Dikiş Tutmaz

Bahar Yaka
Aralık 2025
Ayrıkotu Yayınları

2026 3. kitabı
"Kitap okuyanlar ölmeden önce binlerce hayat yaşar, hiç okumayanların ise sadece bir hayatı olur. " ( George R.R. Martin) Ve bir yaşama daha şahitlik ettim. İçimde büyük bir kırgınlık ile.. Yazarımız, kitapta bizleri sarsacak büyük sahneler kurmamış; tam tersine, neredeyse sessiz bir yerden konuşmuş. Anlatılanların bir kısmı yakın çevremde yaşanmıyor olabilir. Ama var olduklarını biliyorum. Ve asıl canımı yakan, bunların varlığı değil; bizim bunlara giderek alışıyor olmamız. Kitap boyunca şunu düşündüm: Bir şeyler yanlış, ama kimse durup “yanlış” demiyor. Hayat akıyor, insanlar devam ediyor, yaralar görmezden geliniyor... Dikiş Tutmaz, bana şunu hatırlattı: Bazı şeyler gerçekten onarılamaz. Bazı kırılmalar eski hâline dönmez. Ve bazı yaralar, iyileşmek için değil, fark edilmek için vardır. Bu kitabı okurken ne bağırmak istedim ne de susmak. Sadece içimde hâlâ çalışan bir yer olduğunu gördüm: vicdanımı. Belki de bu yüzden metin bende yıkıcı bir etki bırakmadı; aksine, insan kalabildiğimi gösterdi. Toplum çürürken alışmak kolay. Ama alışmamak bedel istiyor. Bu kitap bana o bedeli hatırlattı. Dikiş Tutmaz, bir iyileşme vaadi sunmuyor. Ama şunu yapıyor: Beni, “Bu normal değil” deme cesaretimle baş başa bırakıyor. Ve sanırım benim için bu, bir kitabın yapabileceği en gerçek şey... Ve evet bazı yaralar "Dikiş Tutmaz" Bahar Yaka
2026 7. kitabı
BAHAR YAKA-DiKiŞ TUTMAZ Dikiş Tutmaz, yüzeyde bir kaybolma hikâyesi gibi açılır; fakat çok kısa sürede okura şunu hissettirir: Aslında kaybolan yalnızca küçük bir kız çocuğu değil, bir apartmanın içinde yllardır sessizce çürüyen vicdanlar, bastırılmış korkular ve söylenmemiş gerçeklerdir Hicran'ın ortadan kayboluşu, polisiye bir gizemden çok, insan ruhunun çatlaklarına tutulan bir ışık gibidir; Işık vurdukça karanlık daha görünür hâle gelir. Romanın olay örgüsü tek bir merkeze bağlı kalmaz Aksine. eski bir istanbul apartmanında yaşayan insanların hayatları, gevşek gibi görünen ama aslında kaçınılmaz biçimde birbirine bağlanan halkalar hâlinde ilerler. Her karakter kendi derdinin, kendi suçunun ya da kendi suskunluğunun içinde yaşarken, Hicran`'ın kayboluşu bu bireysel evrenleri zorla kesiştirir. Bu noktada apartman, yalnızca bir mekân değil sırların saklandığı, yalanların kat kat biriktiği ve herkesin birbirinden haberdar olup kimsenin gerçekten konuşmadığı bir "zihin"e dönüşür. Olay örgüsünün en güçlü taraflarından biri, büyük felaketin yalnızca fiziksel bir yıkım olarak sunulmamasıdır. Finalde yaşanan sarsıntı, binanın çöküşünden çok, karakterlerin inşa ettiği sahte düzenin dağılmasıdır. Maskeler düşer, bastırılan gerçekler su yüzüne çıkar ve okur şunu fark eder: Bu apartman zaten uzun zamandır ayakta durmamaktadır: yalnızca herkes görmezden gelmeyi seçmiştir. Dikiş Tutmaz, adını da hak eden bir Novelladır. Çünkü romanda hiçbir yara gerçekten kapanmaz, hiçbir ilişki sağlam bir dikişle tutturulmaz. Bahar Yaka, okuru rahatlatmayı değil; rahatsız etmeyi, düşündürmeyi ve yüzleştirmeyi seçmiş benim fikrimce. Kaybolan bir çocuğun ardında kalan boşluk, roman bittiğinde de okurun zihninde kalır. Tıpkı hayatta olduğu gibi: Bazı, sorular yanıtlanır, bazılarıysa hep yarım kalır
2026 8. kitabı
