Devrimin Kızları

Orijinal Adı:
Daughters Of The Revolution

2018 35. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2018 12:23
Daha önce Chuck Palahniuk'tan Dövüş Kulübü'nü okumaya yeltenip hoşnut kalmadığım Yeraltı Edebiyatını ötelesem de dikkatimi çeken Devrimin Kızları'yla bu yeraltılık tüm ihtişamıyla karşıma dikildi. Yeraltı edebiyatı, aykırılığıyla, uçlarda gezinmesiyle, normal olanı ötelemesiyle, birey-toplum ilişkisinin çıkmazları olarak kabul ettiği normları iğnelemesiyle başlı başına bir başkaldırı edebiyatı. Elimde araştırma inceleme kaynağı olmadığından internetten edindiğim bilgi kadarıyla yeraltı edebiyatında normal kabul edilenin aksine 'alkol, uyuşturucu, kumar, küfür, suç, işsizlik, evsizlik ve cinsel seçimlere dair tanımlar' yer almakta. Aslında konuşulanın değil de konuşulmayanın tercümanı görünüyor, yeraltı edebiyatı. Okumuş olduğum Carolyn Cooke'tan Devrimin Kızları da yeraltı edebiyatı kapsamında bir eser olmakla birlikte bir kaygısının, amacının, derdinin olması sebebiyle benim gözümde bir edebi eserdir. Ötelemeye gerek yok hani. Okuduğum kitap henüz ilk sayfalarında gayet normal bir gidişatla ilerlerken dönüm noktası dediğimiz bir an beliriyor karşımızda. Aslında normal kabul edileni bu aşamada görüyoruz. Ki bu süreçte yeraltı edebiyatı eseri değil de bir edebi eser okunuyor havası varken can alıcı noktada tepetaklak olan hayatlara kalemiyle can veren yazarın kurguyu sürüklenmesine göre eseri yeraltına iten kısım başlıyor. Bir sabah uyanan Heck Hellman'ın hayat hikayesiyle başlayan kurgu deniz kazasında ölmesiyle ailesinin yaşadığı travmatik durumlar hasıl olmaya başlar. Ki bu durum da eşi ve kızının hayatının dengesini bozar. Bu aşamada devrin siyasi, ideolojik ortamında kadınlara, kızlara verilen sınırlar şekillerini bozmaya başlarken alkol, uyuşturucu, cinsellik, yoksulluk, evsizlik ve yalnızlık gibi sorunlar belirir. Sorunlar karşısında devrin kadınlarının,
Siyaset
2019 16. kitabı
Okunma: 22 Mart 2019 01:37
Kitabı okumaya başladığımda erkek lisesinde okuyan bir kızın hikayesini okuyacağımı sanmıştım ama öyle olmadı. Eğer kitabın arkasını okuyup, siz de benim gibi düşünürseniz bu beklentiyle okumayın. Fakat kitapta kadınların özgürleşmesi ve kadınların cinsel devrimi çok güzel bir biçimde işlenmiş.
2019 117. kitabı
1963 'ten 2005'e Goddard Bryd. Müdürü olduğu ve sadece erkek öğrencilerin okuduğu okulda bir hata sonucu kaydedilen bir kız öğrenci ile "Cesedi çiğnenmeden karma eğitime geçilemez" düşüncesini yıktırır. Goddard kısaca God diye adlandırılan müdürdür. Okulunda gerçekleşen bu devrim niteliğindeki olayla, okula gelen kız öğrencinin dışında, 1963'ten 2005'e kadar toplamda beş kadınla ilişkilidir. Bu beş kadının hayatı kendi içinde devrim niteliğinde olaylar barındırır. 68'de dünyaya yayılan kültür devrimi ile başlayan ve romandaki beş kadın karakterin kendi devrimlerini yaratan olaylar siyasal devrimin dışında kişisel devrimlerdir. Dönemin siyasi, kültürel, düşünsel, ideolojik ortamında kızların, kadınların, bu beş kadının nezdinde; uyuşturucu, alkol, yoksulluk, ve özellikle de CİNSELLİK mücadelesi anlatılır kitapta. Ataerkil düşünceye karşı feminist söylemler de barındıran kitap, toplumdaki cinsiyet rollerini sorgular. Yazar kitaptaki kadın kahramanların yaşamına bir şekilde temas eden GOD ismindeki müdüre bu kısa isim yakıştırmasını belki de kadınlar karşısında erkeklerin Tanrı olduğu izlenimine gönderme yapmış olmasıdır. Yeraltı edebiyatı kitaplarından Chuck Palahniuk tarzına alışık olana yeraltı edebiyatı gibi durmayan bir kitap olmuş. Kitap içerisinde özellikle Conrad'ın Karanlığın Yüreği ile Herman Melville'nin Moby Dick'i anılıyor. En genel anlamda kadınların özgürleşmesi (cinsel devrim özgürleşmesi) üzerine bir çalışma.

Carolyn CookeYazar · 1 kitap
ABD’li yazar Carolyn Cooke Smith College’i bitirdi, yüksek lisansını Columbia Universitesi’nde tamamladı. Edebiyata kısa öyküleriyle başlayan Cooke, ilk öykülerini AGNI, New England Review, The Paris Review and Ploughshares gibidergilerde yayımladı. Öykülerini topladığı The Bostons (2001) ile ilk kitplara verilen 2002 yılı PEN/Robert W. Bingham Ödülü’nü kazanarak adını duyurdu. 2011 yılında yayımlanan ve ABD’de büyük ilgi toplayan Devrimin Çocukları yazarın ilk romanıdır. Kalifoniya’da yaşayan Carolyn Cooke California Institute of Integral Studies’te azarlık dersleri veriyor.