Kelebek Yayınları Roman - 213

Orijinal Adı:
Bahamna Crisis

2024 150. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2024 13:27
Merhaba arkadaşlar. Bahama Crisis adını Dönence olarak çevirmeyi başaran ve yıllardır bu hallerine serzenişte bulunduğum eski çevirilerden birini daha geride bıraktık. Nisan 1986 yılına ait bu baskıyı şimdi hep birlikte inceleyelim istiyorum. Daha sonra yazara ait inceleme ve okuma sıramızı da ekleyeceğiz. Tom Mangan bizim ilk tanıştığımız Bahamalı karakter. Yine böyle çok eski bir baskısını okuduğum Av Mevsimi kitabını hatırlattı bana. O eser başkaydı tabi. Burada bu karakterin bizler girişimci olduğunu, otel benzeri yerler açarak bir yerleşim yeri oluşturma çabasını okuyacakken bir anda ailesinin kaçırılması ve onun da bu olayın peşine düşmesini okur hale geldik. Aslında bu çok da güzel oldu. Tek başına bir macera romanının karşıma çıkıp hayal kırıklığı oluşturmasını açıkçası istemezdim. Ancak ilginçtir ki eşi ile yaptığı Bahamalar tatili sonrası yazılmış bir eserdir bu kitap. Aklına artık bir konu mu geldi yoksa hepsinden bağımsız olarak orada bir olay yaşandı da onu biraz değiştirip mi anlattı, bilmiyorum. Yine bir Amerikan rüyası, oradan insanlığın ve dünyanın kurtarılmasına gidecek olaylar da vardı ama neyse ki yazar bu defa Bahamalar ile sınırlı bırakmış meseleyi. Biz okuyucular ise Tom Mangan’ın Bahamaların en ensesi kalın adamı olduğunu, otelleri, marinaları ve araç kiralama şirketleri yönettiğini, işlerinin de günden güne büyüdüğünü öğreniyoruz. Bu büyüme neticesinde eski arkadaşlarından Billy Cunningham ve kuzeni Debbie onu ziyaret edip (bunlar da iş adamı) Bahamalar’a yatırım yapmak istediklerini, ve kendileriyle çalışmasını Mangan’a teklif ediyorlar. Bunun hemen ardından felaket senaryoları başlıyor. Önce eşi ve çocuklarının olduğu yat kayboluyor hemen ardından kızının cesedi yüzlerce kilometre uzakta bulunuyor. Haliyle iş anlaşmazlığa düştüğü gibi
DönenceDesmond Bagley · Kelebek Yayınları · 19865 okunma