Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dil Ve Kültür

Şükrü Ünalan

Dil Ve Kültür Sözleri ve Alıntıları

Dil Ve Kültür sözleri ve alıntılarını, Dil Ve Kültür kitap alıntılarını, Dil Ve Kültür en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Konfüçyüs'a sorarlar: Bir ülkenin yönetimi size verilseydi değişime ilk olarak nereden başlardınız? Büyük düşünür şöyle cevap verir bu soruya: Hiç kuşkusuz dili gözden geçirmekle işe başlardım. Çünkü dil kusurlu olursa kelimeler düşünceleri iyi anlatamaz. Düşünceler iyi anlatılamazsa yapılması gerekenler doğru yapılmaz. Görevler gerektiği gibi yapılmazsa töre ve kültür bozulur. Töre ve kültür bozulursa adalet yanlış yola sapar. Adalet yoldan çıkarsa şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. İşte bunun içindir ki hiçbir şey dil kadar önemli değildir...
Dil
Leibniz, ''Dil, aklın aynasıdır'' der. Bu aynada her insan kendi şahsiyetinin yansımasını bulur:
Reklam
Dil
Insanın varlığı dil ile mümkün olduğu gibi, toplumların varlığı da ancak dil ile mümkün olmaktadır. Dil yoksa toplum da yoktur. Dil, bir toplumun kültür kimliğidir. Dil, bir toplumu sarıp sarmalar; ona biçim verdiği gibi, onun biçiminden de etkilenir.
Dil
''Bir dil, sadece kelimeler ve bunların kullanım kurallarından oluşan bir sistem değildir. Dil, bir kültüre ait düşünme biçiminin simgesel ifadesidir. Her kültürün düşünme biçimini, o kültürün asırlar boyunca süren oluşum süreci belirler. Dolayısıyla diller, kelimeler açısından değil temelde bu oluşum süreçleri açısından ve bu nedenle de düşünme biçimleri açısından farklıdırlar." (Titiz, 1997:12-15).
Dil
Dil, kelimelerin örgüsü içinde bir milletin fikirlerini, hayallerini, duygularını daha geniş manasıyla ruhunu ve hayatını taşır. ''Bütün beşeri faaliyetlerin bir müessesesi de dildir. Dil, insan uzviyetinin kainat içindeki hayat sahasının şartları içinde tekevvün eden bir yaşama vasıtasıdır. Insan hançeresinin bünyesi, bu bünyeye şekil veren uzviyeti, iklim, hayat şartları, cemiyetin macerası, velhasıl bir canlı üzerinde hakim olan her şey dile de hakimdir." (Tarlan, 1972:11).
Düşünce-Dil
Humbolt' a göre, ''Düşünceler dili yarattığı gibi, diller de düşünceleri yaratır. Dil, düşünceyi tamamlayan, düşünceyi yaratan bir şeydir. Ancak, dilini oluşturan, yükselten bir toplum gerçek bir düşünce etkiı1liği gösterebilir. Dilin yapısıyla bütün öteki entelektüel etkinliklerin başarısı arasında açık bir bağlantı vardır. Ancak yüksek bir olgunluğa erişen dillerde gerçek bir düşünce etkinliği meydana gelebilir." (Akarsu, 1998:43).
Reklam
Dil
Toplumun hiçbir alanı dilden bağımsız değildir. ''Toplumun edebiyat, felsefesi, sanatı, tekniği ile birlikte bütün kültürü, düşünceleri, kavrayış biçimi, giderek töre ve görenekleri dille bir bağlılık içindedirler, dilden ayrılamazlar. Töre ve gelenekler bile dil olmadan olanaklı değildir. Bir kuşaktan öteki kuşağa aktarılma ancak bir bildirme ile olabilir. Bunu da ancak dil başarır. Kültürü değişen bir toplumun dili, düşüncesi, düşünüş biçimi, töresi ve göreneği de değişir." (Akarsu, 1998:88-89).
Dil
Dil ile düşüncenin ayrılmazlığı, düşüncenin dili ve dilin düşünceyi geliştirdiği bilimsel bir gerçektir. Doğada insanlaşma süreci düşünce-dil etkileşimiyle başlamıştır. Düşüncesi olmayanın dili, dili olmayanın düşüncesi olamaz.
Dil-Kültür
Entelektüel seviyede zihni faaliyet ancak gelişmeye müsait dillerden beklenebilir. Dil, bir imkanlar alanıdır. Kültür ve medeniyet oluşturma gücü, dilin imkanlarını kullanarak mümkün olmaktadır. Dilin zenginliği, düşünce ve kültür dünyasının zenginliğine temel teşkil eder. Bu açıdan bakıldığında Türk dilinin ifade zenginliği ve kavram türetme açısından geniş imkanları vardır. Bu imkanlara sahip olan Türkçe, hem Türk kültürünü yeni kuşaklara aktarmada bir köprü vazifesi görebilir, hem de bu kültürün gelişmesi için bir imkanlar alanı olabilir.
Dil ve Düşünce
Dil, düşüncenin anlatımında kullanılan semboldür. Esas olan, düşüncelerin alıcı durumunda olan muhataba en uygun sembollerle anlatılmasıdır. Dil, düşüncenin aynası, fikirlerin askısıdır. ''Dil, düşüncenin daha geniş anlamıyla iç benliğimizin aynasıdır. Bu görüşte olanlar, düşüncelerin sözcüklerle oluştuğunu, kullanılan dilde ne kadar sözcük varsa, düşüncelerin de ancak o kadar geliştirilebileceğini, beynin düşünme alanının genişliğinin ve derinliğinin dildeki sözcük sayısıyla doğru orantılı olduğunu belirttikten sonra, sözcükleri, düşüncelerin asıldığı askılara benzetmektedirler."(Cem, 1978:8).
Reklam
Dil nedir?
''Dil, varlığın evidir. insan varlığın evinde iskiin eder. Düşünce üretenler ve kelimelerle (bir şeyler) yaratanlar, bu evin ınulıafızları olan kişilerdir.'' (Heidegger) .
Kültür
Kültürel varlığımız, bizim için biyolojik varlığımız kadar tabiidir.
Dil
Dil, insana ait kültür, medeniyet ve teknolojinin de kaynağı ve taşıyıcısıdır. Bu nedenle yeryüzünde medeniyet sahibi tek varlık insanoğludur. Bunu da dile borçludur.
Dil-Düşünce
Düşünce, dil ile ifade edilir; dil, düşüncenin iletilmesinin ve paylaşılmasının aracıdır. Güzel, etkili ve doğru konuşmak ve yazmak için, hem düşüncedeki kusurların, hem de dile ait eksiklik ile yanlışların giderilmiş olması gerekir. Patavatsız, geveze ve yalancı, pot kıran, çam deviren, lüzumsuz, boşboğaz olarak suçlanmamak için kişilerin dile ait birikimlerini artırmaları ve sözün demini bilip keminden kaçınacak kadar dile hakim olmaları gerekir.
Dil
''Dil, aklın ve kalbin ürettiği fikirleri anlatan, ruhun hissiyatını aktaran bir vasıtadır. Kapısız ve penceresiz bir ev ne ise, gözsüz, kulaksız ve dilsiz bir akıl da odur. Çünkü göz, ruhun dışa açılan bir penceresi olduğu gibi, kulak da aklın ahizesi, ağız ve dil ise manaların telaffuz şeklinde dışarıya çıkış kapısıdır." (ipek, 1994:40-41).
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.