Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Yaşar Ateşoğlu

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar Sözleri ve Alıntıları

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar sözleri ve alıntılarını, Doğru Bildiğimiz Yanlışlar kitap alıntılarını, Doğru Bildiğimiz Yanlışlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Göz Sağlığı ile İlgili Doğru Bildiğiniz Yanlışlar
YANLIŞ Göze limon sıkmak mikropları kırar. DOĞRU Limonun asitli olan suyu, göz için son derece tahriş edicidir. Tek damlatmada sadece yanma ve aşırı sulanma yapar. Bu sulanma ve tahriş neticesinde, neticesinde, göz daha parlak ve göz bebeği daha iri gözükür. Ama eğer olay sık tekrar edilirse, kornea tabakasında keratit denen çok ağrılı bir tablo ortaya çıkar.
Göz Sağlığı ile İlgili Doğru Bildiğiniz Yanlışlar
YANLIŞ Yanlış gözlük taktığım için gözüm bozuldu. DOĞRU Hatalı verilen gözlük veya lens numaralarından dolayı göz numarası daha hızlı ilerlemez. Ama bundan kaynaklanan net görememe nedeniyle, göz etrafında ağrı, baş ağrısı, yakın çalışırken çabuk yorulma, sıkılma gibi şikâyetler olabilir.
Reklam
YANLIŞ Botox yılan zehridir. DOĞRU Botox bakteriden elde edilen sıradan denebilecek bir ilaçtır. Neredeyse bütün antibiyotikler aynı yöntem ile elde edilir ve hepsi bakterilerin kendilerini korumak için salgıladıkları maddelerdir. Yılanlar ile bir alakası bulunmamaktadır.
YANLIŞ Zayıflama rejimlerinde önemli olan günde ne kadar kalori alındığıdır. DOĞRU Kalori hesabı yapmak zayıflamak isteyen bir kişi için şarttır ama kalorinin nasıl alındığı önemlidir. Vücuda alınan kalorinin %12-15’i proteinlerden, %25-30’u yağlardan ve %50-60’ı karbonhidratlardan gelmelidir. 1 gram yağ 9 kalori, 1 gram protein ve karbonhidrat 4 kalori vermektedir. Vücuda alınan karbonhidratların ve proteinlerin fazlası da yağ olarak depo edilmektedir. Bütün kalorilerin vücutta yaptığı etki ve kiloya dönüşme özelliği aynı değildir. Örneğin aldığımız karbonhidrat, protein ve yağlar kalori olarak harcanabilmesi için glikoza dönüşmektedir ilk önce glikoza dönüşen grup karbonhidratlardır. Daha sonra yağlar ve proteinler glikoza dönüşür. Alınan kalori harcanan kalorideen daha az ise harcanamayan glikozlar yağa dönüşerek vücudun değişik yerlerinde depo edilir. Kadınlarda daha çok kalçada depolanırken, erkeklerde göbekte depo edilir.
YANLIŞ Ağrıyan dişin üzerine aspirin veya rakı koymak. DOĞRU Aspirin yıllardır kullanılan ve her gün yeni bir yararı olduğu orta çıkan, iyi bir ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçtır. Ama aspirin yani ‘asetil salisilik asit’ağrıyan dişin üzerine basılırsa, ağrıyı geçiremeyeceği gibi bir de dişetinde tahrişe neden olacaktır. Rakı ise bilindiği gibi alkol ve anason içermekte olup bu maddelerin ağrının geçirilmesiyle bir ilgisi yoktur.
YANLIŞ Kırmızı et yerine beyaz et yenmelidir. DOĞRU Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalar kapsamına girmektedir. Bu grup besinler belirli miktarlarda kolesterol içerir. Bu nedenle hiç bir hayvansal besin sınırsız yenilemez. Önemli olan bu besinlerin yenilme sıklığı ve miktarıdır. Yağsız kırmızı et haftada 1-2 kez olmak üzere ortalama 100 gram kadar tüketilmelidir. Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalar kapsamına girer. Bu grup belirli miktarda kolesterol içerir. Bu nedenle hiç bir hayvansal besin sınırsız yenilemez. Önemli olan bu besinlerin yenilme sıklığı ve miktarıdır.
Reklam
YANLIŞ Zatürreenin nedeni üşütmedir. DOĞRU Tek başına üşütmek zatürreeye yol açmaz. Ancak solunum yoluyla mikrobu alan veya hastalanmadan boğazında taşıyor olan bir kişide, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatan herhangi bir durumda (örneğin soğuğa maruz kalmak gibi), bakteri boğazda çoğalmaya başlar ve bakterinin ulaştığı bölgeye göre hastalığa neden olur.
YANLIŞ Sürekli korse takmak beli toparlar, bele binen yükü azaltır. DOĞRU Omurga kırıkları ve kaymaları dışında sürekli korse takmak zararlıdır, beldeki kasların zayıflamasına yol açar.
YANLIŞ Yumurta kesinlikle yenilmemelidir. DOĞRU Bir büyük yumurta 213-220 miligram kolesterol içeriyor. Haftada 1-2 kez haşlanmış 1 yumurtanın 1 kibrit kutusu beyaz peynir yerine yenmesi yararlı kabul edilmektedir. Yumurta; haşlanmış, yağsız tavada omlet veya bol sebzeli menemen şeklinde tercih edilebilir. Dikkat etmeniz gereken ise o hafta başka besinlerin içerisinde yumurta almamaktır.
YANLIŞ Diyabet yetişkin hastalığıdır. DOĞRU Son dönemlerde özellikle şişman ve hareketsiz çocukların artışı ile beraber, çocuk ve genç yaştakilerde tip 2 diyabetli sayısı artmaktadır. Bu artışın, beslenme biçimindeki değişime bağlı olduğuna inanılmaktadır. Dünyada yüksek yağ içeren yiyeceklerin artışı, lifli gıdaların alınmaması, ailelerin evde yemek yerine dışarıdaki hazır yiyeceklere yönelmelerinin bunda etkisi olduğu düşünülmektedir.
100 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.