Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dilruba Gönderileri

Dilruba kitaplarını, Dilruba sözleri ve alıntılarını, Dilruba yazarlarını, Dilruba yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yüz kere, bin kere hayır! Asla bu yobaz takımına boyun eğmeyeceğiz.
Fatma Aliye Hanım’ın konuşmasının bir kısmı.
Osmanlı kadınları olarak, vatanımızın ilerlemesinin yolunun kadınların ilerlemesinden geçtiğine inanıyoruz. Bir milletin, bir toplumun kalbi kadınlardır. Kadınları muzdarip olan bir cemiyette herkes ıstırap içinde yaşar. İşte bunun içindir ki, geleceğini yükseltmek isteyen bir millet önce kadınını yükseltmelidir. Çünkü gelecek onların vereceği yavrular, onların yetiştireceği kahramanlar ve onların teşvik edeceği aslanların elindedir. Biz bu idrake sahip Osmanlı kadınları olarak, kadınlarımızın bu hedefe doğru azimle yürüyebilmelerinin ancak maarif yoluyla olacağına inanıyoruz.
Reklam
Kendilerine feminist diyen kadınların düzenlediği bir toplantıya gidiyordum. Bu kadınlar, kendilerini kocalarının ya da babalarının adlarıyla değil, kendi adlarıyla tanıtan, iş hayatında kadınların da olmasını müdafaa eden, çarşafa ve peçeye karşı olan kadınlardı.
Onun benliğimi bulmamda gösterdiği gayreti hala şükranla anarım.
İnsanın olgunlaşmasını, yaşadığı günlerin sayısı değil, başından geçen olayların ruhunda ve bedeninde bıraktığı izler belirliyormuş.
231 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Dedesi tarafından büyütülen öksüz Dilruba'nın önce amcasının evinde üvey yengesiyle mücadelesini; sonra Fatma Aliye Hanım, Halide Edip gibi isimlerle kurdukları Kadınlar Halk Fırkası ile Osmanlı kadınının hakkettiği değeri bulması, eve ve en önemlisi peçeye hapsolmaması için verdiği zorlu savaşı konu ediniyor. Kurtuluş Savaşı sürerken bir yanda sefalet çekenler ve ölenler; diğer yanda umarsızca eğlenen; tiyatrolara, pikniklere giden burjuvalar Dilruba'yı üzdüğü kadar kadar herkesi üzecek cinsten anlatılmış. Zamanın sosyal, ekonomik, siyasi bunalımları Dilruba'nın benliğini bulma arayışıyla birlikte bizlere aktarılıyor. Kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkını günümüzde anlatıldığı gibi Atatürk tarafından altın tepside sunulmadığını, güçlü ve cesur Osmanlı kadınının bu hakkını söke söke aldığını gözlemleme şansı buluyoruz. Yazarımız süslü kelimelere ihtiyaç duymuyor; dili ve anlatımı oldukça açık, yalın. Osmanlı döneminden bahsetse de kitapta anlamakta zorlanacağımız Osmanlıca kelimeler pek kullanılmamış. Kitabın sonuna yazarın "birinci kitabın sonu" yazdığı için hala merakla 2.sini beklemekteyim. Tesadüfen okuduğum bu güzel kitap Dilruba, iz bırakacak cinsten. Kesinlikle tavsiye edilir.
Dilruba
DilrubaTurgut Türksoy · İmge Kitabevi · 201110 okunma
16 öğeden 11 ile 16 arasındakiler gösteriliyor.