Çağının Bir Yazarı

Dostoyevski

Joseph Frank

Dostoyevski Sözleri ve Alıntıları

Dostoyevski sözleri ve alıntılarını, Dostoyevski kitap alıntılarını, Dostoyevski en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Radikal aydınların yakalandığı veba budur, bencilliğe dayanan , kendi kendini tanrılaştırmaya varan bir ahlakdışılık vebası.
Sayfa 539Kitabı okudu
Öteki kahramanlar gibi, İppolit de içgüdüsel olarak Prens'i kendi vicdanının bir ölçütü olarak görür. Yine de Prens'in "alçakgönüllülüğü" İppolit'in "isyan"ının ideolojik karşı tezidir, Genç Nihilist'in küfürlü duygu değişimlerini göğüslemesi gereken kişi de Mışkin'dir. İppolit, Prens'in "Hıristiyan yumuşak başlılığına" itiraz ederken, "Beni yiyip yutacak şeyin yiyip yutması yetmiyor mu, bir de ona övgüler düzmem mi bekleniyor benden?" diye sorar. Bu soru İppolit'in öylesine derin bir acısının içinden fırlamıştır ki, ondan gelen hiçbir saldırı öteki kişilerden mutlak anlayış bekleme hakkını eksiltmez. Prens, İppolit için başkalarının sıkıntısız bir hayat yaşamasının büyük bir haksızlık olduğunu anlar, o insanlar bundan dolayı suçluluk hissetmelidir, ahlaksal bir sorumluluk duymalıdır. İşte İppolit'in en iyi nasıl ölüneceği konusundaki sorusuna Prens'in şu yatını vermesinin nedeni budur: "Bize aldırmayın, mutluluğumuz için bağışlayın bizi."
Sayfa 615 - Everest YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
İppolit, İsa'nın ilk havarilerinin, İsa'nın ölümüne galebe çaldığı sözüne nasıl olup da inanmaya devam ettiklerini anlayamaz ama İppolit inancın bu gizemine kapalıdır, hayatının son günlerini acı ve umutsuzluk zehriyle ağulanmasına yol açan şey de işte bu inanç eksikliğidir.
Sayfa 615 - Everest YayınlarıKitabı okuyor
Sinirlerine hakim olamamak - babasıyla paylaştığı bir kişilik özelliğiydi bu - Dostoyevski'nin hayatının sonuna kadar başına bela olacak, arkadaşlarının omuzlarına hoşgörülü olmak gibi ağır bir yük yükleyecekti.
Dostoyevskilerin görünüşü kurtarmak ve üst tabakanın yaşam tarzına ayak uydurmak için büyük bir çaba harcadıkları anlaşılıyor. "İkiz"de Bay Golyadkin herkesin gözündeki toplumsal saygınlığını arttırmak için, yalınayak uşağına uşak üniforması ile bir araba kiralarken, hiç kuşku yok ki Dostoyevski bu kuralı, anne ve babasının bu hükme bağlılığını hatırlamıştır.
Gavrila'yla evlilik sorununu bir karara bağlamak için Prens'in yardımına başvurur, çünkü, kendisinin söylediği gibi Prens "ilk görüşte bana inandı, ben de ona inanıyorum" der. Ama ona abayı yakmış olan iyi yürekli Prens kızın temizliğine inandığını ilan edip ona evlilik ve bir servet önerince Nastasya bu öneriyi kabul etmez, Mışkin kendisinin yeniyetmelik düşlerini gerçeğe dönüştüren bir mucizedir ama Totskiy'in yaptığını yapıp insanların "masumluğundan" yararlanmak, küçükleri kandırmak istemez. Mışkin'i reddederek artık dışarıdan görünen utanç lekesini içselleştirdiğini gösterir, bir sokak fahişesi kimliğine durmadan sahip çıkar, (Borsa Haberleri gazetesine sarılı) satın alma parasını küstahça ateşe attıktan sonra o tutkulu Rogojin'le birlikte kaçıp kendi felaketine koşar. Aşağılamanın, böylece de simgesel olarak Totskiy'i ve bütün saygın "hayranları"nı küçük düşürmenin ona verdiği tatmin duygusu her şeyden önemlidir, kendisinin özünde temiz bir insan olduğunun kabul edilmesini, kendisine önyargısız bir şekilde merhamet gösterilmesini isterken, bu talebe yanıt veren Prens'in çekim gücünden bile üstündür.
Sayfa 612 - Everest YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
461 öğeden 361 ile 370 arasındakiler gösteriliyor.