Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Geçmişten Günümüze Bir Kavram İncelemesi

Dil ve Şiddet

İmran Karabağ

Dil ve Şiddet Gönderileri

Dil ve Şiddet kitaplarını, Dil ve Şiddet sözleri ve alıntılarını, Dil ve Şiddet yazarlarını, Dil ve Şiddet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Aydın insan, potansiyel yetilerini harekete geçirip, kendisinin sebep olduğu acizlikten kendisini kurtaran insandır. Egemen birey özgür ve özerk olan bireydir."
Sayfa 44 - İkaros YayınlarıKitabı okudu
Dil kültürün simgesi iken, şiddet ise kültürsüzlüğü nitelemektedir.
Sayfa 17 - İkaros YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Uğranılan başarısızlığı "kader"e bağlamak, halkın gözünü boyamanın yollarından biridir. Konuşucunun halk üzerinde söz-edimle kurduğu egemenlik, olası bir karşı çıkışı, tepki veya isyanı da önceden bastırmaya yönelik bir eylemdir. Buna paralel olarak halktan fedakarlık bekleyen söylem de ilerideki olası başarısızlıkları örtme amacına yöneliktir.
Eğer burada onlara boyun eğerseniz, size hemen ağır şeyler zorla kabul ettirilecek ve korkudan boyun eğdiğiniz düşünülerek omuzlarınıza daha ağır bir yük yüklenecek, ancak bunu kararlı bir şekilde reddederseniz onlara sizlerle daha eşit koşullarda ilişki kurmak zorunda olduklarını göstermiş olacaksınız.
Özünde dil bir kültürdür, ancak şiddet bir kültürsüzlük göstergesi olarak ortaya çıkmaktadır.
Erkek egemen bir yaşama dünyasında dilin de gittikçe eril bir yapıya dönüşmesi söz konusudur. Feminist hareketin mücadele alanlarından birisi de dilin bu erkek egemen özelliğidir. Plötz, kadınlara yönelik cinsel içerikli ve ayırımcı sözcüklerin erkek egemen bir yaşama dünyasında sıklıkla ve hemen her ortamda duyulduğunu vurgulayarak kadınlar toplumda ve kilisede susar, çocuklar her yerde olsunlar ama konuşmasınlar!" gibi erkek egemen söylemlere dikkat çeker.
Reklam
Güç ve şiddet doğal olarak diyalektik bir ilişki içerisinde olamazlar, çünkü her ikisi de doğal değildirler. Bu bakımdan hiçbir anlam da doğal değildir. O halde güç ve şiddet unsurları yaşamın, kültürün bireye öğrettiği bir özelliktir.
Şiddet bir insanı bedensel olarak yaralamaktan veya ona dayak atmaktan başlayan, silahla yaralamaya, işkenceye, sakat bırakmaya ve nihayet öldürmeye kadar varan geniş bir eylem alanını kapsar. Şiddetin gelip dayandığı son nokta öldürmektir. Öldürmek artık şiddetin son sınırıdır. Belirli bir şiddet eylemi olarak öldürme fiili mutlak şiddet diye tanımlanır.
Şiddet sorunsalının merkezinde şüphesiz ki fiziksel şiddet bunur. Yani şiddetin asıl konusu bir kişi ya da gruba yönelik olarak uygulanan kaba güç kullanımıdır. Yani şiddet isteyerek ve kasıtlı olarak bir başkasının bedenini yaralamaya, ona zarar vermeye yönelik güç kullanımına dayalı bir eylemdir. Yalnızca insanın insana değil aynı zamanda insanın eşyaya veya bir hayvana karşı fiziki saldırısı da şiddet terminolojisi ile karşılık bulur.
Konuşma ise açık bir emir, tehdit ya da meydan okumaya dönüşürse şiddet olarak değerlendirilir.
Reklam
116 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Yazılanları dil ‐ felsefe yönünden irdeleyecekler için ufuk açıcı bir kitap. Bir solukta okumak yerine yavaş yavaş okumayı tercih ettim çünkü bir roman ya da bir hikaye kitabı okurken yaptığım gibi duygulara ve olaylara değil, kitabın anlatmak istediği olguya yoğunlaştım. Öneririm.
Dil ve Şiddet
Dil ve Şiddetİmran Karabağ · İkaros Yayınları · 20108 okunma
" Düşünsel kökleri Alman Romantizmine dayanan Hitler Almanyasının dili fanatizme dayanır. Genel olarak bu dil hem içerik hem de ifade gücü veya sözcük zenginliği açısından son derece zayıf bir dildir. Bu dil daha çok süperlatif yapıları tercih eder ve bir eylemi dile getirir. Sözcük tekrarını amaçlar ve bireyleri kişiliksizleştirir ve onları bir otomata dönüştürür. "
" Türklere karşı geliştirilen bu şiddet dili yalnızca söylemde kalmaz, yazılan dua metinlerinde de yer alır. Türklere karşı yazılmış birçok çocuk duasında şiddet dilinin en acımasız örneklerine rastlamaktayız. " ( Eski Avrupa'da)
" Istanbul'un alınması ve Rodos çıkarması tüm Avrupa'da Türklere yönelik şiddet dilini iyice arttırmıştı. ... Şiddet söylemi bazen sınır tanımıyor, hakaretin oranını yükseltmek için yırtıcı hayvan isimleriyle Türkler özdeşleştiriliyordu. "
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.