Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din ve Devrim

Orhan Gökdemir

Din ve Devrim Sözleri ve Alıntıları

Din ve Devrim sözleri ve alıntılarını, Din ve Devrim kitap alıntılarını, Din ve Devrim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlerlemeci Avrupa, romantizmi ve ırkçılığı ile saldırıya geçmişti. Bütün Afrika’nın kaderi de böylece değişmeye başlamış oldu. Medeniyet yaratabilecek tek ırk Ariler olduğuna göre, siyah Afrika’nın yağmalanmasında ve siyahilerin köle olarak kullanılmasında artık bir sakınca yoktu.
"Geleneksel Mısır kültürünü en sonunda yıkan ve anıtları tahrip eden güç, Roma yönetimi olmayıp, başarısı büyük ölçüde Roma kökenli olmamasına bağlı olan Hıristiyanlıktı." İskenderiye kitaplığını yakıp yok edenler de onlardı.
Reklam
Çok tanrıcılık Hristiyanlığa sızmış bir Yunan geleneğiydi.
Hristiyanlara ilham veren Yunanlılar ise gerçek birer imansızdılar. İnançları ve tanrıları komik denecek kadar ilkeldi. Devraldıkları dini miras yoksuldu, yerine yenisini koyacak kadar da gelişmiş değildiler
Bilim, hiç olmazsa bizim anladığımız haliyle dini eleştirmeye yetkili değildir. Dogma, dogmadır; dogmatiği dogmatik olmamaya çağırmak ise eninde sonunda onu dinin dışına çağırmaktır.
Güneş merkezli dünya görüşünün kökeni
Bruno, Galilei, Copernik gibi öncüler, tanrının “Güneş” olması gerektiğini biliyorlardı. Güneşi tanrı yaptılar.
Reklam
Newton'un büyücü olduğu gerçeği
Laboratuvarlarında aradıkları şey bilimden çok, simya sihirbazlıklarıydı. “Müspet bilim”in kurucusu sayılan Newton’ın bir ayağı büyünün alanındaydı. Büyük Fransız ihtilali ise, kiliseye saldırırken yerine kendi bilim kilisesini kurmayı amaçlıyordu.
Aydınlanma filozofları, bilim için dinden kurtulmanın şart olduğu kanısını yaygınlaştırdılar. Büyük Fransız Devriminin kilise karşıtı girişimleri ise bu konudaki radikalizmin doruğu oldu. Oysa Aydınlanma filozoflarının çoğu derin bir biçimde dinseldiler. Kiliseye olmasa bile, kaybolmuş bilgeliğe inanıyorlardı.
Bilmeyi, bulmayı ve susmayı değil, ne olursa olsun konuşmayı seven bir yeni anlayış gerekiyordu. Köleler ve ezilmişler bu yeni anlayışın ilk hedefiydi.
Uygarlık tarihi eşitsiz toplumla­rın tarihi olduğu için, aynı zamanda kurtarıcı arayışının da tarihidir.
Reklam
Sığ sularda derinlik sarhoşluğu yaşayanların kalabalık olduğu bir coğ­rafya bizimkisi. Sarhoşun şarkısı nakarattan ibaret. Nakaratta tekrar var ve gücü buradan kaynaklanıyor. Burada daha derinde, boğulma tehlikesini de göze alan ve nakaratsız bir tartışmaya not düşüyoruz.
Kazananlar için "Şans" olan, artık kaybe­denler için kaderdir...
Halktan çaldığı paralarla hayır işleri yapıp tanrısına rıza gösterdiğine inanan modern insanla, leğenden üretilmiş tanrıya tapanlar arasında pek az mesafe vardır. Zaman insanı büyütür, aklı büyütmekte ise za­manın yapacağı pek bir şey yoktur.
Halkı sevmek iyidir ama avamlığın bulaşıcı olduğu da asla unutulma­malıdır. Halka inip temiz kalmanın yolu henüz bulunmamıştır. Çünkü orada derin bir dinsellik, derin bir ahlaki düşkünlükle iç içe olabilir. Hızlı muhafazakarlaşma çoğu zaman hızlı çözülmenin işaretidir.
Yeni Ahit'in yeni olmasının nedeni, eskisinin çok sık yenilenmesidir. Her dönemde ihtiyaca göre yeniden şekillendirildiler ve giderek Mu­sa'nın dini olmaktan uzaklaştılar. Sonunda "çalın" bir emir olarak Eski Ahit'te yerini aldığında, eskisi bütünüyle yeni olmuştu.
79 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.