Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dine ve Politikaya Dair Yazılar

Hikmet Kıvılcımlı

Dine ve Politikaya Dair Yazılar Sözleri ve Alıntıları

Dine ve Politikaya Dair Yazılar sözleri ve alıntılarını, Dine ve Politikaya Dair Yazılar kitap alıntılarını, Dine ve Politikaya Dair Yazılar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Damgarlar (tapınak hizmetindeki bezirganlar) ulusun ortak malı olan tapınak zenginliklerini çapul ettikçe: fakir-zengin, köle-efendi, borçlu-alacaklı ve ilh kutuplaşmaları ve çekişmeleri, Sümer medeniyetini içinden çürüttü. Sümer çevresini saran taze Semit kentleri için, iç tezatlarla koflaşmış Sümer medeniyeti elini uzatsan kolayca alabileceğin olgun bir meyvaya benziyordu. Tevrat’ın anlattığı “hayır ve şer ağacı”, o çürümüş medeniyetti…
Bütün medeniyetler tarihinde hemen hiç aksamayan bir olay vardır: Medeniyetin bir konağında maddi üretim aracı olan şeyler, üretim alanındaki görevleri eski önemini yitirince kültür aracı durumuna gelişirler. (Okla yayın gitgide bütün telli çalgılara prototip oluşu gibi.)
Reklam
Barbarın bir türlü unutamadığı, boyuna dönüp dolaşıp tekrar yaşadığı Öntarih toplumu ne kadar ilkel ve geri bir ekonomi düzeni olursa olsun, sosyal insan münasebetleri yönünce, medeniyetle kıyaslanamayacak kertede temiz ve yüksek bir kardeş rejimi, kankardeşliği sosyalizmi idi. Barbarlıkta medeniyetin imrendirici maddi zenginlikleri yoktu, ama medeniyetteki korkunç sınıf uçurumları, kölelik-efendilik rezillikleri de yoktu. İlkel sosyalizmin eşit kardeşlik cennetinden çıkıp, petrollü Irak’ın katran kazanları gibi kaynayan medeniyet tezatları içine girmek, göklerdeki cennetten “hayır ve şer bilimi ağacı”nın kazığı ile kazıklanmaktan ayırtsızdı.
Hıristiyanlığın dört İncil’i, Grek ve Roma medeniyetlerinin tarihsel mahşeri içinde, çöküş cehennemiyle bunalmaktan cenneti düşünmeye vakit bulamaz. Kur’an, İbrani geleneklerinden binlerce yıl sonra, kanıksamış medeniyetlerin kutsal yazılar içine işledikleri bir çağda geldiği için, cennetin objektif gerçekliğinden çok, prozelitizme (inanç propagandasına) daha elverişli düşen sübjektif çekiciliği üzerinde durmuştur. O yüzden, cennet konusunda biricik öz belge Tevrat’tır. Eski Testament’te kalabilmiş izler üzerine basa basa, cennetin yoluna ve gerçekliğine ulaşılabilir.