Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Diyalektik Soruşturmalar

Bertell Ollman

Diyalektik Soruşturmalar Sözleri ve Alıntıları

Diyalektik Soruşturmalar sözleri ve alıntılarını, Diyalektik Soruşturmalar kitap alıntılarını, Diyalektik Soruşturmalar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Marksist analiz siyaset biliminin ılımlı ve radikal eleştirilerine göre devleti açıklamaya daha fazla yönelim gösterir. Marx devleti “toplumun mevcut yapısının etkin, bilinçli ve resmî ifadesi” olarak ve başka bir yerde de “hâkim sınıf içerisindeki bireylerin ortak çıkarlarını dayattıkları biçim” olarak tarif eder. Marx’a göre bizim yönlendirilmiş ve yanlı siyasi pratiklerimizi anlamanın anahtarı kapitalist toplumdaki devletin doğası içerisinde aranmalıdır. Bu bakımdan siyasete yönelik bir yaklaşım geliştirmenin yolu devleti incelemekten geçer. Öte yandan Marx’ın yorumlarında da açıkça ortaya çıktığı gibi devlete de ancak dolaylı bir şekilde yaklaşılabilir. Onun ne yaptığına, onun kendine özgü gündemini çerçevelendiren toplumsal yapıya ve özellikle de ondan kimin istifade ettiğine bakmadan devletin ne olduğunu kavramak mümkün değildir. “Devlet nedir?” sorusu devletin toplumdaki rolüne, yani bu yolla da kapitalist topluma ve onun siyasi işlevleri açısından neyi gerektirdiğine dair bir sorudur.
kapitalizmdeki yaşamın sadece bizim bilincinde olduğumuz inançlarda, fikirlerde değil aynı zamanda bunlarla ilişkili bilinçaltı tutumlarda, karakter yapımızdan çıkma tüm kendiliğinden reaksiyonlarda payı vardır. Reich’ın Marx’ın ideoloji nosyonuna psikolojik bir boyut eklediği söylenebilir: Yalnızca fikirler değil duygular da toplumsal belirlenimlidir. Oluşumlarında pay sahibi olan ekonomik koşulları sağlamlaştırmaya katkıda bulunmak suretiyle bu duygular ve fikirler hâkim sınıfın çıkarlarına eşit derecede hizmet eder.
Reklam
Kapitalizmde birikimin merkezî bir yere sahip olması devleti aynı zamanda diğer sınıflı toplumlarda bulunmayan bir işlevi daha yerine getirmeye zorlar. O da sahip oldukları ürünlerin değerlerinin gerçekleşmesinde kapitalistlere yardım etmektir. Kapitalizmin nasıl işlediği düşünüldüğünde kapitalistlerin kendilerini zenginleştirmeye yönelik çabalarında feodal aristokratlardan ve ilk çağlardaki köle sahiplerinden daha fazla doğrudan siyasi yardıma gereksinim duydukları görülecektir. Ne zaman kendi çıkarlarını temel alan bir devlet planlaması türü bir şeye ihtiyaç duysalar bunu elde ederler
Marx’ın kapitalizm analizinin başlıca amaçlarından birisi insanların bir yandan kendi tarihlerini yaparken diğer yandan da o tarihin etkisi altında nasıl şekillendiklerini, bizim nasıl hem özgür hem de aynı zamanda zorunluluklara tabi olduğumuzu ve geleceğin nasıl hem bir yanıyla olasılıklara açık bir yanıyla da belirlenmiş olduğunu açıklamaktır.
Sınıflı toplumlar düzeyinde ekonomik anlamda hâkim sınıf kendi egemen konumunun altında yatan koşulları yeniden üretmek noktasında siyasi yardıma gereksinim duyar. Bu yardım halkın genelinin ama özellikle de onun ezilmiş kesimlerinin statükoyu kabul edecek şekilde sosyalizasyonunu ve bunun tam olarak başarılamaması durumunda başlıcaları polis, ordu ve mahkemelerden oluşan baskı aygıtlarının göreve çağırılmasını içerir.
Marksizm, devleti farklı veçheleriyle ilişkili perspektiflerden incelemek suretiyle insanların siyaset yoluyla bir yandan tarih yaptıklarını diğer yandan o tarih tarafından şekillendirildiklerini, bizim bir yandan özgür bir yandan da zorunluluklara tabi olduğumuzu, geleceğin bir yanıyla ihtimallere açık diğer yanıyla da belirlenmiş olduğunu gösterebilme yetisine sahip olur.
Reklam
Devlet kapitalist sınıfın varoluş koşullarını yeniden üretmesi için gerekli dört etkinlikte ona yardımcı olur. Bunlar: 1) baskı 2) meşrulaştırma 3) sermaye birikimi ve 4) değerin gerçekleşmesi (yanı hazır ürünün satımıdır). Bunlardan ilk ikisi diğer sınıflı toplumlardaki egemen sınıflar için de gerekirken son ikisi kapitalizme özgüdür
Acı gerçek şu ki, anayasanın kendisi gibi, siyaset bilimi de bize bir tür peri masalı anlatır. Bu masalda eşit ve bağımsız yurttaşlar adilmiş gibi gözüken demokratik bir sürece katılmak suretiyle kendi çıkarlarına hizmet edecek tarafsız bir devleti “kazanmış” olurlar
Oscar Wilde, üzerinde ütopya olmayan bir haritanın bakmaya değer olmadığını söylemiştir.
Her kompleks organizma, ki kapitalİzm kadar kompleks bir organizma yoktur, eksikliklerini ve beklenildiği gibi işlemeyen yanlarını tamir eden pek çok organizmaya sahiptir. Sonuç olarak hiçbir toplumsal özellik eksiğiyle ya da varlığıyla, sınıf mücadelesinin gelişimi önünde mutlak bir engel oluşturamaz.
Sayfa 245
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.