Su/Hava/Ateş/Toprak

Dört Element

Rebecca Rupp

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kadınların Koku Alma Duyuları Daha Hassas
Kadınların koku alma duyularının erkeklerinkine göre daha hassas olduğu söylenir; ayrıca kadınların kakosmi rahatsızlığına (hoş olmayan kokulara karşı aşırı tahammülsüzlük veya etrafta koku olmadığı halde kötü kokular duyma hastalığı) yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Burnunun keskinliğini yalnızca dili­nin sivriliğinin geçtiği söylenen İngiltere Kraliçesi 1. Elizabeth de muhtemelen bu hastalığın kurbanlarından biri olmuştu.
KOKU DEYİP GEÇMEYİN!!!
Paul jellinek, The Psychological Basis of Perfumery adlı ese­rinde kokuları, onları soluyan kişiler üzerinde oluşturdukları davra­nışsal etkilere göre dört gruba ayırır. Afrodizyak etkili kokular -başlıca örneği misktir - cinsel uyarıcılardır; çiçek kokuları ve bal­sam benzeri narkotik- mest edici kokular rahatlatıcıdırlar; nane, turunçgiller, kafur gibi ferahlatıcı kokular canlılık verir; birçok to­hum, ağaç veya kökün baharatlı ya da keskin kokusu zihin açar. Bu yüzden ateşli bir buluşma için misk, uykusuzluk için yasemin, direksiyon başında uykusu gelenler için nane veya limon, sınav­dan önce adaçayı veya tarçın birebirdir.
Reklam
Rüzgarlar ve Hastalıklar
Bazı rüzgarlar, psikolojik ve fizyolojik açılardan diğerlerine oranla daha kötüdürler. Gündoğusu rüzgarı, sürekli kötü olan sağlığından bunu sorumlu tutan Voltaire'e göre, beraberinde dep­resyon ve intiharların sorumlusu "kasvetli melankoliyi" getiriyor­du. (Kral Birinci Charles'ın başının Gündoğusu eserken kesildiği­ni ve Kral İkinci james'in de bir Gündoğusu esnasında tahttan in­dirildiğini anlatıyordu.) Shakespeare kuzey rüzgarını "gut hasta­lığı, sara nöbeti, kaşıntı ve sıtma nöbetinden" sorumlu tutuyordu; Theophrastus güney rüzgarını, eklemlerdeki yağın kalınlaşması­na yol açarak, insanları güçten düşürmekle suçluyordu. Havalar, Rüzgarlar ve Yerler adlı eseriyle MÖ 4. yüzyılda biyometeoroloji çalışmasını başlatan Hipokrat, her bir rüzgarın hastalık profilini vermişti. Örneğin ılık ve nemli güney rüzgarı baş ağrılarına, sa­ğırlığa, görüş bulanıklığına, uyuşukluğa ve sara hastalığına; so­ğuk ve kuru kuzey rüzgarı ise öksürüğe, boğaz ağrılarına ve ka­bızlığa sebep oluyordu.
Çok sayıda atasözü ve mecazi anlatımın gösterdiği gibi, laf dinlemez rüzgarı kontrol edemeyiz. Ancak bazen, olur da uygunbir esinti olursa yola çıkabiliriz.
Havanın yol açtığı felaketlerin en büyükleri, kasırga olarak bilinen olağanüstü rüzgarlardır.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.