Yaşayan İslam

9789753520843
Türler:

2023 91. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2023 01:55
Okuduğu her kitabı, dünyanın en iyi kitabıymış gibi anlatan varoşlardan olmadığımı ifade ederek başladığım bu incelemede belirtmek isterim ki; "Gerçek İslam bu değil" cümlesinde kastedilen gerçek İslam'ın çok güzel ifade edilişine şahit oldum. Sünnet adı altında peygamberin sakalını bile putlaştıran bedevi tohumlarına, dinin aslında ne olduğu hakkında metaforik bir anlam sunulmuş. Yazarın amacı, dini satmak değil de anlatmak olduğu için, meselenin özünü ifade ederek dolambaçlı yollara başvurmamış olması beni memnun etti.
Yaşayan İslam
2019 129. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2019 13:51
Roger Garaudy önsözde güzel bir soru soruyor: "Kimilerinin açlığı, kimilerinin de işsizliği yüzünden, ya hep beraber batacak veya hep beraber kurtulacağız" dedikten sonra "…İslam tehditler mi taşımaktadır, yoksa umutlar mı sunmaktadır?" (s.12) diyor. Bu doğrultuda yaşadığımız şu anki zaman diliminde İslam nasıl bir çözüm sunuyor ve İslami devlet modelini savunanlar, dini ve siyasi çözüm önerileri neden gerçekleşmiyor ya da var olan sıkıntılar niçin hala düzelmiyor? Önce İspanya hakkında kısa bilgi veriyor. Hıristiyanların yine kendi dindaşları yüzünden siyasi, dini, ekonomik olarak baskı altında olduklarını ve İslamiyet'in buraları fethetmesiyle birlikte yeni bir döneminde başladığından bahsediyor. Feodal beyler ya da din baronlarının ezdiği köylülerin, ellerinde hiçbir şey olmamasına karşılık Araplarla oraya gelen yeni dinin 'Malik olanın sadece Allah olduğu' düsturuyla hareket ederek toprak paylaşımı, vergilerin azaltılması, ticaretin rahatlatılması ile İslamiyet'in buralarda tutunmasın da en önemli unsuru olduğunu ifade ediyor. Roger Garaudy, tıp, matematik, tabiat, astronomi ile ilgili kitapların Arapçaya tercüme edilmesi ve kütüphanelerin zenginleşmesi sonucu kültürel bir devrimden de bahsediyor. Roger Garaudy, bir dogmaya dönüşen Yaşayan İslam'ı da anlatıyor. Bazı yerlerde sorduğu gibi: 'Şu an yaşanan İslam, sorunlar için nasıl bir çözüm sunuyor?' Ortadoğu da yaşanan kanlı olayların müsebbibi kim? Kral, sultan, şeyh ya da her türlü feodal yapı sorunlara nasıl bir çözüm önerisi sunabiliyor? Halkların biati yönetici elitlerin işlerini nasıl kolaylaştırıyor? Bu ve buna benzer onlarca sorunun ortaya çıktığı ve düşünmeyi amaçlayan bir kitap. Her kesimden insanın çok kolay anlayabileceği ve anladıklarını yorumlayabileceği şekilde hazırlanmış. Kavram kargaşası,
2023 32. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2023 23:34
Yazarın yıllar önce iki defa farklı zamanlarda "Siyonizm dosyası"adlı eserini okumaya çalıştım. Ama her seferinde anlamakta zorluk çekmekle beraber eser sıkıcı gelip bırakmıştım. Bu kitaptan önce Don Kişot kitabını okudum şu an ise yaşayan İslam'ı. Yaşam dediğimiz şey canlılara mahsus olan bir şey gibi gözükse de dolaylı olarak cansız nesneleri de canlı diye atfedebiliriz nasıl? onlara değer vererek onun varlığını duyurarak, sanırım yazar da bu minvalde eserin adını yaşayan İslam koydu. Eseri 4 bölüme ayıran Garaudy öncelikle tüm insanlığın tek bir atadan meydana gelmesinin felsefesini açıklıyor. Biraz dinler arası diyaloglara dokunuyor, hristiyanlıktan bolca örnekler vererek bazı ayetleri delil getiriyor. Lakin siyak sibak ilişkisini gözetmeden! Sonrasında ne oldu da İslam çöktü diye İslam'ın çöküşü başlığını atıyor. Peki çöken İslam mı yoksa Müslümanlar mı sorunun cevabı aşikar Endülüs'ten Hint'e Avrupa'ya kadar uzanan birçok yerden Müslümanların çaba ve gayretleri bunun ispatı. Bu dönemden sonra müslümanların çöküşünü birkaç nedene bağlıyor bunlar emevi kaderciliği, sabit fıkıh anlayışı, akıldan uzaklaşma gibi sebeplerle beraber Garaudy'nin İslam anlayışını çözme fırsatı doğuyor bana. Garaudy bir tarihselci olduğunu anladım had cezalarına bakışı olsun fıkha bakışı ve çözümü ise evrensel İslam anlayışı yerel fıkıh anlayışına dayandırıyor. Bereketli okumalar

Roger GaraudyYazar · 45 kitap
Roger Garaudy, Fransız düşünür ve yazar. Roger Garaudy, Marsilya'da işçi sınıfından Katolik bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Garaudy 14 yaşında Protestanlığa geçti. Dünya Savaşı sırasında savaştı ve Croix de Guerre'yi aldı. Cezayir'de Vichy France savaş esiri olarak bir süre kaldıktan sonra Garaudy, direniş radyosu ve Liberté gazetesi için çalışan Fransız Direnişine katıldı. Garaudy, 1933'te Fransız Komünist Partisi'ne katıldı. 1940'ların ortalarında, Garaudy parti içinde önde gelen bir polemikçi olarak kabul edildi. 1945'te parti liderliğinin ve Merkez Yürütme Komitesi'nin bir üyesi oldu ve 28 yıl boyunca burada görev yaptı. 1952 yılında Sorbonne Üniversitesi'nden edebiyat dalında eğitim aldıktan sonra 1954 yılında SSCB Bilimler Akademisi'nde doktor ünvanı elde etmiştir. Fransız Komünist Partisi'nde etkin bir konumda yer aldıktan sonra Garaudy, partinin öğrenci hareketi ve Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'yı işgali konusundaki tutumunu eleştirdiği için 1970 yılında Komünist Partiden ihraç edildi. Fransa Parlementosu'nda milletvekili, meclis başkan yardımcılığı, milli eğitim komisyonu üyesi ve senatör olarak görev yaptı. Daha sonra profesörlüğe devam etti. 1980 civarında, Garaudy Muammer Kaddafi'nin Yeşil Kitabı'nı okudu ve Libya ve İslam'a ilgi duymaya başladı ve ülkenin lideriyle çölde birkaç kez görüştü. Müslüman Kardeşler tarafından kontrol edilen bir örgüt olan Cenevre'deki İslam Merkezi'nde resmen din değiştirerek ve Müslüman olmuştur. 1998'de, altı milyon Yahudi'nin ölümünün bir "mit" olduğunu iddia ettiği için Fransız yasalarına göre Holokost'u inkar etmekten suçlu bulundu ve 240bin Frank para cezasına çarptırıldı. Roger Garaudy, 13 Haziran 2012 Çarşamba günü Chennevieres, Paris'te 98 yaşında öldü.