Bir Öğretmenin Kendisine Sorması Gereken Sorular

Derinleş

Cem Balçıkanlı
Mayıs 2025
Elma Yayınevi

Plastik poşet olmamak için felsefe şart!
2025 40. kitabı
DERİNLEŞ biz öğretmenler için yazildı ve okuyup derinleşmek için tam zamani. Değerli Cem BALÇIKANLI 'nin kaleminde bir rehber, bir başucu kitabi. Sohbet havasinda yazilmiş, okuyucuya yeni ufuklar açan,müfredattan, kaliplardan öte eğitimin felsefesine dikkat çeken bir kitap. Ayrica bir öğretmeni derinlestirecek ilham verici konuşmalar, yaratici projeler, film ve kitap önerileri kitabi daha da keyifli hale getirmis. Kitaptan kendi heybeme koyduklarim: Bir öğretmen hayati boyunca öğrenci olduğu bilincindeyse ve her yeni güne bu bilinçle başliyorsa, merakini canlı tutabiliyorsa, film izliyor, kitap okuyorsa,hayatla barışıksa, teknolojiyi kucaklayabiliyorsa, sinifinda güvenli alan olusturmuşsa, değisen koşullara uyum sağlayabiliyorsa ve her şeyden önce öğrencileri için bir ilham kaynağiysa "DERiNLEŞME" başlamistir demektir. Kitapta "ilham veren öğretmen olmak" satirlarin altini iki defa çiziyorum. 20 yıllık ögretmenlik hayatimda hiç duraksamadan defalarca söylediğim gibi bir kez daha söylüyorum : "Ben bu mesleği çok ama çok seviyorum."Ellerimden hiç düşmeyen kitaplar değiştirdi, geliştirdi, derinlestirdi beni. Ve iste o kitaplardan biri de yukarida. Eğitimin içinde olan herkese tavsiye ediyorum. Değerli Cem hocamizin ellerine, emeğine, yüreğine saglik. Saygılarımla... Kitaplarla ve sevgiyle kalin.
DerinleşCem Balçıkanlı · Elma Yayınevi · 2025105 okunma
Bilgiye ve yeniliğe açık olan her eğitimciye başucu kitabı
2025 39. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2025 08:08
Gazi Üniversitesi'nden kendisinden ders alabilme şansına erişmiş olmaktan çok mutluluk duyduğum pek sevgili Cem BalçıkanlıCem Balçıkanlı 'nın son kitabını okudum ve okuyup bitirilip kenara koyulmayacak bir kitap olduğunu canı gönülden hissettim. Adeta bir el kitabı gibi hep yanımızda bulundurulacak bir eser çıkarmış ortaya sağolsun. Özellikle benim gibi mesleğinin başlarında olan arkadaşlarıma çok çok tavsiye ediyorum. Bazen işler okulda ve sınıfta istediğimiz gibi gitmediğinde çaresizliğe kapılabiliyoruz. Özellikle o anlar için çok iyi gelecek DerinleşDerinleş sizlere ve bizlere. İyi ki varsınız sevgili öğretmenim Cem BalçıkanlıCem Balçıkanlı
2025 17. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2025 23:43
Kitapta beğendiğim tek şey verilen kitap ve film listeleri… umarım bu listeler, kişisel ve mesleki gelişimime katkı sağlar… Bir kitap okuma hissiyatından çok sanki fakülte de hocanın odasına gitmişsin de, “canım hocam cicim hocam bize entellektüel bilgi birikiminizden tavsiye kitaplar veya filimler sunar mısınız? “ sorusu üzerine başlayan bir sohbet gibiydi!
DE-RİN-LEŞ
·104 syf.·
2026 7. kitabı
Eser bir öğretmenin el kitabı gibi… İçinde öğretmenler için hazırlanmış kendini değerlendirme formları,analiz anketleri, bunlara ek olarak da her bölümde kitap, film T E D konuşması tavsiyeleri bulunmakta.Bu yönüyle ara sıra açıp yeni serüvenler ve tavsiyeler almak isteyeceğim bir eser. Ayrıca öğretmenlik yapmanın değil öğretmen olmanın gerektirdiği dinamikleri yazarın hayatından kesitler ile öğrenmek farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Bir roman veya makaleden ziyade ikisinin birleştirmiş hali gibi. Bundan dolayıdır ki bu eseri diğer öğretmenlik kitaplarından farklı bulmama sebep olan şey öğrencileri de detaylı ele almakla birlikte daha çok öğretmenin kendine sorması gereken, kendini geliştirmesi gereken ,düşünmesi gereken konuları, bir eğitimci gözüyle yormadan anlatmasıdır.
