Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Din Felsefesine Giriş

Mehmet Bayrakdar

Din Felsefesine Giriş Gönderileri

Din Felsefesine Giriş kitaplarını, Din Felsefesine Giriş sözleri ve alıntılarını, Din Felsefesine Giriş yazarlarını, Din Felsefesine Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
192 syf.
10/10 puan verdi
İkinci kez okunmayı hak eden bir kitap ve benim için öyle de olacak. Ankara ilahiyattan Mehmet Bayrakdar hocanın anlatımı oldukça profesyonel. Okurken gerçekten din felsefesi anlatıyor bu adam diyeceksiniz. Bir not olarak, Bayraktar Bayraktarlı farklı bir ilahiyatçıdır, bu hocayla karıştırılmamalıdır. Bu kitap din felsefesinin daha çok oluşum süreci ve problemleri üzerinde durulmuş bir eserdir. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyenler farklı din felsefesi kitaplarını kesin okumalıdır. Bu kitabı iyi bir başlangıç kitabı olarak görüyorum. Mehmet hoca sürekli islamı ön plana çıkararak din savunuculuğu yapmıyor. Din felsefesi eserleri okurken objektif olanlar daha değerli oluyor kanaatimce. Tanrıyı sorgulamak, dindar insan için felaket olarak görülebilir. Çünkü aklına düşecek şüphe onda imanını kaybetme korkusu yaratır. Hiç inancı olmayan ise tanrıyı sorgulamayı gereksiz görecektir. Tanrı varmış yokmuş umrunda olmayan insanın ise bu alandaki eserli okumak aklının ucundan bile geçmeyecektir. Din felsefesi gerçekten tanrıyı keşfetmeye, tanrıyı mantık sınırları içerisinde değerlendirmeye, tanrı anlayışlarına eleştirel yaklaşmaya cesareti ve merakı olanlar için vazgeçilmez bir alandır.
Din Felsefesine Giriş
Din Felsefesine GirişMehmet Bayrakdar · Eskiyeni Yayınları · 201823 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
32 günde okudu
Kitap, özellikle alanla ilgilen kişilere hem din felsefesi ve tarihi açısından genel bilgiler vermede hem de bu alanla ilgilenmiş filozofların doktrinlerini sunmada oldukça başarılı ve faydalı bir kitap. İçeriğinde Hegel, Gourd, Ortégat, Şekip Tunç ve Duméry' nin din felsefesi anlayışlarına yer veriyor ve yazar tüm bu anlayışları bölüm sonlarında yorum ve değerlendirmeye tabi tutuyor. Bildiğim kadarıyla özellikle Gourd ve Ortégat için bilgi edinebileceğimiz sınırlı eserlerden biri de bu kitap ve bu yönüyle de önemli. Bu nedenle özellikle din felsefesiyle ilgilenen kişilerin başucu kitaplarından biri olmalı diye düşünüyorum.
Din Felsefesine Giriş
Din Felsefesine GirişMehmet Bayrakdar · Eskiyeni Yayınları · 201823 okunma
Reklam
Sıkıntı, var olmak yetersizliğimizden veya varlığın aşkınlığından doğar.
Sayfa 109 - eski yeniKitabı okudu
Allah'ı sadece akılla aklileştirmek, O'nu soyutlamak olur; ancak ibadetle O, insanda yaşayan hakikat haline gelir. Ahlâkî veya gayri ahlâkî fiiller, ancak yaşanan bir din ile gerçek değerini kazanır. Dinin duygusal yönü, ancak din yaşanır hale geldiği zaman ortaya çıkar; çünkü fiilin olmadığı yerde duygu olmaz. O halde din, düşünce olduğu kadar pratik bir hayat tarzıdır.
Sayfa 102 - eski yeniKitabı okudu
Hegel'e göre anlama, diyalektik bir süreç olduğu için, anlamanın bir fiil olarak sınırı yoktur; fakat Allah'ın ve O'nun aşkınlığının her kavranışı bu diyalektik süreç içerisinde sınırlıdır. Süreç devam ettikçe bir sonraki anlayış bir öncekini aşarak, sınırı genişletir ve anlama da her defasında sınırını genişleterek tarihin sonuna kadar devam eder. Yani Hegel'e göre Allah kendisini tarihin sonunda gerçekleştirir.
Sayfa 71 - eski yeniKitabı okudu
Din mi Allah bilgisini belirler, yoksa Allah bilgisi mi dini belirler? ... Teologlar baştan beri, dinin Allah bilgisini tayin ettiği görüşünde oldukları için, her zaman dinde akla sınırlı rol biçmişlerdir... Dinin şekli ve tarihi detaylarıyla, sembolleriyle ilgilendikleri için, bunların ötesindeki esas içeriği ve anlamları kavramadan teolojiyi felsefeyle uzlaştırmaya gittikleri için bazen dini ve Allah bilgisini de bozmuşlardır. Bunun en tipik örneği Hristiyanlığa 'teslis' (üçleme) inancını sokmalarıdır.
Sayfa 41 - eski yeniKitabı okudu
Reklam
Çağımızda dine engel teşkil eden şey, bilimin din ile barışmak istememesidir. İkisi arasında bir uçurum bulunmaktadır; düşünce ciddi olarak dini inceleme riskine kendini atmak ve ona derin bir ilgi uyandırmak istemiyor. Din felsefesinin işi bu kopukluğu, engeli bertaraf etmeye yöneliktir..
Sayfa 23 - eski yeniKitabı okudu