Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri

Isaac Newton

Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri Gönderileri

Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri kitaplarını, Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri sözleri ve alıntılarını, Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri yazarlarını, Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Doğal şeylerin görüngülerini açıklamak için hem doğru hem de yeterli olanlardan başka hiçbir nedenlerini kabul etmeyeceğiz."
Tikel cisimlerin gerçek devimlerini görünürdeki devimlerinden saptamak ve etkili olarak ayırdetmek aslında çok güç bir sorundur; çünkü içinde bu devimlerin yer aldığı devinmez uzayın parçaları hiç bir biçimde duyulanınızın gözlemi altına gelmezler. Ama sorun gene de bütünüyle umutsuz değildir; çünkü bize yol gösterecek kimi uslamlamalarımız vardır.
Reklam
"...göreli nicelikler adlarını taşıdıkları niceliklerin kendileri değil, ama onların genellikle ölçülen niceliklerin kendilerinin yerine kullanılan duyulur ölçüleridirler."
Eğer herhangi bir tuzun ya da zaç yağının çok küçük bir niceliği büyük bir su niceliğinde çözündürülürse, tuz ya da zaç yağı parça­cıkları sudan daha ağır bir türde olsalar da dibe batmayacaklar, ama kendilerini tüm suya eşit olarak yayacak ve böylece onu tepede de dipte olduğu denli tuzlu yapacaklardır.
Doğa fenomenlerinin büyük bir bölümünü üretmek için birbirleri üzerin­de de uzaktan eylemde bulunmalannı sağlayan belli güçler, erdem­ler, ya da kuvvetler [powers, virtues, orforces] taşımazlar mı?
Işık ışınları parlayan tözlerden yayılan çok küçük cisimler değil midir?
Reklam
Isı cisimlerin yapışkanlığını azaltarak akışkanlığı çok fazla arttı­rır. Soğukta akışkan olmayan birçok cismi akışkan yapar, ve yağ, balzam ve bal gibi yapışkan sıvıların akışkanlığını arttırır, ve böylelikle dirençlerini azaltır. Ama suyun direncini önemli ölçüde azaltmaz— ki eğer suyun direncinin dikkate değer bir bölümü parçalannın sürtüşme ya da yapışkanlığından doğsaydı azaltırdı.
Bir sıvı boyunca ilerlemekte olan cisimler devimlerini azar azar çev­redeki sıvıya iletirler, ve bu iletim yoluyla kendi devimlerini yitirir, ve onu yitirerek yavaşlarlar. Öyleyse yavaşlama iletilen devim ile orantılıdır, ve iletilen devim, devinen cismin hızı verildiği zaman, sıvı­nın yoğunluğu ile orantılıdır, ve dolayısıyla yavaşlama ya da direnç sıvının aynı yoğunluğu ile orantılı olacaktır; ne de cismin gerideki parçalarına gelen sıvı yiten devimi yerine koymadıkça ortadan kaldırılabilir.
Gezegenler yörün­gelerinde sürekli olarak üzerlerinde eylemde bulunan bir kuvvet ta­rafından tutulurlar; açıktır ki bu kuvvet her zaman yörüngelerinin özeklerine doğru eğilimlidir; açıktır ki yeğinliği özeğe yaklaşmasın­ da artar ve uzaklaşmasında azalır, ve uzaklığın karesinin küçülmesi ile aynı oranda artar ve uzaklığın karesinin büyümesi ile aynı oranda azalır.
Nasıl ki kör bir insanın renklere ilişkin hiçbir dü­şüncesi yoksa, bizim de herşeyi bilen Tanrının tüm şeyleri algılama ve anlama yolu konusunda hiçbir düşüncemiz yoktur.
Reklam
Tanrı cisimlerin deviminden etkilenmez; cisimler Tanrının her-yerde- bulunuşundan hiçbir direnç görmezler.
Önerme 4.Teorem 4
Ay yerçekimi ile dünyaya doğru çekilir, ve yerçekimi kuvveti yoluyla sürekli olarak doğrusal bir devimden saptırılarak yörüngesinde tutulur.
Küreler özekten çepere doğru aynı oranda ne denli benzemez olursa olsunlar (özdeğin yoğunluğu ve çekim kuvveti açısından), ama özek­ten verili her uzaklıkta çeper boyunca heryerde benzer iseler, her nokta­nın çekme kuvveti çekilen cismin uzaklığının karesi ile orantılı olarak azaldığına göre, o zaman bu kürelerden birinin ötekini çekmesini sağ­layan bütün kuuvet özeklerin uzaklığının karesi ile ters orantılı ola­caktır.
Herhangi bir sonlu zamanda sürekli olarak eşitliğe yaklaşan, ve o zamanın sonundan önce birbirlerine verili herhangi bir ayrımdan daha çok yaklaşan nicelikler ve nicelik oranları en sonunda eşit olurlar.
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.