Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din Siyaset İlişkileri ve Yönetim İlkeleri

Osman Selim Kocahanoğlu

Din Siyaset İlişkileri ve Yönetim İlkeleri Sözleri ve Alıntıları

Din Siyaset İlişkileri ve Yönetim İlkeleri sözleri ve alıntılarını, Din Siyaset İlişkileri ve Yönetim İlkeleri kitap alıntılarını, Din Siyaset İlişkileri ve Yönetim İlkeleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mâtürîdî, Nisa 59. âyeti şöyle yorumlar: Bir konuda ihtilâf çıktığında, önce Kitab'a, onda yoksa ve peygamber hayatta ise ona, eğer hayatta değilse onun sünnetine başvurulur. Şâyet bu ikisinde de yoksa o konudaki icmaya bakılır ve içtihada başvurulur.
Sayfa 25 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
Mâtürîdî'ye göre yönetici günahsız ve günah işlemekten de korunmuş değildir; o da hata yapabilir. Bu nedenle kamu görevini üstlenen yönetici, uzman danışmanlarla çalışmalı ve işlerini istişâre edip, uyarıları dikkate almalıdır. Sorumluluğun ortak paylaşımını isteyen Mâtürîdî, kamu işlerinde haksızlık ve kul hakkına girilmemesi için yanlışlıkların ehil kişiler tarafından usulüne göre düzeltilmeye çalışılmasını önerir.
Sayfa 54 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Hanefî-Mâtürîdî geleneğine göre kadının bazı görevlerden muâf tutulması, aklı ve ya zekâsının yetersizliği sebebiyle değil, erkeğe göre ahlâkî, sosyal ve doğal fonksiyonlarının farklılığındandır.
Sayfa 52 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
Mâtürîdî'ye göre Şiilerin imâmet görüşü, itikâdî konularda zanna yer olmadığı bakımından da teolojik anlamda temelsizdir.
Sayfa 25 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
"İşleri aralarında şûra ile yürütürler" âyetini te'vil eden Mâtürîdî, bir toplum işlerini aralarında şûra/danışma ile yürütürlerse Allah onların mevcut durumdan daha iyiye ve güzele gitmelerini sağlar. Böylesi toplumları Allah'ın övdüğünü belirten Mâtürîdî, işleri müşâvere ile olan toplum bireylerinin zihin ve akıllarının bir konuda toplu halde işletilmesidir. Bu durumun övülmesinin hikmeti; tek tek akıllarının elde edebileceğinden daha hızlı bir şekilde doğruya, adâlete, hikmete ve hak olana ulaşmayı mümkün kılmasındandır, der.
Sayfa 53 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
Mâtürîdî, yönetici ve yardımcılarının insanlar arasında hükmederken hak ve adâlete riâyet etmelerini elzem ve yönetimin her alanında gerekli görür.
Sayfa 29 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Mâtürîdî'ye göre yöneticinin seçimi esasen toplumun çoğunluğunun umumi biatı ile olmalıdır. Bu da yönetimin ilkelerinden olan şûra ilkesi gereğincedir.
Sayfa 50 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
Mâtürîdî'ye göre siyâsî yönetimde bulunması gereken en önemli bir ilke; hakka, hikmete, gerçeğe, doğruya ve sünnete uygunluk demek olan hüküm, eşitlik, özgürlük ve hakkaniyet ölçüsü adâlettir. Bu ilke hem yönetimi hem de yargıyı içine alan bir anlam genişliğine sahiptir. Bu yüzden Mâtürîdî, yöneticilerin icraatlarının hakka ve adâlete riâyet ile adâlete uygun hareket etmelerinin önemini özellikle vurgular.
Sayfa 27 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
Mâtürîdî'ye göre yönetim ve istihdam ölçüsü; ilim ve ehliyettir. Yönetim erkini üstlenen kişilerde derin, güçlü ilim ve üstün bir kudret yani kuvvetli bir iktidar ve ehliyet sahibi olmaları da gerekir.
Sayfa 34 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
Kamuya âit işlerin yönetimi Mâtürîdî'ye göre ayak takımı zümrelere değil, toplumun ileri gelenlerine âit olmalıdır.
Sayfa 17 - Kitapyurdu Doğrudan YayıncılıkKitabı okudu
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.