Dikiş Tutmaz – Bahar Yaka Kitabın kapağı o kadar sade ki sanki yazarın ismini çağrıştırıyor . 112 sayfalık kısa bir novella ama okurken “kısa” olduğunu hiç hissetmiyorsunuz. En sevdiğim detaylardan biri, her bölümün başında yer alan bulmaca soruları. Kitabı okurken “Ne alaka şimdi bu?” diyorsunuz ama sayfalar ilerledikçe anlıyorsunuz ki o sorular aslında karakterlerin iç dünyasının birer yansıması. Ve en güzeli: Kitap bittiğinde bulmaca da tamamlanıyor! Sonunda paylaşılan o tamamlanmış bulmaca görselini görünce her şey yerine oturuyor .Eksik bir kalmasın diye kitabı bir çırpıda bitiriyorsunuz zaten. Bulmaca hem hikâyeye derinlik katmış hem de okuyanı oyuna dahil etmiş; çok zekice düşünülmüş. Kitap , bir apartmanda yaşayan, dışarıdan sıradan görünen insanların hayatlarını bir bulmaca gibi yavaş yavaş açıyor. Her karakterin içinde dikiş tutmayan bir yara var; bazıları kanıyor, bazıları kabuk bağlamış ama hâlâ sızlıyor. Aile, kimlik, vicdan, kayıp… Hepsi öyle gerçekçi ki, okurken hiç yabancı gelmiyor . Karakterler düzelmiyor, “iyileşmiyor”; çünkü hayat da öyle değil mi zaten? Dikiş tutmayan yerler kalıyor, biz de onlarla yaşamayı öğreniyoruz… ya da öğrenemiyoruz. Favori cümlem ise arka kapaktan ; “Hayat bir bulmaca. Bazen soldan sağa, bazen de yukarıdan aşağıya… Bildiklerimiz, bilmediklerimiz, bildiğimizi sandıklarımız, bildiğimizden şüphe duyduklarımız.” Apartman hayatlarının altındaki karanlığı, insan ruhunun kırılganlığını sevenler mutlaka okusun. Bulmacayı da yorumlarda çözelim cevapları bekliyorum .
Dikiş Tutmaz
2026 10. kitabı
Okunma: 19 Mart 2026 13:10
Son zamanlarda okuduğum en sarsıcı novellalardan biri olan Bahar Yaka'nın "Dikiş Tutmaz" kitabından bahsetmek istiyorum. Bu sadece kayıp bir kız çocuğunun hikayesi değil; bir apartmanın kolonlarına sinmiş vicdan azaplarının, suskunlukların ve dikiş tutmayan yaraların hikayesi... Neden mi okumalısınız? Mekan Değil, Bir Zihin: O eski İstanbul apartmanı sadece bir bina değil; yalanların kat kat biriktiği, herkesin her şeyi bildiği ama kimsenin konuşmadığı devasa bir "zihin" gibi. Işık vurdukça karanlık daha da görünür oluyor. Zekice Bir Kurgu: Bölüm başlarındaki bulmaca soruları başta "Ne alaka?" dedirtse de, sayfalar ilerledikçe karakterlerin ruh halini yansıtan birer aynaya dönüşüyor. Kitap bittiğinde o bulmacanın tamamlanmış görselini görmek... İşte o an her şey yerli yerine oturuyor! Adı Gibi "Dikiş Tutmaz": Yazar bizi rahatlatmayı değil, rahatsız etmeyi seçmiş. Karakterler mucizevi şekilde iyileşmiyor, yaralar kapanmıyor. Tıpkı gerçek hayat gibi; bazı sızılarla yaşamayı öğreniyoruz. Maskelerin Yıkılışı: Finalde yıkılan sadece bir bina değil, karakterlerin yıllardır inşa ettiği o sahte düzen. Maskeler düştüğünde ortaya çıkan enkaz, fiziksel bir yıkımdan çok daha ağır. "Hayat bir bulmaca. Bazen soldan sağa, bazen de yukarıdan aşağıya... Bildiklerimiz, bilmediklerimiz, bildiğimizi sandıklarımız..." Eğer insan ruhunun karanlık köşelerini, gizemli apartman hikayelerini ve "bulmaca gibi" kurguları seviyorsanız bu yolculuğa mutlaka çıkmalısınız. Bahar Yaka Dikiş Tutmaz
Novella

Bahar YakaYazar · 6 kitap
Çeşitli öyküleri, Notos, Papirüs, Absent, Deliler Teknesi dergilerinde ve Son Gemi, Kuraldışı e-dergilerinde yayımlandı. Cumba Kültür Sanat Platformu'nun düzenlediği 2017 Öykü Yarışmasında, "Bir Bayram Sabahı" adlı öyküyle üçüncülük ödülüne layık görüldü. Kendisi 2017 yılında yayınlanan Gamlı Baykuş Edebiyat ve Sanat dergisinin kurucu yazar&çizerlerinden biridir. Yayın süresince dergide illüstrasyon çalışmalarıyla yer aldı ve "Gamlı Sözlük" köşesini yazdı. Deneme-Anlatı türündeki kitabı “Montaigne Mutfakta Denemeler Tabakta” 2015 yılında yayımlandı. Ağustos 2018'de Edebiyatist Yayınevi tarafından yayınlanan öykü kitabı "Diablo'nun Günlüğü," 2019 Fakir Baykurt Öykü Kitabı birincilik ödülüne layık görüldü. Tanrıgöz isimli öykü kitabı Kasım 2020'de Edebiyatist Yayınevi'nden çıktı.