Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Devrimci Şiddet

Isabelle Sommier
7/10
6 Kişi
17
Okunma
5
Beğeni
634
Görüntülenme
1960'ların ortalarından itibaren dünyanın birçok yerinde,eş zamanlı olarak, şiddete, yani silahlı mücadeleye yönelentoplumsal hareketler ortaya çıktı. Bu hareketler genellikle,mevcut siyasi, ekonomik ya da kültürel düzene bir itiraz olarak,çoğunlukla öğrenci ve işçi grupları içinden doğdu ve zamaniçinde silahlı mücadeleye dönüştü.Şiddet ve toplumsal hareketler uzmanı Isabelle Sommier burada özel olarak sanayileşmiş, kapitalist ve demokratik ülkeleri ve bu ülkelerdeki silahlı örgütleri ele alıyor: İtalya'da Kızıl Tugaylar (BR), Almanya'da Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF), Japonya'da Japon Kızıl Ordusu (ARJ), Fransa'da Doğrudan Eylem (AD), ABD'de Weather Underground Organization (WUO). Devrimci Şiddet böylece, demokrasi kültürünün en gelişmiş biçimde yaşandığı bu ülkelerdeki siyasi durumla, bugün var olan iletişim kanallarının sözünün bile edilemeyeceği o günlerde özellikle üniversite öğrencisi gençlerin, Japonya'dan ABD'ye, aynı anda ve hayatları pahasına toplumu kurtarmak için eyleme geçmeleri arasında da bir bağlantı kurmuş oluyor.68 Mayısı'ndan sonra yeniden ortaya çıkan solun devrimcişiddetinin istikametine ışık tutan bu önemli eseri ÖmerLaçiner'in önsözüyle sunuyoruz.
Yazar:
Isabelle Sommier
Isabelle Sommier
Çevirmen:
Işık Ergüden
Işık Ergüden
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 13 dk.Sayfa Sayısı: 149Basım Tarihi: 2012Yayınevi: İletişim YayıncılıkOrijinal Adı: La Violence Revolutionnaire
ISBN: 9789750510342Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
149 syf.
7/10 puan verdi
Yazarın sosyoloji profesörü olmasından kaynaklı sosyolojik dili, konuya yaklaşımını da işaret ediyor aslında. Toplumlara, bir doktor bakışıyla sanki bir teşhis koyar gibi yaklaşmayı insancıl bulmuyorum. Sosyolojiyi sevmiyorum. Bana soğuk ve anlayışsız geliyor. İnsanın düşünsel anlamda basit bir nesneye indirgenmesini, bu minvalde incelenmesini kabullenemiyorum. Ben, bu kitapta konu edilen insanlara büyük bir hayranlık duyuyorum. Çünkü onlar; görece gelişmiş, sanayileşmiş bir toplumda kısmi refah yolunu reddedip, konformizme, vurdumduymazlığa savaş açarak, 3.dünya ülke insanının acılarının, kendi devletlerinin politikasından kaynaklı olduğunu görüp bunun sorumluluğunu hisseden, Vietnam'daki, Afrika'daki, Filistin'deki acıları kendi acısı sayarak, enternasyonalizme kendilerini adamış yürekli genç insanlar. Öncelikle bu yiğitliği takdir etmek gerekiyor. Kitap, 68 olaylarının pek konu edilmeyen kısmını, silahlı mücadeleyi seçen örgütleri konu ediyor. Bunu, sanayileşmiş ve kapitalist 5 ülke(ABD,Almanya, Fransa, İtalya, Japonya) üzerinden yapıyor. Giriş kısmında şiddet kavramı ve onun politikayla, toplumla ilişkisi inceleniyor. Sonrasında 68'in şiddetle tanışması, devrimci şiddeti bir araç olarak kullanan sol grupların gelişimi, devletlerin buna karşı tutumu, anti-terör yasaları ve nihayet söz konusu örgütlerin sönümlenmesi işleniyor.
Devrimci Şiddet
Devrimci ŞiddetIsabelle Sommier · İletişim Yayıncılık · 201217 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.