Kitabın ilk sayfasıyla birlikte sürüngenler çağı olarak da bilinen Mezozoik dönemin o havasına adımımızı atıyoruz. Attığımız adımla birlikte Mezozoik dönemin üç devirden oluştuğunu görüyoruz, bunlar Triyas, Jura ve Kretase devirleri olarak adlandırılıyor. Dinozorlar ilk olarak yaklaşık 240 milyon yıl önce Triyas devrinde ortaya çıkıyorlar.
Triyas devrinin başlangıcında kıtaların büyük kısmı henüz ayrılmamıştı. Dünya'nın dörtte birini kaplayan Pangea adındaki devasa tek bir kıta mevcuttu. Jura devri boyunca Pangea iki önemli alt kıtaya bölünüyor. Kretase devrinde ise kıtalar tamamen parçalanıyor.
Dinozorlar ise 250 milyondan fazla sene önce evrimleşen arkozor denen sürüngen grubunun bir parçası olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Dinozorlar ilk olarak 1842 yılında paleontolog Sir Richard Owen; Iguanodon, Megalosaurus ve Hylaeosaurus türleri için "Saurian Sürüngenleri'nin farklı bir parçası ya da alt türü, ki ben bunlara isim olarak Dinosauria'yı öneriyorum." dediğinde farklı bir grup olarak tanımlanıyorlar. Yani ilk olarak Sir Richard Owen dinozor kavramını ortaya atıyor ve öyle kabul ediliyor.
1887 ve 1888'de dinozorlar kalça kemikleri esas alınarak kertenkele kalçalı dinozorlar ve kuş kalçalı dinozorlar olmak üzere iki alt türe ayrılıyor. Kertenkele kalçalı dinozorlar günümüz kertenkelelerine benzer bir kalça kemiğine sahip olurken, öte yandan ise kuş kalçalı dinozorlar günümüz kuşlarına benzer kalça yapısına sahip oluyorlar. Bunlar da kendi aralarında etçil, otçul ya da hem etçil hem de otçul olarak ayrılıyorlar. Nadirde olsa bazı türler yamyam olabiliyor.
Kitap bu üç ana devir yani Triyas, Jura ve Kretase devirleri altında dinozorların türleri, yaşadıkları bölgeleri, türler arasındaki farklılıkları, fiziksel özellikleri, adları vb. gibi resimlerle birlikte