2025 4. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2025 21:57
Okuduğum klasik kitaplara eğitim serisinin bir parçası olan ve kapağını görür görmez dikkatimi çeken Derinleş kitabı ile ara verdim. Türkiye’nin köklü üniversitelerinden birinde öğretmen olan Cem Hoca’mız yalnızca öğrencilerine değil, biz öğretmenlere de ilgiyle yaklaşıp okuyucuyla sohbet ediyor; bizleri bir sorgulamanın içine çekiyor, cevaplar ararken bize yol gösteriyor ve bizim derinleşmemizi sağlamaya çalışıyor. Öğretmen olarak bu kitabın bana kattığı çok şey oldu. Uygulayacağım envanter ve anketler, izleyeceğim filmler, okuyacağım kitaplar belirlendi bu kitapla. Kitabı okurken not alacağınız defter bulundurmanızı öneririm. Öğretmen arkadaşlarıma tavsiye edeceğim, ki bunu kitabın başında hissetmiştim. Öğretmenler günü hediyem seçildi bile. Kitap 5 soru ve bu sorulara aranan cevaplardan oluşuyor. Her bölüm sonunda okuma ve izleme önerileri ile TED Konuşmaları yer alıyor. Yine her bölümün sonunda oyun ve projelere yer veriliyor. Öğretmenlerin katılabileceği bazı çevrimiçi kurslara ve topluluklara da değiniliyor. Sevgili öğretmenim, bu kitabı okumak için hiç zaman kaybetme! “Öğrencilerine yalnızca bilgi değil, aynı zamanda öğrenme tutkusunu miras bırakabilirsin.”
2025 93. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2025 08:46
Kitaptaki bilgileri aldım cebime koydum,kitap-film ve tedx tavsiyelerine de fırsat buldukça bakacağım.Ancak bazı şeylerin lise formatında çok sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum,her sınıfın dinamiği farklı her okulunda farklı.Ama uygulanabilecek kısımları uygulamaya çalışacağım.
Puan vermedi·104 syf.·
2025 83. kitabı
Yerinde durmayan Dünya' da yerinde durmaması gereken mesleklerden biridir öğretmenlik. Nasıl gelişebilir ve geliştirebilirim diye sormaya başladığın anda okuman gereken bir kitap kendisi. Hem de o kadar somut örneklerle seni geliştiriyor ki şipşak çağında hızlıca uygulayabilecegimiz projeler, etkinlikler mevcut içinde. İyi ki yazmış Cem BalçıkanlıCem Balçıkanlı Ellerine sağlık.
Eğitim /Kişisel Gelişim
2026 12. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2026 21:33
Kitabın kapağında yer alan bir poşet, dikkatimi çeken ilk detaydı. “Neden bir poşet?” diye sordum kendi kendime ve cevabını daha ilk sayfalarda buldum. Yazar, “Sen o plastik poşet mi olmak isterdin yoksa?” diye soruyor okura. Rüzgârda yönünü kaybetmiş, oradan oraya savrulan, yükselip düşen bir poşet… Poşet gerçekten de bir film karesinden fırlamış. Yazar burada gerçek hayatla güçlü bir bağ kuruyor. İnsanın bir hayat felsefesi olmalı. Eğitimin de öyle. Ben, eğitime kalbini veren herkesin felsefe ile bir şekilde temas etmesi gerektiğine inanıyorum. Hayatı dümdüz yaşamak, robot gibi komut alıp vermek yerine insan düşünmeli. Çünkü insan düşünen bir varlık. Derinlemesine düşünmeli, sorular sormalı, sorgulamalı. Kitap da tam olarak bunun üzerine kurulu. Beş temel soru üzerinden konular derinleşiyor. Her başlığın alt açılımları var. Bölüm sonlarında ise oyun örnekleri, proje çalışmaları, tavsiye edilen kitaplar, filmler ve konuşma örnekleri yer alıyor. Öğretmenlerin hayatına dokunacak nitelikte bir eser. Hepimizin hayatından birçok öğretmen geçmiştir ama bizde iz bırakanlar hep hatırımızda kalır. Mesele sadece eğitmen olmak değil, kalplerde yer edinebilmektir. Bu da ezbere olmuyor; ezber bozmak gerekiyor, tabiri caizse. Hayatta iz bırakan öğretmenlere denk gelebilmek dileğiyle… Tavsiye üzerine aldığım bu eser için “iyi ki” dedim. Benden de size tavsiye olsun: Okuyun derim.
