'da Tübingen Üniversitesi'nde bir sömerstr çalıştı ve konferanslar verdi. 1978-1984 yıllarında Viyana Üniversitesi'nde felsefe ve estetik dersleri ver-di. 1984'te Konstanz Üniversitesi'nde Aristoteles ve Wittgenstein hakkında seminerler düzenledi. Ardından Mimar Sinan Güzel Sa-natlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürüttü (1987-1988). 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanlığı'ndan emekli oldu ve aynı üniversitede Avrupa Topluluğu Sosyokültürel Bölümü'nde öğretim üyeliğine atandı. Prof. Tunalı, halen Maltepe, Mimar Sinan ve Yeditepe üniversitelerinde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.