Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devlet Nedir?

Cem Eroğul

Devlet Nedir? Gönderileri

Devlet Nedir? kitaplarını, Devlet Nedir? sözleri ve alıntılarını, Devlet Nedir? yazarlarını, Devlet Nedir? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Salınım..!
Kural olarak, her siyasal sistemin odak noktası, devletle olan ilişkilerde gizlidir. Tüm siyasal sistemler devletin egemenliği altında bulunmakla birlikte, bu egemenliğin kapsamı ve ölçüsü çok değişik olabilir. Her siyasal sistemin temel sorunu bu olduğundan, değerleri genellikle bu ilişki çevresinde dönenir. Belli siyasal sistemlere bağlı ideolojiler, bir ucu mutlak siyasal liberalizme, öteki ucu mutlak totoliterciliğe değen, iki ucu arasında da liberalizmle totoliterciliğin her türlü karışımı yer alan, ideal bir zincir boyunca gidip gelirler.
Sayfa 134 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
HAYAT-MEMAT MESELESİ
Devlet hem kendi yapısına, hem de toplumla ilişkilerine damgasını vuran ‘BUYURMA-BOYUN EĞME’ ilişkisi olmadan yaşayamaz.
Sayfa 127 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Reklam
Mani-festo
Her ideoloji bir kez ortaya çıktıktan sonra var olan kavramsal malzeme ile beslenerek geliştiği gibi, kendisi de bu malzemeyi geliştirir; böyle olmasaydı, bir ideoloji, yani düşünceleri bağımsız birimler olarak kabul edip kendi kendine gelişen ve yalnız kendi yasalarına tabi olan bir uğraş olmazdı. Maa
Sayfa 105 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Deli Dumrul hep vardı…HEP!
Devlet yaşamının ta başından beri, yöneticiler daima yönetilenleri haraca bağlamışlardır. Vergi, en eski devlet kadar eskidir.
Sayfa 95 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Çok uzakta…bir yer
Çağdaş devletlere kısa bir bakış bile, devletin bu kişisel özellikleriyle ilgili olarak birçok gözlemde bulunmamıza yeter. Gerçekten de, “karizmatik önderlik”, ‘nepotizm’, bazı önderlerin şahsına bağlı ‘siyasal müşteeicilik’, kişisel bağlarla bağlı kümeleri toptan iktidara getiren ‘ganimet sistemi’, üyeleri genellikle sivrilmiş siyasetçilerin yazgısını izleyen ve özel sekreterlikler gibi işleyen Fransız bakanlık ‘kabineleri’, ‘kişi putlaştırılması’, vs. hep kişisel bağların günümüzdeki örnekleridir. Bunlar ilk devletlerin yöneticilerini birleştiren hısımlık bağlarının çağdaş biçimleridir.
Sayfa 101 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Devlet, daha önce tamamen gelişmiş bir sömürünün yarattığı bir sonuç değildir. İktisadi sömürü devletin doğuş ve güçlenmesini nasıl sağlıyorsa, devlet de iktisadi sömürünün yerleşip gelişmesine aracılık ediyor.
Sayfa 70 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Reklam
Toplumsal gelişimin anahtarı, üretim araçlarının bir azınlıkça gaspedilmesi sonucu olarak artık-ürünün eşitsiz bölüşümü aracılığıyla yaratılan sınıf ayrımından kaynaklanan toplumsal sömürüdür.
Sayfa 68 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Tarihin itici gücü teknolojik gelişme değil, sınıf mücadelesidir.
Sayfa 66 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Ey özgürlük :)
Devlet hizmeti baskısız yürütülemez.
Sayfa 33 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Devlet “baba”
Baskının ortaya çıkması, saygı ile korkunun karışarak yöneticilere karşı korkulu bir bağlılık duygusu doğmasına yol açtı.
Sayfa 32 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Reklam
Dürtüsellik
Herhangi bir belirlemenin sonucu, belirleyenin değil, belirlenenin niteliğine bağlıdır.
Sayfa 20 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Peşimden koşanlar… Nerde hani?
Toplumsal devinimi açıklayan etmenlerin çoğu, bireylerin bencilliği, açgözlülüğü, hırsı, iktidar, paye, vs. gibi değerlerin peşinden koşuşlarıdır.
Sayfa 15 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Devletin gerçek doğası görünüşteki rol ve yapılarda asla belirgin değildir.
Sayfa 13 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Ortada ne “Genel” irade, ne idea’nın gelişmesi, ne de “Akıl” veya “Adalet”in gerçekleşme süreci var. Olan tek şey birbirleriyle ilişkide bulunan bireyler. Bu cizginin ötesinde toplum olmadığı gibi berisinde insan da yok.
Sayfa 11 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Ataerkinin doğuşu
“Evin dışındaki üretim aletlerinin erkeklerce kullanılması geleneğinin sonucu bu yeni servetler de erkeklerin oldu. Bu yüzden erkeklerin mirasını kendi soy çizgilerinde tutmak artık daha önemli hale geldi. Böylece anaerkillikten ataerkilliğe geçildi”
Sayfa 52 - Yordam KitapKitabı okudu
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.