Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Direndemokrasi Neden Hayır

Muharrem İnce

Direndemokrasi Neden Hayır Gönderileri

Direndemokrasi Neden Hayır kitaplarını, Direndemokrasi Neden Hayır sözleri ve alıntılarını, Direndemokrasi Neden Hayır yazarlarını, Direndemokrasi Neden Hayır yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ben diyenin karşısında biz diyerek, Biz diyenin karşısında hepimiz diyerek kazanacağız!
Sayfa 121Kitabı okudu
Koalisyon iktidarlarıyla Türkiye'yi korkutanlar, Türkiye'de en kirli koalisyonları yapanlar olmadı mı? FETÖ kimin koalisyon ortağıydı? Oslo'da masa başındakiler kiminle koalisyon kurmuşlardı? Bu anayasa değişikliği hangi koalisyon ortaklığıyla, hangi pazarlıklarla meclisten geçirildi?
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
Bu sistem için öne sürülen istikrar gerekçesinin hiçbir karşılığı yoktur. Sistem bir dayatmadır. Meşru değildir. %51'in her şey, %49'un hiçbir şey sayıldığı sistem, meşru olamaz.
Sayfa 117Kitabı okudu
Türkiye'nin 1991'den bu yana yaşamaya başladığı kimliğe dayalı siyaset bu sistemde tam anlamıyla yasal güvenceye kavuşturulmaktadır. Bu sistemde partilerin çoğunluğu sağlayabilmek için politikalarını, seçmen kitlesini daha kolay manipüle edebilmek için etnik, mezhep, tarikat, hemşehrilik gibi kimliklere dayandırmaları daha sık rastlanan bir durum olacaktır.
Sayfa 113Kitabı okudu
Siyaset bir anlamda yurttaşın ödediği vergilerin nasıl kullanılacağına yönelik yönetim sanatıdır. Siyasetin özü vergi ise, o vergilerde herkesin payı var ise TBMM'nin herkesi temsil etme özelliğinden dolayı etkin olması çok önemlidir. Çünkü Bütçe yapılması egemenlikle ilgili bir uygulamadır. Ayrıca bütçe yapma TBMM'nin yürütmeyi denetlemede en önemli araçlarından biridir.
Bu kadar yetkiye sahip bir kişinin öyle ya da böyle yönlendirilmesi, moda haline gelen ''kandırıldım'' sözünde olduğu gibi kandırılması çok daha kolay olacaktır. Örneğin devlet, sözlü emirden çok, yazılı emirle çalışır. Bu tür bir iktidar yapısında devletin çalışma sistematiği giderek sözlü emirlere dönüşecektir.
Reklam
Yüce Divan görevini üstlenecek olan Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinin 12'sini Cumhurbaşkanının atadığı mahkeme onu nasıl yargılayacak?
Türkiye'nin ''3Y'' sorunu vardı. Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar. Şimdi ''5Y'' sorunu var. Bunlara yüzsüzlük ve yalan da eklendi.
Yapılanın, yapanın yanına kâr olarak kaldığı sistemde sandıkta o yerine bu demek hesap sormak değldir!
Bir kez daha söylüyorum, bir ülkenin istikrarı; kişilerde istikrar değil, kurumlarda, kurallarda istikrardır.
Reklam
Anayasa, o ülkedeki iktidarın biyografisini anlatır. İktidarın sınırlarını, yurttaşların haklarını, egemenliğin paylaşımını ifade eder. Temel uzlaşma metinleridir, toplumun her kesimini içerir. Her yurttaş eline anayasayı alıp bir ayna gibi tuttuğunda, o anayasa metnin kendi resmini görebilmelidir.
Demokrasi ancak özgürleşme isteğinin ardından geliyorsa, ona dayanıyorsa güçlüdür. Birlikte yaşamak için daha çok özgürleşmeye ihtiyacımız var. Mücadele duygulardan güç alır ancak yönünü akılla, analizle belirler, bulur. Duygular karşısında aklı, bilgiyi, analizi yüceltmeyenler eninde sonunda bayağılığa teslim olurlar. Demokrasi, onu benimseyen ve inananların demokratik ilkelere, değerlere tavizsiz bağlılığıyla yaşama geçirilebilir. Tersi bir durumda, demokrasi, her zaman otoriterleşme eğilimlerine açıktır.
Kendi kendini yönetme sanatını başarması için toplumun kendisini bu hedefe uygun biçimde dönüştürmesi gerekir. Bunu başaramayan topluma dünyadaki en ideal Anayasayı getirip benimsetseniz dahi istenilen sonucu alamazsınız.
Suriye ve Irak'ın böyle olmaları onlara demokrasi adına müdahale edilmesine gerekçe gösterilemez. Çünkü demokrasi, ihraç ya da ithal edilebilecek bir şey değildir. Bir toplumun, kendi kendini yönetme sanatını, dikte edilerek veya ev ödevi verilerek başarması mümkün değildir.