Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devrim Çağı 1789-1848

Eric J. Hobsbawm

Devrim Çağı 1789-1848 Sözleri ve Alıntıları

Devrim Çağı 1789-1848 sözleri ve alıntılarını, Devrim Çağı 1789-1848 kitap alıntılarını, Devrim Çağı 1789-1848 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ülkenin zenginliğiyle ile oranlandığında İngiltere’de kayda değer bina sayısı ne kadar az... müzelere, resimlere, güzel şeylere, özel meraklara, saraylara, tiyatrolara ya da başka üretken olmayan şeylere yatırılan sermaye miktarı ne kadar küçüktür! Bunlar, Bir ülkenin büyüklüğünün başlıca temelidir ve yabancı gezginlerle bazı dergi yazarları tarafından ekseriyetle bizim geriliğimizin kanıtı olarak sunulmaktadır.
Devrim zamanlarında hiçbir şey simgelerin yıkılmasından daha etkili değildir.
Sayfa 72 - DostKitabı okudu
Reklam
Aklın, hakkında hiçbir şey bilmediği kalbin sesini göz ardı etmek aptallık olur. İktisatçıların ve fizikçilerin belirlediği referans çerçevesi içinden bakıldığında, şairler düşünür klasmanından gerilerde kalırlar; ancak şairler [şeyleri] sadece daha derin değil, kimi zaman da daha net görmüş kimselerdi.
Yazın esas olarak, romanlar ve uzun anlatısal şiirler için bir piyasa oluşturan yükselen yeni orta sınıflara bilhassa işsiz kadınlar arasında geniş bir dolaşım olanağı bulmuş olsa gerekti.
O davudi sesiyle özgürlük, en derin uykuda olanları bile uyandırır... Bugün bir şeyi, özgürlük için ya da özgürlüğe karşı savaşmanın dışında düşünmek olası mıdır? İnsanları sevemeyenler, eskiden olduğu gibi belki halâ tiranlar kadar büyük olabilirler, ama kim artık insanlığa karşı ilgisiz kalabilir?
Sayfa 123Kitabı okudu
Sıradan insanlar, kendileri gibi sıradan birinin kral olmak için doğanlardan daha büyük biri haline gelmesiyle karşılarına çıkan benzersiz tablo karşısında şaşkına dönmüşlerdi.
Reklam
Ekonomi politiğin öne sürdüğü gibi, eğer emek bütün değerin kaynağıysa, neden değeri üretenlerin büyük çoğunluğu yoksulluğun eşiğinde yaşamaktaydı?
Sayfa 262Kitabı okudu
...İnsanları, sorgulamadan, düşünmeden, heves etmeden, bütünüyle atalarının yoluna zincirleyen bu miskin, uyuşuk, aptalca kayıtsızlıktan, bu tembellik gafletinden kurtul ve iyiyi gerçekleştireceğinden emin ol.
1848'e gelindiğinde endüstrileşmiş tek bir ekonomi vardı, o da İngiliz ekonomisiydi ve bu nedenle bütün dünyaya egemen oldu.
Sayfa 185Kitabı okudu
Kölelik
Ne var ki, bu uluslararası barış düzeninin bir şartını ayrı olarak anmak gerek: Uluslararası köle ticaretinin kaldırılması. Bunun, hem insancıl hem de ekonomik nedenleri vardı. Kölelik, korkunçtu ve verimsizdi. Üstelik, büyük devletler arasında bu hayranlık uyandıran hareketin uluslararası savunuculuğunu yapan İngilizler açısından 1815-48 ekonomisi, onsekizinci yüzyıl ekonomisi gibi, artık insan ve şeker değil, pamuklu mallar satışına dayanmaktaydı. Ancak köleliğin fiilen kaldırılması (kuşkusuz Fransız Devrimi'nin köleciliği çoktan silip süpürdüğü yerler dışında) yavaş ilerledi. Her ne kadar büyük ölçekli plantasyon tarımının hala varlığını sürdürdüğü yerlerde Asya'dan sözleşmeli işçiler ithal ederek köleciliği sürdürme girişimleri olmuşsa da, İngilizler kendi sömürgelerinde -esas olarak Batı Hint Adaları'nda- 1834'de köleliği kaldırdılar. Fransızlar, 1848 devrimine kadar köleliği resmen kaldırmadılar. 1848'de hala büyük miktarda köle vardı; dolayısıyla dünyada köle ticareti yasa dışı olarak yapılmaya devam etti.
Sayfa 122Kitabı okudu
299 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.