Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnsanın Gerçek Doğasını İfşa Eden

Deney

Stanley Milgram

Deney Gönderileri

Deney kitaplarını, Deney sözleri ve alıntılarını, Deney yazarlarını, Deney yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İtaatkâr deneklerdeki en büyük düşünce değişikliği, kendini, kendi davranışlarının sorumlusu olarak görmemesidir. Tüm inisiyatifi deneyciye, meşru bir otoriteye devrederek kendini sorumluluktan kurtarır. Kendini, harici bir otoritenin aracı olarak görür... "
Kişisel olarak çok değer verilen sadakat, disiplin ve özveri erdemlerinin, savaşlarda yıkıcı sistemler yaratmanın temel bileşenleri olması ve insanın kötü niyetli otorite sistemlerine bağlı kalması ironiktir.
Sayfa 174Kitabı okudu
Reklam
Yalnızca günü geçirip hayatta kalabilmek bile yıpratıcı iken, ahlak için endişelenecek vakit yoktur.
Sayfa 170Kitabı okudu
Otorite, savaş alanına göndermeden önce askerlerin eylemlerini, "toplumun büyük amaçlarına ve kıymetli ülkülerine hizmet eden" eylemler olarak tanımlamaya özen gösterir.
Sayfa 169Kitabı okudu
Her birinde, eyleme karşı çıkan vicdani bir ses yükseltilmiştir, ancak sıradan bir insanın tipik cevabı emirlere itaat etmek olmuştur.
Sayfa 167Kitabı okudu
Demokrasilerde kişiler, halk oylamalarıyla göreve getirilirler. Ancak, bu bir kez gerçekleşti mi, göreve başka yollarla getirilenlerden daha az otoriteye sahip değillerdir ve hepimizin de sürekli gördüğü gibi, demokratik olarak göreve gelmiş otoritenin istekleri dahi vicdanla çatışabilir.
Sayfa 167Kitabı okudu
Reklam
tarihsel örnekler ve günlük hayattaki gözlemler gösterir ki, çoğu insan için itaat, derinlemesine yer etmiş bir davranış eğilimi; aslında, etik, sempati ve ahlaki duruştan baskın gelen bir dürtüdür. c. p. snow bunun önemine şu şekilde dikkat çekmiştir: insanlığın uzun ve kasvetli tarihini düşünecek olursanız, isyan adına altında işlenen suçlardan çok daha fazlasının ve iğrençlerinin itaat adı altında işlendiğini görürsünüz.
Sayfa 11 - kafekültürKitabı okudu
Muhafazakar felsefecilere göre itaatsizlik toplumun temelini sarsar ve otorite tarafından emredilen davranış kötü bile olsa, otoriteye karşı gelmektense eylemi gerçekleştirmek daha iyidir. Hobbes'a göre, bu şekilde gerçekleştirilmiş davranışlarda kişilerin sorumluluğu yoktur, emreden otorite sorumludur. Hümanistler ise, bu konularda vicdanın üstünlüğünü savunurlar ve kişinin ahlaki yargılarının otoritenin emrettiklerinin üzerinde tutulması gerektiğini savunurlar.
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.