Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Divan Edebiyatında Edebi Muhitler

Haluk İpekten

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
…şiiri geçim vasıtası yapan şairler, daha ziyade korundukları ve bol para al­dıkları şahıslar etrafında toplanmışlardır. Şairlerin bu şekilde birleşmeleri sadece kendilerini himaye eden şahsiyete bağlı olmuştur, yoksa Av­rupa’da edebî mekteplerin ortaya çıkışında görüldüğü gibi, bir fikir etrafında toplanma, veya edebiyatta yeni bir akım yaratma gibi dü­şüncelerin tesiri olmamıştır.
Sayfa 254Kitabı okudu
Hâb-ı gafletten uyanmağa uyûn-ı ezhar Her seher su sepeıier yüzlerine ebr-i bahar (Gaflet uykusundan çiçeklerin gözlerinin uyanması için bahar bulutu her seher yüzlerine su sepeler.)
Sayfa 141 - MesihiKitabı okudu
Reklam
S. Selim’in şehzadeliğinde yanında bulunan Ayşe Hubbi Hatun, Manisa’da şehzade tarafından çok makbul tutulmuş ve ko­cası Şemsi Ç. öldükten sonra da maiyyetindeki şairlerle beraber İs­tanbul’a getirilmiş ve eski itibarını muhafaza etmiştir… Mihri, Zeyneb Hatun gibi kadın şairler içinde en fazla şöhret bulanı Hııbbî Hatun ol­muştur.
Sayfa 121Kitabı okudu
Meclislerinde şairleri ve âlimleri toplayan şahıslardan biri de Fenâri- zâde Muhyiddin Ef. idi… Haf­tada iki defa bahçesinde âlimler ve şairleri toplar, onları ağırlar, soh­betlerde bulunur, şiirlerini dinlerdi. Tabii bu meclislerde içki bulunmazdı. Muhyiddin Ef., son derece dindar bir şahıstı. Toplantılarda şevke gelip, kendisi de bir şiir söyleyecek olsa, derhal kalkar, abdest alır, ağzmı gül­ suyu ile yıkardı.
Sayfa 230Kitabı okudu
S. Mehmed'm cülusunda Baki, artık sanatının zirvesine erişmiş, im­paratorluğun her yanında şiirleri okunan bir şairdi. Hayli ihtiyarlamıştı. Şeyhülislâm olmak emelinden bir türlü vazgeçemiyordu. Yeni bir Pa­dişahın gelmesiyle ümitleri tazelenmişti.
Sayfa 132Kitabı okudu
Fatih, edebiyatla yakından ilgilenir, İran ve Türk edebiyatlarını iyi bilirdi, Osmanlı padişahları içinde mahlas kullanan ve ilk defa Divan ter­tip eden odur.
Reklam
Sultan Murad III Sarayı
S. Selim’in 1574’de ölümü üzerine Manisa’daki sancağından gelip tahta oturmuştur. Devrinde eskiden görülen askeri başarılar gö­rülmemiş, buna karşı saray kadınlarının devlet idaresine müdahaleleri art­mış rüşvet alıp verme günlük hadiselerden olmuştur. Padişahın zevk ve eğlenceye düşkünlüğü, kadere, uğursuzluğa inanışı ve bilhassa rüya ta­birlerine meraklı olması sebebiyle Sarayı rakkaseler, hokkabazlar, mü­neccimler ve rüya tabircileri doldurmuştur.
Sayfa 125Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.