Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

El-Farabi

Doğu İslam Felsefesinin Babası

Süleyman Feyyaz

Doğu İslam Felsefesinin Babası Sözleri ve Alıntıları

Doğu İslam Felsefesinin Babası sözleri ve alıntılarını, Doğu İslam Felsefesinin Babası kitap alıntılarını, Doğu İslam Felsefesinin Babası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizimkilere bulduğum bahane...
Bir gün, babası, onu bir kenara çekerek konuşmaya başladı: -Evlat, artık büyüdün. Yaşın otuza yaklaşıyor. Gördüğüm kadarıyla savaştan da pek hoşlanmıyorsun. İnsanlardan uzak kalmayı seviyorsun. Senden asker olmanı beklemiyorum. Hiç değilse, yıllardır yaşadığın bu yalnızlıktan biraz çık da evlen. Muhammed, babasının bu içten duygularına şöyle karşılık verdi: -Babacığım, ben kendimi bilime adadım. Evlenip çoluk çocuğa karışmak, benim gibi bir bilim âşığını yolundan alıkoyar. Bir süre daha böyle yaşamak, öncekilerin ve sonrakilerin kitaplarını, hepsinden önemlisi doğa kitabını okumak istiyorum!
Bütün öncü bilim adamları, başarılarını, uzun ve yorucu bir çalışma ve araştırma sürecine borçludurlar.
Reklam
Mutluluk, bütün yararların en yücesidir. Ona ancak en güzel işler yapılarak ulaşılabilir.
İdeal kentin yöneticisinde bulunması gereken ana özellikler şunlardır: Güçlü bir kişilik, sağlıklı bir beden, sağlıklı bir akıl, sağlıklı ve güçlü bir ruh ve sağlam bir ahlak.
İdeal kentin yöneticisi dürüst olmalı, adaleti sevmeli, haksızlıktan hoşlanmamalı, cesur olmalı ve maddi tutkulardan sakınabilmelidir.
Reklam
Tıp alanındaki derin bilgisine karşın,hiçbir zaman tıpla uğramamış ve o alanda kitap yazmamıştı.
HARRAN'A YOLCULUK
Farabi uzun bir yolculuğun ardından Harran'a vardı. Şehirde dört dil konuşuluyordu : Greklerin ve büyük filozofların dili GREKÇE, Roma İmparatorluğu'nun resmi dili LATİNCE, Harran halkının yerel dili SÜRYANİCE ve müslüman yönetimin devlet dili ARAPÇA.
Neden ,niye basılmadı ki ???
Farabi, mantık alanındaki kitaplarını, Aristo'nun Organon adlı kitabındaki bölümlere benzer olarak yazmış, onları yorumlamış ve gerekli açıklamalarda bulunmuştu. Bu konudaki yazdıklarının büyük bölümü, günümüzde bile, el yazması olup basılmamıştir.
Reklam
Farabi, felsefe alanında yazdıklarında,iki konuyu açıklamıştı.
Bunların ilki,Aristo felsefesi ile Platon felsefesi arasındaki çelişkiyi gidermekti. .... İkincisi ise, felsefe ile din arasında köprü kurmaktı.
HARRAN 'A YOLCULUK
Farabi'nin asıl amacı Harran'da yaşadığını bildiği büyük filozof Yuhanna bin Haylan ile tanışarak bilgisinden yararlanmaktı.
Birçok genç, onun öğrencisi olabilmek için yarışırken, yaşlı başlı bilginler, bilmedikleri konuları ona danışıyorlardı. Muhammed Farabi, artık gündüzleri tek başına kalamıyordu. Yalnız kalabilmek için, kandil ışığında geçen gecelerden başka zamanı kalmamıştı.
Yuhanna bin Haylan,Farabi'yi sıcak bir şekilde karşıladı ve kopya etmesi için elindeki bütün kitapları hizmetine sundu. Gece gündüz sohbetlerine çağırarak bildiklerini onunla paylaştı Ebu Nasr, Harran 'da iki yıl kaldı. Burada da bostan bekçisi olarak çalıştı. Yuhanna'dan öğreneceklerini öğrendikten sonra, yeniden Bağdat’a döndü.
Ebu Beşir ,o gün Farabi'yi pazarda semerci olarak çalışan tanınmış Arap dil bilimci Ebu Bekir Serrac'a götürdü. Ebu Bekir, atlar için eyer,eşekler ve katırlar için de semer yapıyordu. Dönemin diğer bilginleri gibi onun da bir zanaatı vardı ve alın teriyle geçirdiği için bilimsel özgürlüğünü koruyabiliyordu.
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.