Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Bayrakdar

Mehmet Bayrakdarİslam'da Bilim ve Teknoloji Tarihi yazarı
Yazar
Çevirmen
7.5/10
117 Kişi
504
Okunma
39
Beğeni
4.867
Görüntülenme

Hakkında

1952 yılında Konya‘nın Beyşehir İlçesi’nde doğdu. İlkokul ve lise tahsilinden sonra, 1973 yılında Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi‘nden mezun oldu. 1973-1978 yılları arasında Paris Sarbonne Üniversitesi Felsefe ve İslâm Bölümü‘nde, İslâm Felsefesi dalında mastır ve doktorasını tamamladı. 1985-1986 yılları arasında Georgetowne Üniversitesi‘nde misafir Profesör olarak görev yaptı. 1986-1990 yılları arasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi‘nde Doçent olarak görev yaptı. 1991-1993 yılları arasında Kualalumpur‘da Uluslar Arası İslâm Düşüncesi Medeniyeti Enstitüsü‘nde, 1995-1996 yılları arasında da Roma Gregoiana Üniversitesi‘nde İslam Felsefesi Profesörü olarak görev yaptı. Halen Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi‘nde Öğretim Üyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. İslâm Felsefesi‘ne Giriş, İslâm‘da Bilim ve Teknoloji Tarihi, İslâm‘da İbadet Fenomonolojisi, Tasavvuf ve Modern Bilim, İslâm ve Ekoloji, İslâm‘da Evrimci Yaratılış Teorisi, Kayserili Davut, İdris-i Bitlisi, İslâm‘da Düşünce Özgürlüğü, Yunus Emre’de Aşk Felsefesi, Din Felsefesine Giriş, İslâm Düşünce Tarihi adlı Türkçe yayınlanmış eserleri vardır. Prof. Dr. Mehmet Bayraktar‘ın Fransızca, Arapça ve İngilizce olarak yayınlanmış eserleri de bulunmaktadır. Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, İngilizce, Latince ve Yunanca bilen Prof. Dr. Mehmet Bayraktar, evli ve iki çocuk babasıdır. Dünyevileşme; dinin, felsefenin, siyasetin ve sosyolojinin ortak alanına giren bir kavramdır. Kimilerine göre: "Dinin toplumsal hayat ve bireysel bilinçten iradî ve gayri iradî olarak tecrit edilmesidir." Kimilerine göre ise de; "İnsanın kendini Allah’tan bağımsız bir şekilde algılaması sonucunda kendi öz benliğine yabancılaşması" halidir.  Toplumun dinden uzaklaşması, inanç ve eylemlerin ilâhî hedefler yerine dünyevî hedeflere yönelmesi olarak da tarif edilmektedir. Bu kavramın çağrıştırdığı anlamlar çerçevesinde Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayraktar ile yaptığımız röpotajı ilgiyle okuyacağınızı ümit ediyoruz.
Tam adı:
Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar
Unvan:
Akademisyen
Doğum:
Konya, Türkiye, 1952

Okurlar

39 okur beğendi.
504 okur okudu.
34 okur okuyor.
338 okur okuyacak.
22 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Me'mun: Güzel olan şey nedir? Aristo: Akılca güzel olan şeydir. Me'mun: Ondan sonra? Aristo: Şeriatça (hukukça) güzel olan şeydir. Me'mun: Ya sonra? Aristo: Cemiyetçe güzel olan şeydir. Me'mun: Ya sonra? Aristo: Sonrası yok artık. Me'mun: Bana nasihatı artır. Aristo: Tevhide sarıl..
Sayfa 42 - Tercüme faaliyetlerini hızlandıran bir unsurKitabı okudu
Reklam
Farâbì etik ve estetigine göre, "Aşk", "Daha mükemmel" veya "En Mükemmel" in mükemmelligine duyulan bir iç duygu, bir iç özlem ve bir bilgi ve imândir. O'na göre mükemmellik veya yetkinlik (el-Fâzilet) Aşk'la ayni şeydir
Sayfa 193Kitabı okudu
Aristo veya Eflatun'un İslam ahlakçılarına etkisi, asla abartılacak derecede degildir. Zaten Müslüman ahlakçıların Aristo'ya ait olarak naklettikleri ahlak ve siyasetle ilgili birçok fikir, gerçekte Aristo'nun fikirleri değil, yazarı bilinmeyen fakat Aristo'ya atfedilmiş, ileride isimlerini zikredeceğimiz uydurma eserlerden alıntılardır.
Sokrates, İslam dünyasında daha çok bir ahlak filozofu olarak tanınmıştır.
- Sadaka verirken, sol eliniz sağ elinizin ne yaptığını bilmesin. Öyle ki, verdiğiniz sadaka gizli kalsın. Sağ yanağınıza bir tokat atana sol yanağınızı da çevirin. (Hz. İsa Zeytin Dağı Vaazı) Matta'dan -
Sayfa 197 - SayKitabı okudu
Öneri ve katkılarınızı bekliyorum.
Ara tatilin girmesiyle birlikte Evrim teorisi hakkında yazılmış kitapları okumaya ve videoları izlemeye başlıyorum. Okuyacağım kitaplar şunlardır:
Eşref-i Mahlukatı Anlamak
Eşref-i Mahlukatı Anlamak
Teistik Evrim Düşüncesinin Eleştirisi
Teistik Evrim Düşüncesinin Eleştirisi
50 Soruda Evrim
50 Soruda Evrim
Evrim Teorisi
Evrim Teorisi
İslam'da Evrimci Yaratılış Teorisi
İslam'da Evrimci Yaratılış Teorisi
Sinan Canan
Sinan Canan
'nın kitaplarından evrim bölümleri İzleyeceğim videolar ise;
Enis Doko
Enis Doko
: youtu.be/swt1DIBFlX4
Sinan Canan
Sinan Canan
: youtu.be/TOGNpovN-rk youtu.be/MCJz3u_3Wio Teoman Duralı'nın Evrim Videoları
Reklam
Biz kalp demekle, ruhun kendisini kastediyoruz.
Pascal Oyunu
Pascal Oyunu
Kürtler Türkler'in Nesi Oluyor?
Kürtler Türkler'in Nesi Oluyor?
adlı kitabın pdf/epub versiyonunu arıyorum.. yardımcı olanlara/olacaklara şimdiden teşekkürler..

