Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devlet ve İslam

Mustafa Balbay

Devlet ve İslam Gönderileri

Devlet ve İslam kitaplarını, Devlet ve İslam sözleri ve alıntılarını, Devlet ve İslam yazarlarını, Devlet ve İslam yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Laik bir devlet, dine karşı olan bir devlet değildir.
Reklam
İrtica Arapça kökenli bir kelime olup, geriye dönmek anlamına gelmektedir. Kelime olarak, irtica din demek olmadığı gibi, din de irtica demek değildir.
Sayfa 188Kitabı okudu
Türkiye ‘de irtica ile mücadele şöyle özetlenebilir: Bütün çabaları topla topla, sıfırla çarp!
Sayfa 180Kitabı okudu
Laiklik, dine akılcı bir yaklaşımdır. En yaygın ve en kabul gören yorumu ile de, din ve devlet ya da din ile dünya işlerini birbirinden ayrı tutmaktır. Laiklik dinin hakkını dine, devletin hakkını devlete veren bir kavramadır. Bilimi ve aklı yol gösterici saymaktır.
Sayfa 157Kitabı okudu
Devletin laikleşmesi ve modernleşmesi yeterli değildir. Toplumun da aynı şekilde değişmesi gerekir. Birincisi kolaydır. Güç ile sağlanıp, otorite ile devam ettirilebilir. Ancak ikincisinde, yani toplumun çağdaşlaşmasında aynı hareket tarzı söz konusu olamaz. Zorlama ile toplumda yüzeysel ve şekli bazı çağdaş görüntüler elde edilebilir. Fakat asıl olan düşüncelerdeki değişimlerdir.
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
Din, sınırlı insan yaşamına karşılık, ebedi ve sonsuz bir ruhsal yaşam vaat eder. Yaşama içgüdüsünün doğal bir sonucu olarak insanoğlu, ebedi bir ruhsal yaşam vaadi karşısında korkularını yenebilmektedir.
Sayfa 151Kitabı okudu
AKP iktidarı boyunca AKP için sorun olacak hiçbir eylem yapmamayı yeğlediler.Bu dönem ekonomik olarak son derece güçlü hale gelen tarikat ve cemaatler için şu ilke esas oldu:'Aman ne yapalım edelim AKP iktidarının olabildiğince uzun sürmesini sağlayalım' Bu anyalış, doğal olarak, okyanus ötesinde Türkiye için 'ılımlı İslam' projeleri çizenler de yardımcı oldular.
Sayfa 146Kitabı okudu
Oysa Kuran'a değişen bir şey yoktur. Tek değişen, siyasal dini hareketin ortaya çıkışıdır.
Sayfa 142Kitabı okudu
Reklam
Demokrasi, özgür düşünceyi, tartışmayı, sorgulamayı da beraberinde getiren bir yaşam tarzıdır. Bu ana ilkelerden hareketle siyasal sistem getiren hiçbir dinin demokratik bir toplumsal düzene izin vermesi mümkün değildir.
Devlet anayasada belirtilen siyasi, hukuki, ekonomik ve sosyal alanlarda temel esaslarının yıkarak yerini dini esaslara dayalı teokratik bir yönetim sistemi kurmayı hedefleyen her türlü faliyete irtica denir.
240 syf.
8/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Cemaatlerin, tarikatların ülkemiz için yarattığı tehlikeyi gözler önüne seriyor. İrticai grupların tarihine, ülke içinde nasıl yapılandıklarını ve insanları nasıl sömürdüklerini akıcı bir uslupla anlatmış. Laiklik karşısında, kadınların yaşamı karşısında, tüm canlıların özgür yaşamı karşısında irticai faaliyetler ve aşırı dinci grupların dolandırıcılığını anlamak istiyorsanız okuyun. Ayrıca kitabı okurken hangi iktidarın neler yapabileceğini ama yapmadığını da 2007 yılında aktarılmış kitaptan öğreneceksiniz.
Devlet ve İslam
Devlet ve İslamMustafa Balbay · Cumhuriyet Kitapları · 200915 okunma
Kültür ikilisinin başka bir boyutu da halk ile yakın çevresi dahil yönetim kademesi ve aydın arasındaki kültür farklılığı olmuştur. Medresede yetişen aydınlar ile, bilgi kaynağı tarikat ve cami olan halk arasında sosyo-kültürel hiçbir iletişim olmadığı için, Osmanlı İmparatorluğu'nda Doğu-Batı kültür ikiliği yanına bir de aydın-halk ikiliği eklenmiştir.
Sayfa 155Kitabı okudu
Demokrasi, özgür düşünceyi, tartışmayı, sorgulamayı da beraberinde getiren bir yaşam tarzıdır. Bu ana ilkelerden hareketle siyasal sistem getiren hiçbir dinin demokratik bir toplumsal düzene izin vermesi mümkün değildir
Sayfa 52 - cumhuriyet kitaplarıKitabı okudu
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.