Devlet Teorisi

On İki Levha Yayıncılık

Devlet Teorisi - Oktay Uygun
2022 35. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2022 10:57
Siyaset-bilimi alanında okutulması gereken bir önemli kitap olduğunu düşünüyorum. İçeriğinden yola çıkarak anlatacak olursak konu başlıklarını özetleyeyim: -devlet kavramı, -devletlerin antropolojik ve tarihsel kökeni, -feodal devirde devlet, -kapitalist dönemde ulus-devlet, -modern devletin oluşumunda etkili olan siyasi düşünceler tarihi: hobbes, polibus, makyavel vs. -iktidarın biçimlenişine göre devlet çeşitleri; federal, konfederal, üniter devlet anlayışları. -modern devletin oluşumunda rol alan siyasi ideolojiler; liberalizm, marksizm, faşizm, anarşizm. -demokrasinin doğuşu ve modern demokrasi teorileri, temsili demokrasi düşüncesi ve Türk demokrasi tarihi. -insan hakları teorisi, -siyasal hak ve özgürlükler konusu. Görüldüğü üzere, içerik bakımından hayli zengin olan bu kitap yaklaşık 670 sayfadır. Puan olarak, 9/10 veriyorum. Kaynakça kısmındaki kaynaklar, gerçekten sağlam referans noktaları içeriyor, kaynakçayı da beğendim şahsen. Özetle, devlet kavramına ilgi duyanların ve siyaset-bilimcilerin kesinlikle okumasını tavsiye ederim.
Siyaset
Devlet TeorisiOktay Uygun · On İki Levha Yayıncılık · 201790 okunma

Oktay UygunYazar · 7 kitap
Prof. Dr. Oktay UYGUN 1963’te Trabzon’da doğdu. 1985’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Mezun olduğu Fakültenin Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalında 1986’da “Araştırma Görevlisi” olarak çalışmaya başladı. Aynı üniversiteden Kamu Hukuku alanında 1987’de Yüksek Lisans; 1991’de Doktora derecelerini aldı. 1992’de Yardımcı Doçentliğe atandı. Aynı yıl Doçentlik tezi çalışması olan federal devlet sistemini araştırmak için altı ay süreyle McGill Üniversitesi’nde (Montreal, Kanada) bulundu. 1995’te Doçent oldu. 2005’te Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalında Profesörlüğe atandı.2012 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden emekli oldu ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tam zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.