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
356 syf.
9/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Alanında iddialı ve şuan tek bir kitap diyebilirim. Bilinenlerin aksine, felsefenin Yunan'da Yunanlılar tarafından başlamadığını, Saka Türklerinin Atina'ya geldiğini ve yunanların düşünce dünyasını önemli ölçüde etkilediğinden bahsetmektedir. Toharis ve Anaharsis MÖ. 6. yüzyılda Atina'ya Yunanlılar tarafında davet edilerek veya diplomatik nedenlerle gelen iki Saka Türkü'dür. Hikmetli sözleri ile ahlak filozofu oldukları; sofistlik, şüphecilik ve kiniklik akımlarının kurucuları oldukları kabul edilmektedir. Ammonius Saka ise MS. 2-3. yüzyıllarda İskenderiye'de yaşamış ve Yeni-Eflatunculuğun kurucu kabul edilmiştir. kendinden sonra gelen bir çok filozofu etkilediği kabul edilmektedir. Kitapta yer yer tarihi veriler, araştırmalar paylaşılmış, genellikle yabancı kaynaklara yer verilmiş,. Öncelikle neden Sakalı oldukları tezini açıkça ortaya koymuşlar, daha sonra da felsefi görüşleri paylaşılarak etkiledikleri akımlar ve filozoflar örneklerle sunulmuştur.
Yunanistan'da Saka Türkü Üç Filozof
Yunanistan'da Saka Türkü Üç FilozofMehmet Bayrakdar · Akçağ Yayınları · 20139 okunma
192 syf.
5/10 puan verdi
Eşref-i Mahlukatı Anlamak
Eşref-i Mahlukatı Anlamak
kitabıyla karşılaştırmalı okuyunca şunu anladım: İslâm âlimlerinin evrim diye bahsettiği şey evrim değil tekâmül kavramıdır. Kitap boyunca Mehmet Bayraktar, evrimi biz bulduk önce biz de vardı, tarzında böbürlenmeler ile başlıyor. Lakin İslâm âlimlerinin metinlerini incelediğimizde onlardan, şu anda olan evrim gibi bir anlayış çıkarmak çok zorlama olacaktır. Kitabı beğenmediğim gibi tatmin dahi etmedi.
İslam’da Evrimci Yaratılış Teorisi
İslam’da Evrimci Yaratılış TeorisiMehmet Bayrakdar · Otto Yayınları · 201867 okunma
Reklam
704 syf.
2/10 puan verdi
·
92 günde okudu
Düşe kalka zor bitirebildim. Zira kitabın neredeyse tüm yönleriyle nesnellikten uzak, tarafgir bir edayla kaleme alınmış olması, zihnimde var olan gerçeğe karşı bir kuşku duymama sebebiyet verdi. Bu vesileyle yazara naçizane bir sorum olacak, neden kitabın adını
Üç Dinin Tarihi
Üç Dinin Tarihi
değil de Müslüman İlahiyatçı Bir Türk'ün Gözüyle Üç Dinin Tarihi koymadınız? En azından benim gibi objektif ve tarafsız bilgi arayışında olan birini kandırmış olmazdınız. Önsözünüze bir parça sadık kalarak değindiğiniz ve eleştiride bulunduğunuz "taraflı yazan" tarihçilerin izinden gitmeseydiniz, belki de serzenişim bu denli yüksek perdeden olmazdı diye düşünüyorum. İşin maddi tarafının pek bir ehemiyeti yok kayıp zamanımı kim telafi edecek şimdi? Sİtemimi biraz daha somutlaştırmam gerekirse yazar, kitabın adından bağımsız bir şekilde diğer din ve öğretileri Kur'an veya Türküloji üzerinden çürütmeye çalışıyor sanki.Yani bir anti tez kitabı okuyor gibi hissettim kendimi. Ama ben üç kutsal dinin tarihini okumak istememiş miydim? Yahudiliği , Hristiyanlığı anlatırken sürekli Kur'an'ı referans göstermesi , ordan örnekler ve çözümlemeler oluşturma gayreti de neyin nesi? Heyhat, İncile , Tevrata hatta Zebura ne oldu peki? Bana "3 dinin tarihi" olarak gelmemiş miydin? Neyse, rüzgar değirmenine karşı bu kadar kavga ve gürültü yeter. Zaten kaza ve kadere iman eden biri olarak başıma gelen bu hadiseyi hayra yormaktan başka bir şey gelmiyor elimden. Dip not: Amacınız doğru ve tarafsız bir şeyler öğrenmekse o halde bu kitaptan uzak durmanızı tavsiye ederim. Sevgi içimizde.
Üç Dinin Tarihi
Üç Dinin TarihiMehmet Bayrakdar · Say Yayınları · 201642 okunma