2025 77. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 18:42
Çok keyifle okudum bu kısacık kitabı. Kendimize soracağımız 5 soru üzerinden öğretmenlik mesleğinde derinleşmenin yolları üzerinde durulmuş. * Eğitim felsefem nedir? Bizim toplumumuzda felsefeye karşı duruş bellidir. Felsefe yapma diye hafif yollu alay ederiz. Bunun üzerinden başlamış anlatmaya ve bir eğitim felsefesi belirlerken nelere dikkat etmek gerektiğinden bahsetmiş: öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek, ihtiyaçlarına kulak vermek, esnek yaklaşımlar geliştirmek ve düzenli geri bildirimler almak gibi *Bir öğretmen olarak nasıl hatırlanmak istiyorum? Hepimizin hayatında iyi ya da kötü iz birakan öğretmenlerimiz olmuştur. Öğrencileriyle sevgiyle kurduğu bağ, güven ve verdiği ilhamla onların kendilerini gerçekleştirmelerine fırsat veren bir öğretmen olmayı anlatmış aslında burada da. *Kendimi entelektüel olarak nasıl besleyebilirim? Biz öğretmenlerin belki de tüm mesleklerden daha çok kendimizi beslemeye güncellemeye ihtiyacımız var çünkü her mezun ettiğimiz nesil bir sonrakinden farklı oluyor. Değişen dünyaya ve nesle ayak uydurmak için tavsiyeler var okuma alışkanlığı geliştirmek, topluluklara dahil olmak, online mesleki eğitimlere katılmak... *Öğrencilerime güvendiğimi onlara nasıl gösterebilirim? Güvenin adımları dinlemek ve anlamak bölümü etkileyiciydi birini gerçek anlamda dinlemek ve anlamak ne kadar kıymetli. Duyulan güvenin özgürleşmeyle arasındaki bağ anlatılmış. *Nasıl hep öğrenen biri olarak kalabilirim? Öğretmenlik öğrenciliği hiç bitmeyen de olmaktır. Hatalarla barışık olmak, kendini sorgulamak, teknolojiyle kucaklaşmak ama dozunu da iyi ayarlamak ve öğrenmeyi miras bırakma düşüncesiyle hareket etmenin öneminden bahsedilmiş. Her sorunun içeriğine uygun kitap, film, Ted videoları tavsiyeleri vardı. Anketler, oyunlar, örnek hikayeler üzerinden
2025 125. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2025 11:06
Her öğretmenin kitaplığında mutlaka yer alması gerektiğini düşündüğüm nadide bir eser bu. Çünkü satır aralarına yansıyan zarafet, yazarın kaleminden değil adeta yüreğinden süzülmüş. “Sevgili Öğretmenim” diye başlayan hitaplar bile başlı başına bir incelik, bir vefa örneği. Kitap boyunca daha önce hiçbir yerde karşılaşmadığım kitap ve film önerileriyle karşılaştım. Her biri özenle seçilmiş, her biri düşünmeye, hissetmeye davet ediyor insanı. Sayfalar ilerledikçe, alıntıların çokluğu değil, derinliği çarpıyor insanın yüreğine. Farklı eserlerden yapılan alıntılar bir araya gelmiş, adeta bir kültür mozaiği oluşturmuş. Ama en çok da kitaptaki samimiyet etkiledi beni. Öylesine sahici, öylesine içten ki… Sanki yazar karşımda oturmuş, bana anlatıyormuş gibi hissettim. Kalemine değil, gönlüne sağlık diyorum. Böyle kitaplar hem ruhumuza hem mesleğimize ışık tutuyor.

Cem BalçıkanlıYazar · 3 kitap
1980 yılında İstanbul’da doğan Cem Balçıkanlı 2013'te doçent, 2019'da da profesör unvanlarını aldı. Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölümleri, uluslararası endekslerde taranan dergilerde makaleleri ve çeşitli dergilerde eğitim içerikli yazıları bulunmaktadır. 2011'den beri ESCI endeksinde taranan The Journal of Language Learning and Teaching (jltl.com.tr) isimli derginin editörlüğünü sürdüren Prof. Dr. Balçıkanlı halen Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalında lisans ve lisans üstü dersler vermektedir. Okul öncesi çocuklara yönelik hazırlanan Minik KAFA dergisinde “Funglish” isimli eki hazırlamaktadır. Ayrıca Bilim ve Gelecek Kitaplığı tarafından yayımlanan “50 Soruda Dil Öğrenme” ve Prof. Dr. Kemal Sinan Özmen ile hazırladığı ve Altın Kitaplar Akademi Yayınlarınca basılan “Çocuğum İngilizce Öğreniyor” isimli kitapları bulunmaktadır.