Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslâm Cumhuriyeti'nin Tarihî

Devrimci İran

Michael Axworthy

Devrimci İran Sözleri ve Alıntıları

Devrimci İran sözleri ve alıntılarını, Devrimci İran kitap alıntılarını, Devrimci İran en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Humeyni 1979 Ağustos'unda "Ekonomi eşeklerin işidir. Halkımız İslam için devrim yaptı, kavun yemek için değil" demişti.
Sayfa 394 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, çev. Ali KaratayKitabı okudu
İran'ın çarşıları, oraları mesken tutmuş tüccarlar ve gelenekleri 1979 devrimiyle belirli bir uyum içinde oldu; devrim en çok onlara yaradı ve hâlâ da ülkenin ekonomik ve siyasi hayatının merkezinde yer alıyorlar.
Sayfa 3 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, çev. Ali KaratayKitabı okudu
Reklam
Humeyni 1979 yılında ülkesine dönüp İslam Cumhuriyeti'ni ilan ettiğinde verdi ilk ciddi mesaj şuydu: "Kutsal kanun koyucudan (HZ. Muhammed'den) devraldığım velayet makamına dayanarak Bezirgan'ı yönetici ilan ediyorum. Onu ben atadığım için kendisine itaat edilmelidir. Millet ona itaat etmelidir. Bu sıradan bir hükümet değil, şeriata dayalı bir hükümettir. Bu hükümete karşı gelmek İslam şeriatına karşı gelmek, şeriata karşı isyan etmek demektir, ki şeriat hükümetine karşı isyanın kanunumuzda cezai bir karşılığı vardır... İslam hukukunda ağır cezadır bu. Allah'ın hükümetine başkaldırmak, Allah'a başkaldırmak demektir. Allah'a başkaldırmak Allah'a küfretmektir. "
Sayfa 13 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, çev. Ali KaratayKitabı okudu
Humeyni'nin cenazesi kalabalıktan dolayı helikopterle götürüldü. Fakat cenaze varır varmaz yığınlar öne atılıp cenazenin başına üşüştü ve kutsal emanet olarak saklamak üzere birer parça kopardıkları Humeyni'nin kefenini paramparça etti.
Sayfa 382 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, çev. Ali KaratayKitabı okudu
İslam'ın yedinci yüzyılda fethettiği birçok bölgenin aksine İran'daki mevcut dilin yerini Arapça almamıştır. Hatta İranlılar birçok hususta kendilerini, Ortadoğu'nun geri kalan çoğu bölgesine hakim durumdaki Arap kimliği karşıtlığı üzerinden tanımlamak gibi bir geleneğe sahiptir.
Sayfa 5 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, çev. Ali KaratayKitabı okudu
Ey İranlılar, devrim hakkında bir düşünün: Şarabı sirkeye çevirdiler; siz sirkeyi şaraba dönüştürün.
Sayfa 421 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, çev. Ali KaratayKitabı okudu
Reklam
Şii İslam'ı, 1501 yılından itibaren Şah İsmail ve onun soyundan gelen Safevi hanedanlığının dayatmasıyla İran'ın dini oldu. Bundan önce İran Müslümanları çoğunlukla Sünniydi. Servetin ve toprağın camiler, okullar ve mabetler gibi kurumlara vergisiz hibe edilmesinden doğan vakıflar çoğaldıkça ulema da zenginleşti. Şiilik İran'ın kültürel, düşünsel ve siyasi yaşamında köklü bir yer edindi.
Sayfa 31 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, çev. Ali KaratayKitabı okudu
1963 yılında petrol geliri 555 milyon dolar olan İran'ın, 1976 yılında petrol geliri 20 milyar dolara çıkmıştır. Bunda Arap-İsrail savaşı, petrol ambargasu ve Opec'in etkinleşmesi olduğunu söyleyebiliriz.
Sayfa 91 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, çev. Ali KaratayKitabı okudu
Bu cehennemin, bu vazifeyle lanetlenmiş olmanın Kederi ve ıstırabının yanında Bu yara, bu yaranın yırtıcı acısı nedir ki!
Sayfa 333Kitabı okudu
Batılı ülkelerin uluslararası davranış standartları olarak destekledikleri normlar, söz konusu olan bir soykırım olduğunda bile, fiiliyatta işlerine gelmediğinde değiştirebildikleri ya da göz ardı edebildikleri esnek ve değişken normlardı.
Sayfa 335Kitabı okudu
Reklam
Devrim, tıpkı bir aşk gibi, bildiğiniz dünyayı altüst edebilir. Katılımcıların baştaki başarılarından o kadar kolayca başları döner ki sonrasında hatalar yaparlar; çünkü devrimin devinmeye devam edeceğini anlamakta güçlük çekerler.
Siyasetteki, bilhassa da devrimci siyasetteki daimî ikilem ve tehlike şudur: Oyunun gerektirdiği yöntemler, oyunun oynanma amacını teşkil eden ilkeleri itibarsızlaştırabilir ve araçları amaçlarla meşrulaştıran siyasetçiler sonunda kendilerini ahlaki bir gayya kuyusunda bulur.
Sayfa 198Kitabı okudu
Eğitime ciddi kaynak aktarılıyordu, fakat bu kaynaklar esasen kasabalarda ve şehirlerde yaşayanların eğitimine dönüktü, kırsal cehaleti gidermek için çok az şey yapılabilmişti.
Sayfa 95 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, çev. Ali KaratayKitabı okudu