Roger Garaudy önsözde güzel bir soru soruyor: "Kimilerinin açlığı, kimilerinin de işsizliği yüzünden, ya hep beraber batacak veya hep beraber kurtulacağız" dedikten sonra "…İslam tehditler mi taşımaktadır, yoksa umutlar mı sunmaktadır?" (s.12) diyor. Bu doğrultuda yaşadığımız şu anki zaman diliminde İslam nasıl bir çözüm sunuyor ve İslami devlet modelini savunanlar, dini ve siyasi çözüm önerileri neden gerçekleşmiyor ya da var olan sıkıntılar niçin hala düzelmiyor?
Önce İspanya hakkında kısa bilgi veriyor. Hıristiyanların yine kendi dindaşları yüzünden siyasi, dini, ekonomik olarak baskı altında olduklarını ve İslamiyet'in buraları fethetmesiyle birlikte yeni bir döneminde başladığından bahsediyor. Feodal beyler ya da din baronlarının ezdiği köylülerin, ellerinde hiçbir şey olmamasına karşılık Araplarla oraya gelen yeni dinin 'Malik olanın sadece Allah olduğu' düsturuyla hareket ederek toprak paylaşımı, vergilerin azaltılması, ticaretin rahatlatılması ile İslamiyet'in buralarda tutunmasın da en önemli unsuru olduğunu ifade ediyor.
Roger Garaudy, tıp, matematik, tabiat, astronomi ile ilgili kitapların Arapçaya tercüme edilmesi ve kütüphanelerin zenginleşmesi sonucu kültürel bir devrimden de bahsediyor.
Roger Garaudy, bir dogmaya dönüşen Yaşayan İslam'ı da anlatıyor. Bazı yerlerde sorduğu gibi: 'Şu an yaşanan İslam, sorunlar için nasıl bir çözüm sunuyor?' Ortadoğu da yaşanan kanlı olayların müsebbibi kim? Kral, sultan, şeyh ya da her türlü feodal yapı sorunlara nasıl bir çözüm önerisi sunabiliyor? Halkların biati yönetici elitlerin işlerini nasıl kolaylaştırıyor? Bu ve buna benzer onlarca sorunun ortaya çıktığı ve düşünmeyi amaçlayan bir kitap.
Her kesimden insanın çok kolay anlayabileceği ve anladıklarını yorumlayabileceği şekilde hazırlanmış. Kavram kargaşası,