Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kürt Kadını Üzerine Araştırmalar

Devletsiz Ulusun Kadınları

Shahrzad Mojab

Devletsiz Ulusun Kadınları Sözleri ve Alıntıları

Devletsiz Ulusun Kadınları sözleri ve alıntılarını, Devletsiz Ulusun Kadınları kitap alıntılarını, Devletsiz Ulusun Kadınları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Leyla Zana Türkiye'de Kürt kadınlarının bir sembo­lüdür.
Öğretmen Kübra Azimi:
Kızlarını okutmuyorlar; onlara çorap örmelerini veya elbise dikmeyi ve benzer şeyler yapmalarını telkin ediyorlar: "Kızımı okula göndermiyorum çünkü, kötü alışkanlıklar kazanır." diyorlar. Sevgili kadınlar, nedir kötü alışkanlıklarımız? Bu şekilde düşünenler gerçekten çok uzaklar ve meseleyi kavrayamamışlar demektir. Örneğin ben kendim, bizi gördükleri birçok toplantıda şöyle dediklerini duydum: "İşte bunlar öğretmen." diyerek bizi küçümsüyorlar.
Sayfa 115 - Avesta Yayınları
Reklam
Halide Edib Adıvar'ın anılarından Kürt kızı Mahmure:
"Ben bu bayrağın altında doğmuş bir Türk kadınıyım. Burada yaşadım, burada öleceğim."
Sayfa 82 - Avesta Yayınları
Özgürlük ve eğitim birbirinin ayrılmaz parçalarıdır.
Sayfa 118 - Avesta Yayınları
sembolik ataerkil şiddetlerin birisi: kıyafet
Kim bir başkasına küfretse; 'hadi ordan, bir kadın kadar korkaksın, şalvarın kadınlarınkine benziyor!' der.
Sayfa 108 - Avesta Yayınları
Reklam
Hapishanelerde Kürt ka­dınlarına bir işkence yöntemi olarak tecavüz edildi ve yaka­landıklarında bekaret testlerine tabi tutuldular. Bkz. Jayawardena ( 1986) ve Copelon ( 1994). Beijing Bildirgesi ve Eylem Plat­ formu, tecavüzü bir savaş suçu olarak kabul eder, aynı şekilde Eski Yugoslavya (ICTY) ve Ruanda (ICTR) için kurulan Uluslararası Suç Mahkemeleri yasalann­ da da suç olarak teyit edilmiştir. Sadece 1 996 yılında ICTY tecavüzü işkence olarak kabul etti (Gagovic ve Delalic'e yönelik suçlamalar). ICTR henüz bunu kabul etmedi ve iki davada tecavüzü suçlamasında bulundu
"Bir ulusun kadınları o ulusun gelişmişlik derecesinin aynasıdır.."
Sayfa 54
karaktersiz bir toplum
Kadın sorunu'nu ele alan yazarlar kadının toplum içindeki konumunun toplumun karakterinin bir yansıması olduğunu iddia etmişlerdir.
Sayfa 49 - Avesta Yayınları
"Nasıl bir birey besin almadan yaşayamazsa, bir ulus ve bir ülke de eğitim olmadan yaşayamaz."
Sayfa 55 - Avesta Yayınları
Reklam
Padişah, Kara Fatma'ya sorar: "Senin gibi böyle kahramanlıklar gösteren birisi, nasıl olur da Türkçe bilmez?", bu soruya karşılık Kara Fatma şu ya­nıtı verir: "Padişahım eğer siz Kürtçe bilseydiniz, sizin Türkçe bilmenize gerek kalmazdı."
1925 Şeyh Said hareketi, 1937 Dêrsim ayaklanması, 1946 yılının sonlarında Kürt Cumhuriyeti'ne son verilmesi ve 1988'de Halepçe'de halka karşı kimyasal silahların kullanılması gibi tüm bu örnekler, Kürt kimliğinin kamusal ve siyasi anlamda ifade edilmesi mücadelesini bastırmak için başvurulan şiddetin örnekleridir
Sayfa 205
En kariz­ matik Kürt kadını, hiç kuşkusuz Kara Fatma'dır. 1853 yılında Kırım Savaşının başladığı sırada 300 atlısıyla birlikte lstan­bul'a giderek padişahın huzuruna çıkan Kara Fatma, böylece padişahla dayanışma içinde olduğunu göstermek ister. Kara Fatma'nın seferi özellikle Avrupa medyasında geniş bir yer tutar. Bu yıllarda ata binerek bir erkek gibi Üsküdar meydan­larında dolaşmak her kadının karı değildir.
Leyla Zana Türkiye'de Kürt kadınlarının bir sembolüdür.
Sayfa 299
Bu kez Kara Fatma'yı Erzurum yöresinde Ruslara karşı yürütülen 1877-1878 savaşında görüyoruz.7 Diğer yandan Kara Fatma'nın birçok illüstrasyonu Avru­pa'da yayımlanan The 1llustrated Landon News, Globus, Le To­ ur du Monde, Svenska Famili oumalen, Kadınlar Dünyası.. . gi­bi gazete ve dergilerde çıkar. Kara Fatma bu yayınlarda "Kür­distanAslanı", "Kürt Prensesi" ve "Kürdistan Kahramanı" di­ ye tanımlanır.
102 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.