Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Evrensel Bir Tema Üzerine Modern Çeşitlemeler

Deneyim Şarkıları

Martin Jay

Deneyim Şarkıları Hakkında

Deneyim Şarkıları konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
10/10
1 Kişi
4
Okunma
3
Beğeni
430
Görüntülenme

Hakkında

Hem gündelik dilin hem de teorik söylemin hararetle savunulan ya da ısrarla karşı çıkılan ender kelimelerinden biri "deneyim". Yine de yakın zamana kadar, deneyim kavramının zaman içinde nasıl evrildiğini ortaya koyan kapsamlı bir araştırma yapılmış değildi. İşte Deneyim Şarkıları bu ihtiyaca cevap veriyor. İnsan deneyiminin doğasına ilişkin fikirlerin tarihini sunuyor bize. Martin Jay, 16. yüzyıldan günümüze Batı söylemini incelerken, farklı düşünce geleneklerinden beslenen pek çok düşünürün neden "deneyim" kavramını anlamaya mecbur kaldığını, kavramın neden her zaman tartışma odağı olduğunu soruyor. Yazar tek tek insanları ve düşünce okullarını aşan tema ve örüntüleri keşfe çıkarak düşünce tarihinin tamamını aydınlatmaya girişiyor. Deneyim anlayışlarının çeşitli bağlamlarını incelemek için, Amerikan pragmatistlerinden ve İngiliz Marksist hümanistlerden Frankfurt Okulu'na ve Fransız postyapısalcılara kadar uzanan pek çok düşünce geleneğini, Montaigne, Bacon, Locke, Hume ve Kant gibi pek çok düşünürü inceliyor. Modern kültürlerde "deneyim"in maddi, dilsel, kültürel ve teorik anlamı hakkındaki süregelen tartışmayla ilgilenenler için Deneyim Şarkıları'nın temel bir başvuru kaynağı olacağını umuyoruz.
Yazar:
Martin Jay
Martin Jay
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 30 dk.Sayfa Sayısı: 512Basım Tarihi: Şubat 2012Yayınevi: Metis YayınlarıOrijinal Adı: Songs of Experience Modern American and European Variations on a Universal Theme
ISBN: 9789753428309Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Martin Jay
Martin JayYazar · 3 kitap
1944 doğumlu düşünce tarihçisi ve kültür eleştirmeni. Doktora tezini Frankfurt Okulu ve Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü'nün tarihi üzerine yaptı. Esasen Avrupa düşünce tarihi, görsel kültür ve eleştirel teori alanlarındaki, Batı Marksizmi, Nazi Almanyası'ndan Amerika'ya kaçan entelektüeller, 20. yüzyıl Fransız düşüncesinde "görme"nin itibarını kaybetmesi, modern Avrupa ve Amerika’da deneyim söylemi, yalanın siyasetteki rolü, vb. konulu çalışmalarıyla tanınıyor. Halen California Üniversitesi (Berkeley) Tarih Bölümünde profesör olarak çalışmalarına devam ediyor ve "Nominalizm, Fotoğraf ve Olay" araştırmasını yürütüyor. Türkçe de dahil olmak üzere onlarca dile çevrilen başlıca çalışmaları ise şunlar: Diyalektik İmgelem (Ara, 1989), Marxism and Totality (Marksizm ve Bütünlük, 1984), Adorno (Derin, 2001), Permanent Exiles (Daimi Sürgünler, 1985), Fin-de-Siécle (Yüzyıl Sonu, 1988), Force Fields (Güç Alanları, 1993), Downcast Eyes (Yere İnen Kederli Gözler, 1993), Cultural Semantics (Kültürel Semantik, 1998), Refractions of Violence (Şiddetin Kırılımları, 2003), The Virtues of Mendacity (Yalan Söylemenin Faziletleri, 2010), Essays from the Edge (Kıyıda Köşede Kalanlardan Çıkarılan Denemeler, 2011).