Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dine Karşı Düşünce Tarihi

Albert Bayet

Dine Karşı Düşünce Tarihi Gönderileri

Dine Karşı Düşünce Tarihi kitaplarını, Dine Karşı Düşünce Tarihi sözleri ve alıntılarını, Dine Karşı Düşünce Tarihi yazarlarını, Dine Karşı Düşünce Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
168 syf.
·
Puan vermedi
Özgürlük Tarihi?
Çevirmenini gördüğümde çok şaşırdığım bir kitap oldu. Rastgele elime geçti, bana bir şeyler kattı. Bilim Tarihi üzerine de okunabilir. Libre-Pensée kavramının işaret ettiği din-felsefe antinomisini safhalara ayırarak anlatan Bayet, değişen Logos'u gözler önüne serer. Barok tipli tüm fikirleri topa tutmayı emreder. Etnosantrik fikirlerden başlayarak her tabuyu eleştirir. En akışkan formuyla agnostikliği ve laikliği de kitabın sonunda yorumlar. Laikler için akılcı tanımlamasını kullanarak Comte'nin teolojik düşünce dönemindeki tipik gelişmemiş özellikleri belirtir. Bilimdeki mutlağın dahi değiştiğini söyler. Dinin mutlaklarıyla bilimin mutlakları arasında sonsuz bir savaş olacağını belirtir.
Dine Karşı Düşünce Tarihi
Dine Karşı Düşünce TarihiAlbert Bayet · Broy Yayınevi · 199154 okunma
İnsanların hayat,eylem ve kültür araçları, karşılaştıkları güçlükler,tehlikeler incelenmeli ve herkesin yükü altındaki dayanma gücü değerlendirilmelidir.
Reklam
Bir adamı sanıları yüzünden diri diri ateşte yakmak,o sanılara fazla değer vermek olur. Montaigne
Akıl devrimi; ideali ve yüksekliği olmayan basit bir girişim olarak alınamaz. Ve Akıl devrimi ancak uzun bir çaba uzun bir hazırlık ve yüzyılların savaşı ile gerçekleşebileceğinden, hareketli ve yaşantı dolu geleneği bugün temsil edenler bizleriz. (Jean Jaures'in Fransız Millet Meclisi konuşmasından.)
Sistemlerin çoğunda,derhal görülen çelişkileri ve ani çöküşleri hoş karşılamama olanağı vardır.
168 syf.
8/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Belki ikna etmez ama ; Tanrıyı insanlar mı yarattı?sorusunda cevaba giden bir yol... Tanrı ve din insan aklı alaya alınarak,alaylı akıl!ile nasıl evriliyoru görebilirsiniz.
Dine Karşı Düşünce Tarihi
Dine Karşı Düşünce TarihiAlbert Bayet · Broy Yayınevi · 199154 okunma
Reklam
Ama zaman geçtikçe daha iyi anlaşılıyor ki, büyük insani ilerlemelerin çoğunu tarihin bir anında "Skandal" çıkarmak yürekliliğini göstermiş özgür - düşünür'lere borçluyuz.
Mümin kişi için hangi inançta olursa olsun gerçek "mutlak"tır. Yehova söylemiştir bunu, İsa söylemiştir. Allah söylemiştir. Onların söylediği ve "doğru" olan şey dışındaki her şey ise yalandır, ya da yanlıştır. Bağlı kul şöyle der; "düşünüyorum, öyleyse varım." Ve kendi düşüncesini yadsıyanları bütün çağlar boyunca, öldürülmesi gereken sefiller ya da hoş görülmesi gereken bahtsızlar olarak görür. ... Ama, AugusteComte için de,pozivistler için de doğru "mutlak"tır. İki kere iki dört eder,bir üçgenin üç açısı toplamı iki dik açıya eşittir ve Newton yasaları bütün olayları kavrar. Bütün bu kesin,sarsılmaz "doğrular" yüzyılların saldırısına meydan okumaktadır.
Bana öyle geliyor ki bağlı olduğumuz hiçbir şeyi yadsımadan,hiçbir şeyi terk etmeden,kabul etmediğimiz hatta savaş halinde olduğumuz şeylere karşı adil davranabiliriz.
Laikler,kendileri özgür - düşünür bile olsalar; laik oldukları oranda "dine karşı" eylemde bulunmayı reddetmektedirler.
Reklam
Vicdanını dinlemek her insanın hakkı ve görevidir. Kimse kendi vicdan ölçüsünü bir başkasına kural olarak kabul ettiremez.
Düşüncesini açıklayamadıktan sonra,insanlar arasında hiçbir özgürlükten söz edilemez.
Papa(Din adamları) alışıldığı için karşısında boyun kırılan,modası geçmiş bir puttur. (Montesquieu)
Gözleri önünde, insan hayatı acınası bir durumda yerlere uzanmış,gök yüceltilerinden iğrenç görünümlü yüzünü ve dişlerini gösteren dinin ağırlığı altında yatıyordu.
Bir fikre bağlanmak,ancak bu bağlanma zor altında yapılmamışsa bir değer taşıyacaktır.
92 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.